Inför dagens match mot Öster

171104 Östers Johan Hjalmarsson under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Öster den 4 november 2017 i Helsingborg. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / COP115

Det var nog många som, inför seriestarten, trodde att morgondagens möte, mellan Öster och HIF, skulle kunna bli ett avgörande möte avseende en Allsvensk plats. Med facit i hand så vet vi ju att vårt HIF har levererat medan smålänningarna inte riktigt fått till det.

HIF kunde säkrat avancemanget om bara Falkenberg gjort sitt mot Eskilstuna. Eller om HIF lyckats ta tre poäng mot Halmstad. Nu blev det inte direkt någon jackpot i någon av matcherna men för HIFs del så radades de olika chanserna upp på löpande band. Det innebar att HIF säkrade avancemanget redan igår kväll då Landskrona BoIS tog den viktiga poängen i hemmamötet med AFC.

Även om den nu innebär att matchen, rent avancemangsmässigt, inte gäller något så riktas ändå alla ögon mot ”Myran” och mötet med seriesjuan Öster. En match där HIF, som nu kommer fokusera på serieseger, har allt att vinna medan Öster är fast i ingemansland och varken riskerar hamna i en bottenstrid eller kunna nå en kvalplats. Alltså kan hemmalaget spelat ut utan någon som helst press…de absolut farligaste förutsättningar man som favorit kan ha att göra med. För visst hade en serieseger varit en fantastisk avslutning på ett lysande 2018

Östers säsong har, som jag nämnde, inte riktigt varit till belåtenhet. 2017 var laget nykomlingar men landade ändå en imponerande femteplats. Detta trots att man, under sommaruppehållet, sålde sin kanske främste spelare i Jonathan Levi till Rosenborg. Det var den fd HIFare, Christian Järdler, som fick i uppdrag att se till så klubben växlade upp ytterligare ett steg. Målsättningen är tydlig – Öster skall spela Allsvenskt 2020 och sett till det så är ju givetvis den innevarande säsongen en missräkning för den gamla anrika klubben med 33 säsonger i Allsvenskan. Öster har bla blivit svenska mästare fyra gånger (1968, 1978, 1980 och 1981), samt vunnit Svenska cupen en gång (1977). Något man har för avsikt att lyfta fram på lördag då man skall hylla guldspelarna från 1968 och 1978. Den enda med HIF-anknytning som jag hittar i de lagen är Karl-Gunnar Björklund som var assisterande tränare i HIF 2013-14. Annars har vi ju hämtat många fantastiska spelare från Öster genom åren….

Max Svensson dominerade i förra mötet med Öster Foto: Johan Lilja

I vårens möte, tillika säsongspremiären för HIF, vann vi bekvämt med klara 3-1 på Olympia. Den gången var det Max Svensson som, med två mål, visade var skåpet skulle stå. Minns dessutom att HIF stod för samtliga mål i den matchen då Östers kvittering gjordes av Andri Bjarnason. Något han reparerat med råga sedan dess. För det är ju faktiskt så att islänningen, med sina 14 mål, är skyttekungen i serien men han jagas faktiskt av en av våra motståndare på lördag – DraganKapcevic. Östers anfallare har noterats för 11 mål den här säsongen och har alltså häng på Bjarnason. Med andra ord en match i matchen imorgon. Men där finns ju fler spelare att hålla ögonen på i motståndarlaget som tex Simon Helg, en av Superettans främsta framspelare, och målvakten, Robin Malmkvist. I honom har smålänningarna en säker utpost som fått förtroende i lagets samtliga matcher den här säsongen

HIF får klara sig utan avstängde Mamudo Moro men bör, i övrigt, kunna mönstra samma lag som mot Halmstad senast. På skadelistan hittar vi dock fortfarande Andreas Landgren, Anders Randrup och Pär Hansson. Däremot är Johan Persson åter med i truppen. Mittfältaren har ju fått hela säsongen spolierad av en skada men visst hade det varit kul om Sheriffen får lite speltid i någon av de sista matcherna.

Matchen startar redan 13.30 och det skall bli kul att se om våra HIFare klarar av att motivera sig dagen efter klubben blev klara för Allsvenskt spel 2019?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*