Holger lägger skorna på hyllan – “En stabil ledare som aldrig varit rädd för att säga vad han tycker”

Efter närmre 150 matcher, i den röda tröjan, avslutar Markus Holgersson karriären Foto: Johan Lilja

Årets säsong, i HIF, blev den sista för försvarsresen Markus Holgersson. Klubben låter meddela att 34-åringen väljer att avsluta karriären och utnyttjar därmed inte den option som fanns inför 2020. Med andra ord så tvingas vi säga adjö till en ledare med en vinnarskalle utan dess like…

Holgersson, född i Landskrona, började karriären i IF Lödde innan han, under ungdomsåren, spelade i Landskrona BoIS. 2002 kom den, nyss fyllda 16-åringen, till HIF. Det blev två säsonger i Skånes Stolthet men försvararen lyckades inte ta sig hela vägen upp i A-laget. Som 18-åring tvingades han istället lämna HIF. Han la fotbollen vid sidan av, gjorde lumpen i kustjägarna i 15 månader, och när han kom tillbaka så tränade han med dåvarande division 4-laget Höganäs BK. Inte för att spela matcher, utan för att hålla igång kroppen och ha kul. Men suget efter en större utmaning fanns där och nästa anhalt blev Ängelholms FF

I ÄFF var han bla med att ta upp laget i Superettan 2007. De två efterföljande säsongerna blev några av de lyckosammaste i klubbens historia men för Holgerssons del var det bara början på en lång och innehållsrik karriär.

– Jag är jäkligt glad att jag fick en andra chans i fotbollen, för det var verkligen en andra chans. Jag hade ju börjat studera Idrottsvetenskap, i Halmstad, och spelade bara för att det var roligt. Sedan vann vi en serie, vi vann en andra, vi slutade fyra i superettan, och så ringde HIF, och så var jag inne i leken. Jag var ju inte proffs innan jag var 24 år berättade Holger själv i en intervju med Fotbollskanalen tidigare i år.

2009 lockades han åter tillbaka till HIF och spel i Allsvenskan. Han spelade omgående till sig en ordinarie plats men 2012 ville Hans Backe få över honom till USA och New York Red Bulls, vilken blev starten på en karriär där Holgersson har provat på olika fotbollskulturer i fem olika länder.

Det blev två år som ordinarie i MLS, primärt som mittback, och det gav honom också en chans i England. Wigan behövde ytterligare en försvarare och lagets dåvarande manager Uwe Rösler (numera i MFF) gillade Holgersson. Tiden i England slutade dock bara med ett inhopp på 20 minuter och istället vände han åter hemåt, till HIF, men med känslan av att han inte var riktigt klar i utlandet. Det blev bara fyra matcher i HIF innan han fick ta ett snabbt beslut: flytta till Cypern och Anorthosis Famagusta, eller stanna? Det blev Cypern.

– Just då hade det kanske varit smartare att stanna i HIF och utveckla mig själv, och kanske kunnat bli såld eller gå vidare senare.

Han ångrade dock inte flytten till Cypern. En bra klubb med en relativt stor supporterskara, och han var ordinarie där under sina två år. Efter Cypern blev det även ett år i Danmark och Ålborg, och ett år i Lorca i spanska andradivisionen. Socialt var det fantastiskt i Spanien men sportsligt fungerade det sådär. Han startade 16 av 43 matcher, men hade bland annat problem med en bruten lilltå och kom till slut inte överens med lagets tränare.

I Augusti, förra året, vände Holgersson hem med ambitionen att åter göra HIF Allsvenskt
Foto: Johan Lilja

Förra sommaren vände han istället “hem” till Helsingborg och blev en nyckelspelare i jakten på ett Allsvenskt avancemang och, som i år, i målsättningen att åter etablera klubben i högsta serien. Sedan hemkomsten blev det drygt 50-talet matcher i den röda tröjan för en spelare som verkligen levererat till punkt och prickar.

Att det kommer gå någon nöd på 34-åringen är jag tveksam till. Redan under detta året har han jobbat, vid sidan om fotbollen, och har dessutom, under sina år som fotbollsspelare, bland annat studerat företagsekonomi och arbetsrätt, med ambitionen att alltid ligga ett steg före den dagen som karriären är till ända. För något år sedan blev han dessutom delägare i Råå Bryggeri och, vad jag förstått, så är det där han kommer lägga sin kraft framöver…

För min egen del kommer Holgerssons tid i klubben alltid förknippas med ordet “vinnarskalle”. Jag blev genuint glad när han återvände hem, förra sommaren, för man visste vad man fick i jakten på en Allsvensk plats. En stabil ledare som aldrig varit rädd för att säga vad han tycker eller för att ta en diskussion med varken media eller supportrar efter en mindre lyckad insats. På planen en riktig tjurskalle medan han, vid sidan om, alltid bemött en med ett leende och en nyfiken fråga vad man själv pysslar med. En kravställare som troligtvis blir väldigt saknad i omklädningsrummet den kommande säsongen.

Stort tack för dina år i HIF och stort lycka till med dina framtida utmaningar Holger!

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*