Inför AIK-HIF ”Nyförvärv och tränarbyte hos hemmalaget”

200712 Helsingborgs Anthony van den Hurk i en kamp mot AIK:s Sebastian Larsson och Robin Tihi under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 12 juli 2020 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0029

Söndagens motståndare, AIK, var det första lag som HIF lyckades besegra i årets allsvenska. 2-0 på Olympia kom som en befrielse. Men när lagen nu drabbar samman i  Stockholm är det ett förstärkt AIK som HIF ska ta sig an. Stockholmarna har på kort tid plockat in tre nyförvärv. Och dessutom bytt tränare, vilket dock inte gav någon omgående effekt.

Trion Sotirios Papagiannopoulos, Bojan Radulovic och Filip Rogic har värvats på kort tid. Samtidigt har AIK drabbats av ett par tunga skador. Henok Goitom och Felix Michel tvingades utgå i förlustmatchen mot Östersund. Sedan förra mötet har Solnaklubben också bytt tränare. Richard Norling fick sparken och ersattes av Bartosz Grzelak. Det visade sig dock inte vara vad som behövdes. De usla resultaten fortsatte och då insåg sportchefen Henrik Jurelius att det var på spelarsidan man behövde förstärka. Vilket också skedde.

Det finns alltså en del tydliga paralleller mellan klubbarna som på söndag ska försöka kriga till sig tre poäng.  I nuläget skiljer det bara en poäng. En seger skulle alltså innebära att HIF passerar AIK, men…

200712 Helsingborgs Anthony van den Hurk nickar in 2-0 målet bakom AIK:s målvakt Budimir Janosevic under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och AIK den 12 juli 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0029

HIF har ännu inte vunnit borta i år och ser man till historien så ser det inte ljust ut. Lagen har mötts 65 gånger i Stockholm och då hemmalaget segrat i nästan hälften av matcherna, 33 stycken medan 14 slutat oavgjort. HIF har lyckats vinna 18 gånger, senast var för 10 år sedan. Då tog di röe en 3-2-seger och en av målskyttarna var faktiskt Rasmus Jönsson.

Då hemmalaget varit svala på transfermarknaden så har man ännu inte kunnat presenterat något nyförvärv. Laget har även tappat en anfallare eftersom Assad AlHamlawi blivit långtidsskadad. På söndag har dessutom lagen varsin spelare avstängd. Anders Randrup får vila liksom AIK:s Eric Kahl. Den sistnämnde har varit en startspelare i 10 av lagets matcher och blivit inbytt tre gånger.

Det finns förhoppningar om att HIF får tillbaka några av de spelare som stått på skadelistan. Armin Gigovic, som fick vila senast, är troligen tillbaka och förmodligen även Max Svensson och Adam Eriksson. Om det räcker återstår att se. Läget är nu så prekärt att HIF måste börja plocka trepoängare. Experterna tror dock inte att det kommer att hända på söndag. Svenska Spel t ex har 5,0 i odds på bortaseger och 1,77  på hemmavinst

Matchen spelas, under morgondagen, på Friends Arena med start klockan 17.30

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*