”Ingen är större än klubben” – om att ta ansvar…

Sommaren har anlänt och med den Fotbolls-VM. Samtidigt som man njuter av världsartister var eviga kväll så håller man givetvis ett nyfiket öga på vad som händer i vårt kära HIF. Precis när det känns som att stormen har blåst över och vi börjar andas morgonluft, med unga spännande provspelare på ingång, så dyker de upp igen. De stora svarta rubrikerna!

Att Paul skulle lämna skutan har väl egentligen bara varit en tidsfråga. Givetvis skall Myllenberg ha eloge för sina framgångsrika år i klubben men samtidigt är det oundvikligt med en avgång med tanke på det senaste årets turbulens i såväl ekonomi som styrning av klubben.

Foto: Bjarki Tordarson
Avgående klubbdirektören Myllenberg
Foto : Bjarki Tordarson

Jag kan dock tänka mig att Paul tvingats bort. Att han, på något sätt, offrats av de personer som inte vågat ställa sig bredvid honom när det blåst som mest. Jag själv har uppfattat det, inte minst i mina tidigare krönikor, att Paul egentligen bara varit en budbärare från de styrelsebeslut som tagits inom föreningen. Dock framstår det rätt tydligt i de intervjuer som Paul gjort att han stått väldigt ensam på toppen i många frågor. Detta är givetvist tragiskt om så är fallet!

På årsmötet, i början av säsongen, lyftes frågan om hur HIF hanterar informationen ut till sina medlemmar. Rimligtvis bör ju klubben ha en mediepolicy och bestämda regler om vem som uttalar sig i vilka frågor osv. Under årets som gått har det dock blivit allt tydligare att man saknar struktur och kompetens i dessa frågor. Ordförande, Claes Ohlsson, lovade att bli bättre på att informera och mer transparens gällande läget i föreningen. Gång på gång ser vi bevis på att så inte är fallet så min fråga är då – När går startskottet för nya öppna HIF?

Foto: Bjarki Tordarson
Pär Hansson lämnar över sin kaptensbindel
Foto : Bjarki Tordarson

”Bomben” slår ner med uppgiften om att Pär Hansson nu lämnar sin post som lagkapten känns inte alls bra. Anledningen skall vara allt från att Pär tappat greppet om spelarna till att han gör det i protest mot att Myllenberg fått lämna! Genast hetsas det igång ett drev i sociala medier som ifrågasätter Pärs klubbhjärta och kompetens. Allt från att han är ofokuserad på sin uppgift, för hög lön och noll pondus är några av de meningar man kan läsa.

Det enda som hade behövts, från HIFs sida, var en kort förklaring efter matchen mot Falkenberg där Pär hade fått förklara sin syn på det ledarskap som följer med ett så stort ansvar som att vara kapten i Världens Vackraste Förening. Ingen människa kan belastas för att man inser sina egna brister, tar ett ansvar och väljer att lämna sin post. Jag tror säkert att detta tyngt vår målvakt och lättnaden är stor över att få lämna över bindeln till någon annan. Är även fullt övertygad om att detta kommer att synas på Pärs prestationer på plan där han, redan i vårens sista matcher, visade att han är på väg tillbaka till 2011 års form.

Nu räckte det inte med rubrikerna om Pär Hansson utan media smaskade rätt på en annan intressant historia. Loret Sadiku! En 22-årig, albansk fotbollsspelare, som anlände 2012 till HIF från lilla Värnamo. Mittbacken har verkligen blommat ut på planen denna säsongen och klivit fram som en av lagets viktigaste spelare. Rent fysiskt är det ingen tvekan om att Sadiku är redo för större uppgifter men rent mentalt så ställer jag mig mer tvivlande.

Troligtvis har Sadiku gjort sin sista match i HIF tröjan Foto: Samone Falkman
Troligtvis har Sadiku gjort sin sista match i HIF tröjan
Foto: Samone Falkman

Det har ryktats om Lazio, mff och, nu sist, nykomlingen i den turkiska ligan, Dmanyurdu SK. Hur mycket sanning det ligger i det hela det vet väl egentligen bara Jesper Jansson. Men uppenbarligen har HIF gjort bedömningen (helt rätt i mina ögon) att buden/intresset inte varit tillräckligt motiverande för att föreningen skulle släppa Sadiku. Detta trots att försvararen sitter på ett utgående kontrakt!

Jag tycker att det varit tydligt under en lång tid att Loret Sadiku INTE spelar för laget utan enbart för sig själv. Vilt påhejad av en tveksam agent (Hasan Cetinkaya) har Sadiku, gång på gång, uttryckt sitt missnöje med HIFs sätt att hantera hans situation. Allt från att klubben har stoppat ev övergångar till att man inte släppt iväg försvararen till landslagsuppdrag med Kosovo. Sadiku har inte haft någon som helst förståelse för att man samma dag spelar Allsvenska match eller det, till facto, är HIF som är hans arbetsgivare.

Nu har alltså Loret Sadiku valt att inleda någon form av strejk där han lämnar allt från klubbledning och lagkamrater i sticket! Han väljer, helt enkelt, att inte infinna sig på HIFs träningar och uppdrag. Hur historien slutar återstår att se. Jag hoppas dock att HIF agerar kraftfullt och, om uppgifterna stämmer, sätter Sadiku i frysboxen kontraktstiden ut.

Pär Hansson var förnuftig och insåg att ”Ingen är större än klubben” och förmedlade, på ett tidigt stadie att han inte hade tid, ork eller energi att driva på trupperna som lagkapten. Detta skall han ha eloge för. När skall Loret Sadiku inse det faktum att han både stjälper sig själv, sin karriär och, inte minst, Världens Vackraste Förening när han beter sig på detta sättet!

Foto: Bjarki Tordarson
Vår nya kapten?
Foto: Bjarki Tordarson

Nä – släng på Ardian Gashi kaptensbindeln och se till så att det blir lite ”jävlar anamma” i HIF leden. Ställ styrelsen mot väggen och få en tydlig bild av vilken väg klubben skall gå den närmsta tiden. Öka transparensen och förekom ev rubriker med att informera! Och se samtidigt till att visa för spelarna vem som betalar lönen och vilka förväntningar och krav som ställs på en professionell idrottsman idag.

Medveten om att jag inte fick ihop till ”11 målgivande passningar ” – men det blev i alla fall FYRA tydliga krav!

Martin Klinteberg BBL

2 kommentarer

  1. Kanske man kan hoppas att det där extra medlemsmötet i augusti det snackats om, kan bli rätta tidpunkten för “nystart” också vad gäller klubbledningens kommunikationsförmåga?
    För just nu känns det som “Paulgate” bara är en i raden av liknande affärer som vi upplevt om Rachid, Conny & P-O…

    Annars håller jag med om Gashi som ett bra val av kapten, eller Abbe så man får en kapten på längre sikt. Viktigt är att vi får en lagkapten längre upp i plan, vilket gör det lättare att synas, höras & fördela vidare tränarens tankar!

  2. Abbe som lagkapten? Hanär ju enligt vissa källor intresserad av att spela i MFF? OK om det kan få honom att stanna kvar i HIF men har han tankarna någon annanstans så är det inte aktuellt.Bra av Pär att hoppa av om han känner som han gör. Sadikus uppträdande vill jag inte kommentera närmare men instämmer i artikelns kommentarer. Väx upp , annars tar någon ner dig snabbare på jorden än du kan ana… Detta är inget hot utan bara ett konstaterande av fakta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*