Holgersson flyttar till England

Foto: Bjarki Tordarson

Det har spekulerats en del om att kontraktslöse, Markus Holgersson, skulle välja spel i HIF fram till sommarfönstret öppnats. Självklart hade detta varit en ypperlig lösning. Markus rutin hade behövts i ett Helsingborg som får en allt lägre snittålder för varje dag som går. Nu på morgonen blev det dock klart att den förre HIFaren fortsätter sin internationella karriär. Nästa destination blir England där Erik Edmans förra klubb, Wigan, äntligen verkar ha funnit sin nya försvarsgeneral.

Markus Holgerssons historia är, för de allra flesta, välkänd numera. Efter att försvararen tagit sina första staplande ”fotbollssteg” nere i Löddeköpinge så snappade BoIS upp talangen innan han ens hann fylla tio.  Till Olympia anlände Holgersson som 17-åring men den tuffa konkurrensen gjorde att högerbacken sökte sig ifrån HIF. 2004 tog Holgersson ett ”mellanår” i Höganäs men hans insatser på planen lät tala för sig och Ängelholm, som satsade på att ta sig uppåt i seriesystemet, kontrakterade den gänglige spelaren. Efter att Markus varit en starkt bidragande orsak till att Ängelholm nådde Superettan och, dessutom, etablerade sig i serien lockade HIF åter till sig Holger. 2009 skrev han på ett treårsavtal med klubben och blev omgående en av förgrundsfigurerna när klubben åter erövrade både SM-guld och seger i Svenska Cupen.

2012 stod försvararen utan kontrakt och då en ev övergång inte var förenad med någon kostnad satt Holger i en ypperlig sits för att kunna bege sig ut på äventyr i fotbollsvärlden. New York Red Bulls, med svenske Hasse Backe som tränare, nappade och både möjligheten till miljöombyte, flytten till en storstad och chansen till mycket speltid gjorde att Holger aldrig tvekade. Redan första säsongen i Red Bulls utsågs Markus Holgersson till klubbens bäste försvarare i tuff konkurrens med bla den förre Barcelona spelaren Rafael Marquez och oftast var Holgerssons namn det första som plitades ner på laguppställningen vid uttagningarna.

Foto: Bjarki Tordarson
Nu är det klart att Wigan, i engelska Championship, blir ny klubbadress för Holger

När man nu enades om att bryta kontraktet vid årsskiftet var den förre HIFaren snabbt ute och dementerade en ev återkomst till Allsvenskan och HIF. Även om Holger aldrig uteslutit en ny period i HIF så anser 28-åringen att han har några år till att ge ute i Europa innan han vänder hemåt igen.

Under Januari har försvararen tränat med Helsingborg för att hålla igång och nu blev det alltså klart att Holgerssons nya klubbadress blir engelska Wigan. Laget håller till i den engelska andraligan (Championship) men har tydligt uttalade mål att ta sig tillbaka till högsta ligan som man trillade ur förra säsongen.

Hittills har resan inte varit helt spikrak och klubben parkerar just nu på en 10:e plats med sju poäng upp till en eftertraktad Play Off plats.

I Wigan får han den gamle storspelaren, Uwe Rösler, som tränare. Rösler tog över rodret i början av December efter att Owen Coyle valt att kasta in handduken. Då hade laget bara vunnit sju av 23 matcher! Till laget försvar skall man dock ha att Wigan deltog i Europa League under hösten (man vann ju, otroligt nog, cupfinalen mot Manchester City) vilket gjorde att spelschemat var enormt intensivt och Coyle hade svårt att veta hur han skulle prioritera de olika serier/turneringar. Med en förlust på de nio senaste matcherna känns det dock som att klubben är på stark frammarsch.

I Wigan kommer Holger få möjlighet att stifta bekantskap med spelare som Josh McEachran (lån från Chelsea), Nick Powell (lån från Man Utd), Emmerson Boyce och Gary Caldwell.

Holgersson blir faktiskt den 4:e svensken som spelat för klubben. Andreas Granqvist, Erik Edman och Andreas Johansson har alla uppträtt på DW Stadium och även en annan fd HIFare, Rachid Bouaouzan, har ju en bakgrund i Latics

Joel Ekstrand- Foto: HIF.se
Joel Ekstrand- Foto: HIF.se

22 Mars bör kanske alla HIF intresserade plita ner i sina kalendrar. Då möts Watford och Wigan i serien och det innebär också en batalj mellan två fd HIFare. Förutom Holgersson så håller ju Joel Ekstrand till i norra London. Med tanke på att båda lagen har börjat få upp ångan igen efter en tveksam höst så kan den matchen handla om oerhört viktiga poäng i jakten på en plats i fotbollens finrum!

Martin Klinteberg BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*