Inför HIF-Malmö FF “Rösterna i skallarna måste skrika att “vi ska vinna den här matchen”, från start till slutsignal”

200805 Helsingborgs Anthony van den Hurk gör 1-1 på straff bakom Malmö FFs målvakt Johan Dahlin under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0022

Den ena slåss för ett SM-guld och den andra slåss för ett förnyat kontrakt. På måndag är det åter dags för säsongens stora match och den stora frågan är om HIF kan rubba Malmö FF i ett av de viktigaste skånederbyna under 2000-talet.

Det har spelats många livsviktiga skånederbyn genom årens lopp, men frågan är om måndagens drabbning på Olympia mellan de båda skånska storlagen inte är det viktigaste, åtminstone under 2000-talet. Malmö FF behöver vinna för att inte bjuda in övriga lag i guldkampen på, och HIF behöver vinna för att lyfta ur den värsta nedflyttningsstriden.

För ett par omgångar sedan såg det ut som om guldet var bärgat och klart för MFF när man ledde serien med 11 poäng före Häcken, Norrköping och Elfsborg som jagar närmast.  Sen klappade man igenom helt den sista kvarten mot Djurgården, och tappade en 2-0-ledning till en förlust med 2-3, samtidigt som lagen närmast tog poäng, och så hade försprånget minskat till åtta poäng.  Men I förra omgången visade Malmölaget återigen var skåpet skulle stå när man besegrade IFK Göteborg med 3-1, samtidigt som lagen närmast tappade poäng, så att “di himmelsblå”, nu leder serien med tio poäng med fem matcher kvar att spela.  Visserligen får man nog ett riktigt bra odds om man sätter en slant på att något lag hinner ikapp MFF, men vi kan nog med säkerhet säga att guldet är klart för Malmö FF.

200805 Malmö FFs Jo Inge Berget och Helsingborgs Martin Olsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och Helsingborg den 5 augusti 2020 i Malmö.
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / LT0022

HIF ligger på kvalplats. efter en heroisk insats hemma mot mardrömsmotståndaren Häcken, då man spelade oavgjort 0-0 med vittring på seger, trots nya skador på viktiga spelare som Rasmus Jönsson och Andreas Landgren. Men efter ännu en tung uddamålsförlust i Örebro med sjukdom på Martin Olsson, och en avstängning på Kabba Ceesay att vänta, öppnade sig avgrunden, då Kalmar och Falkenberg kröp lite närmare då de kryssade när de mötte varandra, så att det nu bara skiljer två poäng.

För oss som följer debatten kring HIF på sociala medier kan man läsa väldigt många blandade synpunkter,  precis som det ska vara. Den kritik som florerar handlar mycket om alla skadorna i truppen, och hur pass grundtränade laget har varit, men också om inställningen hos spelarna i matchinledningarna. I match efter match har HIF inte vaknat förrän efter ca 20-25 minuter och då redan hamnat i jobbiga underlägen. Det är bra att så många människor brinner för HIF, men en del av mig kan känna att en rejäl utvärdering av den här bedrövliga säsongen får vänta tills att den är avslutad, hur det än går. Ledning, tränarstab och fysteam ska så klart vara öppna för input och kritik utifrån, men en flod av tusentals olika åsikter om vad som borde ha gjorts annorlunda, skapar mer oro och turbulens än trygghet och konsekvens. Så länge HIF har chansen att hänga kvar av egen kraft, t e x med segrar mot Göteborg och Falkenberg, och någon extra pinne utöver det, bör vi ställa upp bakom laget. Därefter kan vi ställa krav på förändring, för det behövs.

Själv älskar jag historik, även om det inte är lika spännande för alla. Men för att riktigt förstå hur stora de här båda klubbarna är i svensk fotboll kan det vara kul med lite siffror. MFF leder den allsvenska maratontabellen överlägset med 84 spelade säsonger, 20 guld, 14 guld i svenska cupen, och två vinster i supercupen. HIF ligger på sjätte plats med 67 spelade säsonger, sju guld, fem cupguld och två segrar i supercupen. MFF:s senaste guld tog man 2017, medan HIF tog sitt senaste 2011.

Di blåe har varit det överlägset bästa svenska fotbollslaget internationellt, med en final i Europacupen 1978/79 där man föll med 1-0 på Olympiastadion i Munchen mot det engelska laget Nottingham Forest, och gruppspel i Champions League två år på rad, 2014/15 och 2015/16.

HIF gick till sextondelsfinal i UEFA-cupen 2007/08, och kvalade in till gruppspelet i Champions League 1999/2000, då man bl a spelade oavgjort 0-0 borta mot Bayern Munchen. Alla minns kvalmatcherna inför gruppspelet i dubbelmötet med de italienska mästarna Inter, då vår nuvarande målvaktstränare Sven Andersson blev “San Siro-Sven” med hela det svenska folket, när han gjorde en fantomräddning på en straff i slutminuterna på San Siro, så att HIF sensationellt slog ut Milanolaget.

980521 Fotboll, Svenska Cupen, Final 2, Helsingborg – Örgryte, 1-1: Helsingborgs målvakt Sven Andersson jublar med pokalen efter segern i cupfinalen som avgjordes på straffar.
Foto: BILDBYRÅN / 22485

Rapporterna i HD inför helgen säger att Martin Olsson är återställd efter sjukdom, och att Anders Lindegaard och Andreas Landgren är skadefria. Kabba Ceesay är dock avstängd och Rasmus Jönsson och Andreas Granqvist är fortsatt skadade. HIF måste återigen bara ha ett fokus, nämligen att vinna matcher och ta hem tre poäng, även om motståndaren heter Malmö FF och är överlägset bästa lag i Sverige. Nu får vi se vilket lag Olof Mellberg kan ställa på benen i måndagens skånederby på Olympia, men det alla som är engagerade i HIF har rätt att kräva, är att de som klär sig i den rödblåa dressen, har rätt attityd från start. Det går inte att halvsova i 20 minuter som i många av de tidigare matcherna, då går Malmöexpressen direkt. Rösterna i skallarna måste skrika att “vi ska vinna den här matchen”, från start till slutsignal. Inställning och attityd väger mycket tyngre än många förstår.

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympia med start klockan 19.00

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*