Inför säsongspremiären: “Intresset för årets lagbygge är jättestort”

201223 Helsingborgs assisterande tränare Mattias Lindström och tränare Jörgen Lennartsson poserar för ett porträtt under en tränarpresentation den 23 december 2020 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

HIF spelar säsongens första match när div 1-laget Torns IF från Stångby strax utanför Lund, besöker Olympiafältet  på lördag den 30/1 kl 14.00 för en träningsmatch.

Torns IF har sin hemvist i Stångby strax norr om Lund, och har på ett par år etablerat sig som ett stabilt topplag i division 1 södra. Klubben bildades 1965, och klättrade snabbt från division 4 till division 1 under en tioårsperiod 2007 till 2017. Föreningen är delägare i en inomhushall vilket innebär att man har bra förutsättningar för träning även på vinterhalvåret.

Torn är kända för att få unga talanger att växa för att de sedan klättrar vidare i karriären upp genom seriesystemet. Spelare som Victor Larsson (IFK Värnamo), Svante Hildeman (Landskrona BOIS), Felix Jakobsson (IFK Norrköping), Philip Mårtensson (Trelleborgs FF), och framförallt Astrit Selmani som vann allsvenskans poängliga i år i nykomlingen Varberg, med 15 mål och 4 assist. Det var en sensationellt stark allsvensk debut som nu har lett till att han värvades av Hammarby IF, efter att ha jagats av flera allsvenska topplag, bl a guldmedaljörerna Malmö FF. Han gjorde bl a två mål på Olympia, i fjolårets allsvenska premiär mot HIF.

Den nya tränarduon för säsongen i Torn består av Tommy Berg som kommer från IFK Berga i Kalmar, samt Robin Lindros som varit i Torn tre säsonger redan. Intressanta spelare i Torn är bl a de målfarliga mittfältarna Andreas Åkerlund och Dylan Kosik Sulaiman, den unge mittfältaren Tobias Karlsson och anfallaren Dino Mesic. Nyligen gjorde klubben också klart med nyförvärven mittfältaren Felix Konstandeliasz från Lunds BK med ett förflutet i Malmö FF, vänsterbacken Ted Sandberg från Eslövs BK, målvakten Lamin Sarr från Malmö FF och försvaren Philip Ljung från Ängelholm med ett förflutet i Landskrona BOIS, och som är son till den f d VM-hjälten Roger Ljung.

200615 Varbergs Astrit Seljmani gör 0-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

För HIF:s del är matchen mot Torn en fingervisning på hur den nye huvudtränaren Jörgen Lennartssons spelfilosofi kan komma att se ut. Jag vill i första hand se spelglädje, självförtroende, know-how, trygghet och beslutsamhet hos HIF-spelarna, även om det är tidigt på försäsongen. Men dessa faktorer ger en tydlig signal om vart laget är på väg, och en stark värdemätare på att HIF-skutan är stabilare än under förra säsongen.

Där är fortfarande något eller några frågetecken kring läget i spelartruppen, så länge Martin Olsson inte har bestämt sig var han ska spela i år, och när Mix Diskerud gav sig iväg på ett nytt proffsäventyr i Turkiet och nobbade HIF. Även om man gjorde klart med ännu ett nytillskott i truppen för ca två veckor sedan när den Estländske landslagsmannen Vladislav Kreida anslöt från FC Flora Tallin, så måste man värva en vänsterback. Kreida som är 21 år, kommer på lån med en köpoption inskriven i sitt kontrakt. Han är en hårt arbetande defensiv mittfältare, så på den positionen är det stark konkurrens nu. Sportchefen Andreas Granqvist säger att det var en defensiv mittfältare HIF behövde, trots att man har Hafsteinsson, Voelkerling Persson och Landgren som spelar på den positionen. Enligt Granqvist har man bäst besättning på det offensiva mittfältet. Den upp-fattningen delar jag nog inte fullt ut. Där har man i första hand Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Dennis Olsson och Max Svensson om han inte spelar forward. Skadeläget vad gäller Andreas Granqvist, Assad al Hamlawi, samt nu även Alex Nilsson, är också fortsatt ovisst.

 

Dennis Olsson, HIF:s första nyförvärv för året, från Eskilsminne IF.

Nyförvärvet Dennis Olsson lär få speltid mot Torn om han är fri från skador, precis som de övriga yngre spelarna som Casper Widell, Noel Mbo, Daniel Hafsteinsson, Voelkerling Persson och nye Vladislav Kreida om alla papper är klara. Assad Al Hamlawi är en annan ung spelare som det finns stora förväntningar på i år, men han rehabiliterar fortfarande efter fjolårets stressfaktur. De yngre killarna behöver få spela mycket för att växa i sina roller, och för att hitta rätt i samspelet med sina mer rutinerade lagkamrater. Det är Jörgen Lennartsson helt på det klara med, eftersom han har tränat ungdomar på högsta tänkbara nivå under många år, såväl på klubbnivå som på landslagsnivå.

Efter att ha besökt min första HIF-träning det här året i veckan som gick, känner jag full tillförsikt i att det här blir ett roligt HIF-år. Skillnaden mot fjolårets träningar var som natt och dag. Tränarduon Lennartsson och Lindström såg till att alla kände sig välkomna, såväl spelare som åskådare, och visade upp ett intensivt engagemang i träningen, med kamratliga tillrop varvat med tuffa krav och tydliga instruktioner hela passet igenom.

Matchen spelas, imorgon lördag, på Olympiafältet, Plan 10, med start klockan 14.00

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*