”Jag försöker inte att känna så mycket utan att bara fokusera på att förbereda laget på bästa sätt”- Alexander Tengryd

Alexander Tengryd lämnar nu klubben Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Det har varit en turbulent vecka för Helsingborgs IF. Idag ställs HIF mot Norrköping på bortaplan. Allt om HIF tog ett snack med Alexander Tengryd, som efter att Henrik Larssons avsked, leder laget i eftermiddag. Det blev ett snack om vem Alexander är, tankar om veckan som gått och rollen som assisterande tränare.

Kan du berätta om dig själv, vem är Alexander Tengryd? Vad har du för bakgrund fotbollsmässigt?


Jag startade min spelarkarriär i Trelleborgs FF, började som sexåring och slutade när jag var 18. Sista tiden av spelarkarriären kantades av skador. När jag slutade så började jag på Eslövs folkhögskola och utbildade mig till idrottsledare parallellt med tränarutbildningen. Min tränarkarriär startade också i TFF där jag som bas varit Tipselittränare. Från 2008 kombinerade jag mitt Tipselit-uppdrag med att vara scout för A-laget och har i några perioder varit assisterade tränare för A-laget. 2013 lämnade jag för en ny utmaning och gick till Brommapojkarna där jag också var i Tipselit-verksamheten. Året efter så kom jag till HIF där jag varit verksam i U17 sedan tränade jag akademin tillsammans med Sven Andersson. En vända i Ängelholms FF, som huvudtränare, och under denna perioden var jag också assisterade förbundskapten för P18 landslaget.

Om du fick beskriva en fotboll som du gillar, hur skulle den fotbollen se ut?


Jag vill ha ett försvarsspel som är aggressivt där man kan växla med olika höjder, ett attackerade passningsspel och kombinationsspel – dock får man alltid anpassa sig till spelartyperna som finns.

Hur ser du på framtiden? Skulle du vilja bli huvudtränare i någon klubb?


Jag jobbar utifrån den verklighet som finns, min styrka är att vara på planen och instruera – jag kan i framtiden tänka mig att vara huvudtränare, men allt beror på förutsättningarna.

Det har varit en turbulent vecka, vad är dina tankar om, och hur ser du på veckan som gått?


Det har varit en väldigt tråkig vecka, med alla skadebesked och Pär Hansson besked men främst att Henrik valt att sluta. Han är en vän som jag önskar all lycka.

Henrik Larsson har lämnat och nu är det assisterande tränare Alexander Tengryd som fått i uppdrag att leda laget.  Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Som assisterande tränare, hur ser man på tränarbyten som sker? Hur anpassar man sig som en assisterande tränare till detta?


Det är inte alltid lätt, men man får anpassa sig utifrån föreningens och tränarens struktur, men det viktigaste vid tränarbyten är att kemin stämmer.

Om filosofin ändras med tränarbytet, hur agerar och tänker man då?


Man är anställd av föreningen och får anpassa sig, dock är det nyttigt att få jobba med flertal tränare.

Om vi nu fokuserar på HIF, hur ser du på säsongen så här långt?


Som jag sagt tidigare, vi ligger enligt beräkningar och vi har gjort flertal bra matcher. Klart vi vill ha fler poäng, men vi behöver fortsatt jobba på vårt spel för att utvecklas och på så sätt ta fler poäng.

Det känns som det är kniven mot strupen i de sista 10 matcherna, hur gör man som tränare för att hantera detta på bästa sätt?


Jobba på vårt sätt att spela, att vara konsekvent är nyckeln i själva fotbollen, sen finns där många mentala aspekter att förhålla sig till och hantera varje individ är lika viktig att jobba med.

Hur känns det att leda laget i eftermiddagens möte med Norrköping?


Det känns speciellt, men jag försöker inte att känna så mycket utan att bara fokusera på att förbereda laget på bästa sätt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*