Inför GAIS-HIF med Stefan Jacobsson: “Det har varit lite jojo för HIF de senaste åren”

210410 GAIS tränare Stefan Jacobsson före fotbollsmatchen i Superettan mellan Falkenberg och GAIS den 10 april 2021 i Falkenberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0080

Efter ett riktigt bottennapp och noll poäng hemma mot Östers IF behöver HIF hitta sin spelidé och komma igen. Ett lag som imponerat så här långt i Superettan är dock GAIS, som ligger på femte plats med tio poäng på sex matcher. Dagens match mellan de två klassiska klubbarna blir extra viktig för båda lagen, som båda på något sätt ändå siktar på att hålla till i den absoluta toppen av Superettan och mer långsiktigt svensk fotboll som helhet. Vi tog kontakt med GAIS huvudtränare Stefan Jacobsson inför matchen.

Du kom till GAIS från Degerfors inför 2020 och är nu inne på din andra säsong i Göteborgsklubben. Hur har du upplevt din tid i GAIS så här långt?

Det har varit väldigt bra. Tyvärr har det ju varit en tid med coronapandemi som hållit på här en tid, men förhoppningsvis lättar det upp om några månader iallafall. Jag kom till GAIS med ett uppdrag på ett ganska långsiktigt plan, som först innebar att stoppa den resultatmässiga blödningen som GAIS har haft sedan man åkte ur Allsvenskan 2012. Trots ett jobbigt och knackigt år i fjol, med bland annat en riktigt tuff start på säsongen, så lyckades vi vända den trenden och klara oss kvar på ett okej sätt. Vi har ändå en uppåtgående progression i vårt utveckling nu tycker jag, så på så sätt känns det bra.

Sedan handlar mitt uppdrag på längre sikt om att identifiera en spelidé, ett arbetssätt och en rekrytering som matchar varandra och passar GAIS över tid. Sedan är förhoppningen att detta ska leda till att man om några år blir så pass stabila att man verkligen kan ta en strid för att ta sig upp i finrummet, Allsvenskan.

Ni har inlett årets säsong ganska starkt. Hur har ni själva upplevt er inledning?

Det märktes redan i första träningsveckan i januari att vi befann oss på en helt annan platå jämfört med ett år tidigare. Det är kanske inte så konstigt heller när man kommer som ny tränare och nytt tränarteam, och det är fortfarande lite rörigt i spelartruppen och man inte riktigt har koll på egenskaper och kvalitéer ännu. Det kommer ju lite med tiden att man lär sig spelarnas kompetenser och hur man ska kunna utnyttja dem på ett bra sätt.

Men vi har sagt från första början att året börjat väldigt bra, och vi känner att vi har höjt våra olika nivåer hela tiden. Vi har satt en spelidé och ett arbetssätt som jag tycker vi är ganska bekväma i, även om vi fortfarande har kvar vissa saker som vi behöver utveckla. Däribland måste vi jobba på det beslutsfattande som krävs när allt inte går som man har tränat på. Det är en hårfin balans med att inte köra fast i någonting utifrån vad tränaren säger, utan man måste också ha ett eget beslutsfattande på planen utifrån hur situationen upplevs.

Så totalt sett, trots två förluster i rad här senast, så tycker vi att vi gör mycket bra saker i matcherna och är på uppåtgående i det stora hela.

Vad tänker du spontant kring Helsingborgs IF som klubb?

Som klubb är Helsingborg självklart en väldigt anrik och fin förening som har en mäktig historik och stora framgånger i svensk fotboll, så med det i åtanke är det ju väldigt konstigt att Helsingborg ligger i Superettan. Å andra sidan har det skett lite förändringar i svensk fotboll de senaste tio åren, med vissa “givna” allsvenska klubbar som inte längre är just givna allsvenska klubbar av olika skäl, däribland ekonomiska.

Det har ju varit lite jojo för HIF de sista åren, så man har nog en del att jobba med internt för att man ska bli ett stabilt allsvenskt lag igen. Det går lite hand i hand med GAIS på det sättet, även om GAIS har varit lite rörigare under en ännu längre tid. Som lösning gäller det ju att man hittar en stabilitet i klubben, hur den ska drivas, hur man kan jobba med både kort- och långsiktiga spår och att ha en ekonomi som pallar det. Man får kanske sitta lite lugnt i båten ibland, och inte sträva efter alltför snabb framgång som kan få en kraftig baksmälla.

Hur ser ni på HIF som motståndare i dagens match?

Helsingborg är en otroligt svår och tung motståndare för oss, och det blir en riktig utmaning. Sedan är det samtidigt alltid kul att möta de stora drakarna, det ger en extra tändning.

För vår del blir det att titta tillbaka på vad det var som inte klaffade mot Trelleborg i senaste matchen. Vi trummade på ordentligt i matchupptakten och enligt mig var vi det klart bättre laget under de inledande 20 minuterna, men ändå låg vi under med 3-1 trots att de bara var uppe tre gånger. Det får inte ske mot Helsingborg, utan vi måste hålla ihop laget på ett väldigt bra sätt och samtidigt vara väldigt effektiva när vi får målchanser, för man får inte så många mot HIF.

Det gäller att inte gå in i någon drömbild att vi ska spela ut Helsingborg, utan det kommer bli en väldigt tuff match. Även om man som tränare och spelare såklart vill få med så mycket av sin egen spelidé som möjligt, så gäller det att vara lite kloka i en match som den här.

För intervjun i sin helhet, inklusive var GAIS-tränaren tror att HIF hamnar i tabellen, gå in och lyssna på veckans avsnitt av AOH-podden här:

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*