Legendariska HIF-spelare genom tiderna

Genom åren så har en hel del legendarer passerat genom HIF. Vissa har bara spelat ett par säsonger medan andra har varit trotjänare och spelat under längre perioder. Något som de har gemensamt är dock sin status som legendariska spelare. Så häng med när vi kikar närmare på ett par legendariska HIF spelare genom tiderna.

Knut Kroon

Det är svårt att diskutera legendariska spelare inom HIF utan att börja med att nämna Knut Kroon. Med hela 516 matcher spelade i HIF och 35 landskamper bakom sig så var han en riktig legendar. En dag i Oktober 1928 så gjorde Kroon hela tre stycken mål i andra halvlek, samtliga mål inom en tidsram på 2,57 minuter. Under många år så var detta ett världsrekord, och det är än idag rekordet för snabbast hat trick i Allsvenskan. 

Just den matchen slutade hela 13-1 till HIF, tänk om någon hade satsat pengar på de resultaten och vunnit. På tal om det så vet du väl om att du kan satsa pengar på alla HIF matcher under kommande säsong. För riktigt sjysta odds och en härlig välkomstbonus så kan du ta del av Betinia Bonus för lite extra pengar att spela med.

Ola Nilsson

De flesta arbetsplatser har en person som aldrig sjukanmäler sig, detta är den typ av person som Ola Nilsson var när han spelade aktivt. Han spelade totalt 514 matcher i HIF och under sina tio år som spelare i Allsvenskan så missade han bara två matcher på grund av sjukdom. Han var unik tack vare sitt energiska spel och han spelade många minuter de allra flesta matcherna. 

Kalle Svensson

Den mest legendariske målvakt som HIF haft med sina 635 matcher i HIF tröjan. Han spelade aktivt under 40- och 50-tal och var under denna tid med och spelade landskamper i de olympiska spelen och VM också. Många är bekanta med smeknamnet Rio-Kalle, som han fick från sin insats under VM i Brasilien 1950. Något som är intressant är dock att VM inte alls hölls i Rio, utan i Sao Paulo. Detta och mer om Sveriges trupp den VM turneringen kan du läsa om här. Om du gått på en hemmamatch så har du kanske sett Kalle Svensson, då en staty av honom står utanför södra ingången på Olympia.

Henrik Larsson

Det är svårt att skriva om legendarer i HIF och inte ta med Henrik ”Henke” Larsson. Genom åren har han varit både spelare och tränare i HIF och lett laget till stora framgångar. Han har även spelat landskamper åt Sverige, samt spelat i andra klubbar runt om i Europa så som Barcelona och Manchester United. 

Även Henrik Larsson har en staty av sig, dock inte vid Olympia utan vid Strandpromenaden. Du kanske minns att Henrik Larssons tid i HIF fick ett tråkigt slut 2019, du kan läsa mer om det i denna artikel. Efter det har han dock haft rollen av assisterande tränare i Barcelona och har kvar sin status som legendar inom HIF.

Malte Mårtensson

Med sina 614 matcher åt HIF så var Malte Mårtensson en publikfavorit på 40-talet. Den mest iögonfallande egenskapen som han besatt var hastighet. Han kallades även Svarta Blixten på grund av detta, det och hans mörka hår. Ett av de mest omtalade tillfällen under karriären var en match 1941 då han gjorde hela sex mål på en och samma match mot Degerfors.

Gott om legendariska spelare i HIF

Trots att HIF under åren har åkt runt en hel del i olika divisioner från Allsvenskan ned till Division 1 & 2 och tillbaka igen, så har det funnits gott om högkvalitativa spelare genom tiderna. Många andra lag som gör liknande resor, gör det med kanske en eller två legendarer i ryggen. Det är här vi i HIF är unika då vi har en hel del legendarer i ryggen, och troligtvis en drös nya legendarer i framtiden.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*