Inför HIF-GIF Sundsvall “De var värda en seger”

210921 Helsingborgs Casper Widell och Adam Kaied jublar efter fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Jönköpings Södra den 21 september 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0280

Om HIF vill gå upp i år så måste man ta tre pinnar i sexpoängsmatchen mot GIF Sundsvall på Olympia i eftermiddag

De flesta experter, såväl som AlltomHIF:s redaktion, tippade inför säsongen att HIF och GIF Sundsvall skulle bli etta och tvåa i superettan i år, och ta hand om de två direkta uppflyttningsplatserna till allsvenskan. Bägge lagen är i högsta grad fortfarande med i det racet, så förhandstipsen kan slå in. Men att dessa lag ligger med i toppen på serien, beror långt ifrån enbart på att de har spelat någon bländande fotboll och radat upp stabila segrar under året, utan i stället är det främsta skälet att serien håller ganska låg kvalitet, samt att alla lag slår varandra.

HIF har den överlägset mest välbetalda spelartruppen i serien, och borde vara ett stabilt topplag. Men laget har många andra problem som återigen gör att man blandar bra prestationer med verkliga bottennapp, från den ena matchen till den andra hej vilt. Vi får vänta med en totalanalys av HIF:s säsong tills att serien är slutspelad, och när vi har facit i hand. Men vi måste kunna ha en öppen transparent diskussion om hur tränare och spelare hanterar de förväntningar och de rättmätiga krav som ställs på Helsingborgs IF. HIF ska åtminstone tillhöra mittskiktet i allsvenskan på sikt. Klubben har väldigt gynnsamma förutsättningar med en kommun som har hjälpt till med finansiering av en ny arena, med olika bidrag och med olika rabatter och uppskov. Man har också genom årens lopp haft ett stort nätverk i det privata näringslivet som sponsrar klubben på olika sätt. Samverkan med andra klubbar i regionen samt satsning på egna unga talanger, har också successivt blivit allt bättre. Viktigast av allt är kanske att HIF har en fantastiskt trogen supporterorganisation, vilket man inte minst hörde på Borås arena i onsdags kväll, när den då ditresta HIF-klacken sjöng oavbrutet. De var värda en seger!

Foto: Bjorn Wijk

Trots dessa förutsättningar har HIF:s ledning, tränarstab och spelartrupp gjort klubben till ett medelmåttigt jo-jo-lag under lite mindre än ett decennium. Visst tar det tid att bygga ett fundament av nytänk på alla nivåer, men vid det här laget borde nystarten lysa som en aura runt hela klubben. Tyvärr känns den auran som en blinkande lanterna, i stället för som en kraftfull strålkastare. Om man inser allvaret och bärgar hem ett allsvenskt avancemang i år, så kan man göra en ordentlig genomlysning av organisationen i lugn och ro därefter, och ändå ge sig själva godkänt. Om inte så kommer ångesten att lägga sig som ett täcke över vårt kära Olympia.

Efter förlustmatchen mot Öster i Växjö i söndags, så var spelet inte mycket bättre mot Norrby i Borås i onsdags. HIF var på väg mot en ny 2-1-förlust men lyckades kvittera till 2-2 på övertid. Nu väntar en ny sexpoängsmatch mot GIF Sundsvall på Olympia senare idag. Matcher mot Norrby och GIF Sundsvall måste man kunna vinna, om man vill sluta etta eller tvåa i årets serie. Annars förtjänar man inte att ta steget upp. De matcherna har karaktären av semifinaler i en tennisturnering, d v s att vinna eller försvinna. Sundsvall har på allvar tagit sig upp ur en lång svacka och har nu fyra raka segrar, och ligger nu på  samma poäng som HIF med en match till godo.  Så det är svårast möjliga motstånd som väntar HIF på söndag. Men det är upp till bevis för di röe, och visa om man vill gå upp i år, eller inte. Glädjande nog är lagkaptenen Anthony van den Hurk spelklar och åter från avstängning. Förhoppningsvis kan HIF lyfta mot oanade höjder inför ett fullsatt Olympia utan publikrestriktioner.

Ni kan höra mer inför dagens match i det senaste avsnittet av AOH-podden

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*