Inför HIF-Varberg “Matchen mot Varberg är en värdig generalrepetition”

210413 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0161

HIF ställs mot allsvenska Varberg i kvällens träningsmatch på Olympia. En rejäl värdemätare inför omstarten i Superettan

Med kort varsel ändrades HIF:s motståndare i träningsmatchen ikväll. I stället för att möta div 1-laget Tvååker ställs man mot allsvenska Varberg, i en match som lär bli en tuffare utmaning. Men det är bara bra med så starkt motstånd som möjligt, för då blir det en allt tuffare genomkörare, och det är det HIF behöver nu  i det läget laget befinner sig.

200224 Varbergs Alexander Johansson jublar efter 4-1 under fotbollsmatchen i Svenska Cupen mellan Hammarby och Varberg den 24 februari 2020 i Stockholm.
Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN

I den senaste matchen innan EM-uppehållet vann HIF med 1-0 borta mot GAIS utan att imponera spelmässigt. Ett spel som hackar har tyvärr varit den genomgående trenden under HIF:s matcher så här långt i seriespelet. Försvaret har för det mesta varit stabilt, men såväl målvaktsspelet som mittfälts- och anfallspelet har lämnat mycket i övrigt att önska. Lagdelarna har inte kuggat i varandra, och det har saknats en trygg spelide att bygga en stabil grund på. Resultaten är precis godkända, men vi har rätt att kräva mer. Två hemmaförluster mot mittenlag som Öster och Norrby är underkänt. Det är tur i oturen att alla lag utom Landskrona BOIS som är inne i ett segerstim, omväxlande vunnit och förlorat mot varandra, så att tabellen fortfarande är jämn. Inför omstarten hemma mot Akropolis den 11 juli, ligger HIF på tionde plats med 12 poäng och tre matcher färre spelade än BOIS som leder serien på 22 poäng.

Di röe måste börja vinna nu, eftersom det är trepoängarna som avgör om man ska bli fågel eller fisk i årets superettan. Men då är det absolut tvunget att få ordning på anfallsspelet, så man skapar längre anfall, får tryck, tyngd och press på den sista fjärdedelen, vinner andrabollar, skapar vassa avslut och naturligtvis att man gör mål. Lennartsson måste våga satsa på mer offensivt spel, helst med två anfallare, en som vinner boll, utmanar och skapar ytor vid sidan av van den Hurk, som är den naturlige spetsen.

Sen måste man få igång omställningsspelet med högre bolltempo, speed, rörlighet och skickligare och snabbare passningsspel. På de positionerna har såväl Rasmus Jönsson, som Viktor Lundberg och Brandur Hendriksson underpresterat. Förväntningarna är stora på nyförvärvet från Ghana Benjamin Acquah, som är en snabb djupledslöpande teknisk offensiv mittfältare. Men de övriga måste komma upp i en avsevärt högre nivå än de har visat fram till nu.

210607 Helsingborgs Benjamin Acquah under en träning med Helsingborg den 7 juni 2021 i Helsingborg.
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0033

Varberg spelar sin andra säsong i allsvenskan efter att man för första gången någonsin gick upp i högsta serien 2019. Joakim Persson, fostrad i Högaborgs BK på Harlyckan, är både tränare och sportchef i kubben. I spelartruppen finns de f d HIF-spelarna Robin Simovic, Tashreeq Matthews och Jon Birkfeldt. Varberg tippas att få svårt att hänga kvar i allsvenskan i år, men de har visat att de är ett spelande lag som kan överraska många motståndare, så de går absolut inte att räkna bort.

HIF har mycket att bevisa i kväll. Nu finns det inga undanflykter kvar, utan nu måste man prestera ett bättre, snabbare mer rörligt spel med idérikedom, teknik och snabbhet på mitten och i anfallet, innan serien startar om. Matchen mot Varberg är en värdig generalrepetition, så nu måste spelet sitta för att segrarna ska börja rulla in.

Matchen spelas på Olympia med start klockan 17.00

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*