Inför HIF-Halmstad BK: “Många spelare tog starka kliv framåt i lördags”

210313 Helsingborgs Vladislav Kreida under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0071

Nu duggar matcherna mot allsvenskt motstånd tätt, och på onsdag möter HIF möter de allsvenska nykomlingarna Halmstad BK i en viktig träningsmatch på Olympiafältet.

HIF mot Halmstad BK är en riktig klassiker. De bägge lagen bytte plats med varandra  i fjol, när Halmstad gick upp i allsvenskan, och HIF ramlade ur. Det är två storheter i svensk elitfotboll, som drabbar samman på Olympiafältet på onsdag eftermiddag. HIF har spelat 68 säsonger i allsvenskan och Halmstad 55, HIF har fem allsvenska guld, fem cupguld och två guld i supercupen, och Halmstad har fyra allsvenska guld och ett cupguld. Di röe ligger på sjätte plats i allsvenskans maratontabell och Halmstad på nionde.

Halmstad har värvat försiktigt inför den allsvenska återkomsten i år. Nyförvärv är Amira Al-Ammari (mittfältare Jönköping Södra), Phil Ofosu-Ayeh (tysk försvara senast i Wolverhampton), Andreas Hadenius (anfallare, åter från lån, Sylvia) och Simon Lundevall (mittfältare från grekiska Valos). Man har bl a tappat målsprutan Rasmus Wiedesheim-Paul (Rosenborg), Alhassan Kamara (IFK Värnamo) och Oliver Hintsa (Falkenberg).

Huvudtränare är den f d guldtränaren i Elfsborg Magnus Haglund, som assisteras av Torbjörn Arvidsson. Man har mycket rutin i truppen med anfallsspelaren Mikael Boman, försvararen den f d HIF-aren Joseph Baffo och så nyförvärvet Simon Lundevall. En spelare som kommer att göra mycket nytta i allsvenskan är också Samuel Kroon, som många allsvenska klubbar var intresserade av i fjol, men som valde att stanna i HBK.

I slutet på förra veckan gjorde HBK så klart med ett säsongslångt lån av den f d Halmstadsspelaren, Malmö FF-anfallaren Marcus Antonsson, som har hamnat i Jon Dahl Tomassons frysbox.

 

150920, Fotboll, Zweite Bundesliga, Eintracht Braunschweig, Joseph Baffo: Joseph Baffo (Braunschweig)
Fussball, 2.Bundesliga, Eintracht Braunschweig – FC St. Pauli 0:0
© Bildbyrån – COP 39 – SWEDEN ONLY

Halmstad har gjort mycket mål på försäsongen, och det är främst Mikael Boman som har varit på målhumör. Man har spelat 3-3 mot Varberg, 1-1 mot IFK Göteborg och vunnit mot Falkenberg med 4-2 och mot IFK Värnamo med 3-1. I svenska cupen föll man mot GAIS med 0-2 och mot Malmö FF med 1-4, och spelade 0-0 mot Västerås. HIF spelar sin fjärde träningsmatch inom loppet av tio dagar, och efter en hedersam 1-1-match mot det tippade topplaget i allsvenskan Häcken, en storseger med 6-1 mot div 1 södra-laget Lunds BK, och en match mot allsvenska  Mjällby som slutade 2-2, men där HIF var det bättre laget, andades man en hel del självförtroende inför Halmstadmatchen.

Det ser ut som det flitiga matchandet svetsar samman HIF-laget, och får spelarna att hitta rätt trygghet, spelrytm, bolltempo och positionsspel, samt linjer i spelet i djupled och på kanterna samt styrka i avslutningarna. Man har fortsatt mycket att jobba med framförallt när det gäller anfallsspelet, presspelet och snabbheten i omställningarna, men det går verkligen på rätt håll. Det är många spelare som har tagit stora kliv framåt de här tio dagarna, men några som verkligen sticker ut är Ravy Tsouka, Dennis Olsson, Vladislav Kreida, Andreas Landgren och Wilhelm Loeper. Sen är det naturligtvis ovärderligt med en spelklar Andreas Granqvist i laget.

210313 Helsingborgs Andreas Granqvist, Rasmus Jönsson och Wilhelm Loeper jublar efter 1-0 av Wilhelm Loeper under träningsmatchen i fotboll mellan Helsingborg och Mjällby den 13 mars 2021 i Helsingborg.
Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0071

Skadeläget ser allt bättre ut. Brandur Hendriksson och Viktor Lundberg var åter i träning i veckan efter skada och operation. Assad al Hamlawi, Anders Lindegaard och Andreas Granqvist deltog inte. När de senaste nyförvärven har anslutit har Jörgen Lennartsson angenäma problem, då det finns konkurrens på de flesta positioner i laget. Nye vänsterbacken Bödvar Bödvarsson ska vara spelklar, och det lär vara en offensiv mittfältare på från Ghanas högstadivision på väg in i truppen. Senast i matchen mot Mjällby tog många spelare starka kliv framåt, men framförallt gjorde laget en stark helhetsinsats med ett rappt rörligt passningsspel, med ett högt presspel, och med bra bolltempo och en grundtrygghet i sin spelide. Det blir spännande att se hur Lennartsson komponerar sin laguppställning mot Halmstad, med tanke på att han snart säkert vill prova en planerad startelva som ska spela i seriepremiären borta mot GIF Sundsvall den 13 april.

Matchen spelas, under morgondagen, på Olympiafältet med start klockan 14.00

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*