Inför HIF-Giffarna: Är HIF fågel eller fisk?

190422 Helsingborgs Johan Persson deppar under fotbollsmatchen i allsvenskan mellan IFK Göteborg och Helsingborg den 22 april 2019 i Göteborg. Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / Cop 89

Efter en mindre imponerande insats, mot Göteborg, så är det åter dags för hemmamatch på Olympia. HIF har imponerat i segermatcherna, mot IFK Norrköping och Hammarby, men inte alls kommit upp på samma nivå i bortamötena mot Häcken och IFK Göteborg. I morgondagens möte, mot Giffarna, så är det dags för Skånes Stolthet att visa om man är fågel eller fisk i årets serie

Sundsvall har värvat namnkunniga spelare som Bala Ahmed Garba (Haugesund), Pa Konate (Spal, tidigare Malmö FF), Tobias Eriksson (Kalmar FF), Ohmar Eddahri (Sirius) och Alexander Blomqvist (Trelleborg) inför säsongen, plus att man hade förlängt med målkungen den f d HIF:aren Linus Hallenius. Giffarna är, som vanligt, ett svårtippat lag och inte blev det bättre av att man inledde med oavgjort, mot Djurgården, och en seger mot topptippade Malmö FF. Detta följdes dock upp med två raka förluster ( mot Elfsborg och senast hemma mot Kalmar FF) vilket gör att både Sundsvall och HIF sitter i en snarlik sits inför morgondagens möte.

Att media, under de senaste veckorna, förklarat HIFs fina inledning med fördelen att spela på gräs tog måndagens möte, i Göteborg, snabbt ur oss. Mattan, på Ullevi, fanns det inte mycket att klaga över utan istället fick HIF en rejäl uppförsbacke med 2-0 i baken redan med kvarten spelad. Efter det så hämtade bortalaget aldrig sig utan det mesta som kunde gå fel – det gick fel. Jag kan inte tänka mig annat än att det är elva hungriga spelare, som kliver in på Olympia, i jakten på såväl revansch som upprättelse efter det som, förhoppningsvis, var säsongens bottennapp.

Linus Hallenius i HIFs röda tröja. Säsongen i Helsingborg blev dock allt annat än lyckad för den Allsvenska målkungen
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Rent historiskt så kan Sundsvallsmatchen knappast komma mer lägligt än vad den gör. Lagen har mötts vid 24 tillfälle, genom åren, och HIF har noterats för 17 segrar och motståndarna endast två stycken. Man får dock gå tillbaka till 2016 för att hitta de senaste mötet (bortsett från en träningsmatch i Spanien 2017 som iofsg HIF vann) och trots att HIF drösade ur Allsvenskan så blev det sex poäng, av sex möjliga, i mötena med Giffarna. Nu kan man ju ta statistik för vad det är men denna gången ger det ju onekligen HIF en välbehövlig push i rätt riktning och allt annat tre poäng i morgonkväll får nog ses som en rejäl överraskning trots allt.

Ska vi fortsätta att gå på statistik så får vi väl ändå hoppas att man bättrar på publiksiffran från senaste mötet (i september 2016) då bara 5873 personer tog sig till Olympia. HIF vann dock matchen, med 2-1, så jag tar hellre en lägre publiksiffra och tre poäng men då fotboll bör upplevas live så hoppas jag ändå att vi går upp över 8000 på en torsdagsmatch i slutet på April. Målskyttar i den matchen, för HIFs del, blev Monday Samuel och Anton Wede. Att de inte upprepar den bravuren vet vi med säkerhet men trots att det bara gått tre säsonger så är det bara två hemmaspelare som finns på planen imorgon. Adam Eriksson är den ena och den andra hittar vi, numera i motståndarlaget. Förhoppningsvis är dock Linus Hallenius lika lyckosam imorgon som han var i det senaste mötet när Sundsvall gästade. Mållös och utbytt…

Även Andreas Landgren medverkade i det förra mötet med Giffarna. Han är dock fortsatt skadad och hans medverkan, tillsammans med Andri Bjarnason, Pär Hansson och Fredrik Liverstam är ju ytterst tveksam även under morgondagen.

Matchen spelas på Olympia med start klockan 19.00 och har du ännu inte införskaffat någon biljett så kan du göra det här.

Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*