HIF:s breda trupp starkast i längden

Under flera år har det före den allsvenska seriestarten snackats om vilken ”fantastisk trupp Elfsborg har” och att ”nu måste det vara dags för Magnus Haglund att leda sitt lag till guld”.  Om HIF hette det i våras att ”visst Conny har ett bra lag, men när Gerndt och Jönsson försvinner så ryker guldet”.  Nu ligger vägen till guldmedaljerna rak som en autobahn.  HIF har till och med råd att förlora mot både AIK och Elfsborg och kan ändå fira guld.

Nu räknar jag inte med förluster, men det känns ganska skönt att ha det utrymmet med tanke på vad som hända förra året.

Det intressanta är dock att om man jämför HIF:s startelva i den allsvenska premiären, mot Mjällby borta med elvan som startade i söndags mot samma motståndare så fanns det sju nya spelare på planen – men egentligen var det bara två som var helt nya! De övriga fem fanns i truppen när säsongen började och har sedan lotsats in i laget i takt med att spelare sålts. (Kollega Leif Karlsson var också inne på det här resonemanget i sin reflektion efter matchen.)

Den bredd, som många tillskrivit Elfsborgs trupp, fanns alltså i själva verket hos HIF.  De enda nyförvärven, från start, i söndags, var norrmännen Hanstveit och Sörum.  Apropå dem så undrade jag i en krönika för en vecka sedan om Jesper Jansson hittat ”guld i Norge”.  Vad beträffar Sörum så verkar det så. Om han fortsätter som han börjat så saknar åtminstone inte jag Alexander Gerndt.  Sörum visade också prov på ”norsk-svenska unionen modell 2011” när han lät Erik Sundin göra trean. I det läget tror jag att Tomas själv kunde gjort mål om han velat. Men passningen var en snygg grund för framtida samarbete.

När det gäller Erlend Hanstveits kvaliteter vill jag vänta några matcher med att avge omdöme.

Försvaret bjöd, ett fruktansvärt ineffektivt, Mjällby på ruskigt många chanser. Sådana bjudningar duger inte mot effektivare lag. Men HIF har ju förstås en vägg längst bak.  Markus Ekenbergs uppgivna skratt när Pär Hansson stod i vägen för hans nick från en meter avslöjade att motståndarna har en hälsosam respekt och motvillig beundran för målvakten som inom en snar framtid kommer att ta över efter Andreas Isaksson i landslaget.

Den tidigare så emotsedda seriefinalen på onsdag i Borås kommer nu tyvärr inte alls att bli det nervpiller som vi räknat med under ett par månader. Visst, det kan bli en kul match mellan två normalt sett välspelande lag, men resultatet kommer knappast att bli avgörande för vem som kan lyfta Lennart Johanssons pokal om en dryg månad. Seger för HIF och guldet kommer ett snäpp närmare, men en förlust är ingen katastrof. Egentligen vore det viktigare för HIF att spöa Elfsborg i cupsemifinalen. I år är det ju dubbeln vi siktar på. Men en seger även i Borås kan förstås bana väg för ännu sämre självförtroende för Elfsborg så vi går för väl det?

 

 

9 kommentarer

 1. Intressant (och lite tråkigt) att se att när Sörum ger Sundin öppet mål med sin passning, väljer Sundin att rusa 20 meter åt ett annat håll för att fira “sin” prestation. Att springa fram och krama om Sörum fanns inte i tankarna verkar det som. Sundin hade fö ALDRIG passat i omvänt läge. Om man nu skall ta upp något negativt efter (ännu) en omgång 3p till HIF och 0p till IFE.

 2. En märklig match sett till båda lagens chanser och det stämmer till en del eftertnkar ang HIF:s försvar. Det är ny backlinje i snart varje match och jag hoppas på stabilitet o kontinuitet där. (Stoffe-Hanstveit-Holger-Edman/Wahlstedt) Sörum lovar gott nu inför slutspurten och jag hoppas Sundin släpper sin självupptagenhet mer för då har vi ett farligt anfallspar där! May o Gashi? Ja, jävlar vilket innermittfält!!! Och så en lagspelare som Lindström till höger och låt Thern o Boua… fightas om vänsterfältet.

 3. Nu skrattade väl inte Ekenberg åt Pärs räddning utan snarare åt att han skulle haft en hörna då det efterföljande skottet(?) tog på en försvarare och domaren missade det…

 4. Till Zeus
  Tycker det är tråkigt att personer som Du skriver om saker som du inte vet något om. Klart som fan att Sundin har tackat Sörum för den passningen, även om det inte skedde de första sekundrarna efter målet. Men det fattar ju vem som helst som är klok nog! Sundin är absolut INTE själupptagen och det hade ABSOLUT kunnat vara han som gav den passningen till Sörum. Måste folk alltid störa sig på andra. Jag är älskar HIF och stöttar spelarna både i mot o framgång o finner ingen logik i att alltid hacka ner på dom. Älska mer o hata mindre!

 5. Visst är Elfsborg nästintill matematiskt borta – krävs 4 raka matcher samtidigt som vi inte får ta mer än max 1 poäng om de ska kunna gå förbi. Men en ev. förlust på onsdag är inte alls utan betydelse om AIK skulle fortsätta lira i sitt stim som de är inne i just nu. Dock tror jag inte det håller och får gärna brytas redan i kväll även om jag än så länge mest fattat att det är själva matchen som är bruten?

  Men då Conny & P-Os defensiva struktur verkar finnas intryckt i tröjan på varje HIF-lirare så fort de kommer på plan så att de per automatik vet vad de ska göra innebär att risken för man faller ihop är minimal om inte t.o.m. mikroskopisk. Även om det stundtals var svajigt igår så hoppas man Conny får ett nytt mittbackspar ihopspelat (Baffo/Holger?)

  Skulle vara nerver som kan spöka hos vissa av killarna då det egentligen är bara Chrisse, Edman, Whalen & Lindström som tagit hem guld innan. Men å andra sidan har en stor del av övriga spelare vunnit cupguld och varit med under det mesta av Kung Connys segertåg så vinnarskalle & cyniskhet finns där -:)

 6. Svenska cupen har misshandlats genom åren och i år har det blivit patetiskt att en kvartsfinal spelas efter att den andra semifinalen redan är klar. Det är alltså kvartsfinal HIF- Elfsborg spelar, vinnaren spelar mot ÖSK den 29 oktober och finalen, om HIF tar sig dit, spelas på Olympia 5 november.

 7. Tack Leif för påpekandet att det “bara” är kvartsfinal i cupen mot Elfsborg. Tycker i alla fall att det är viktigare att vinna där än i serien mot Elfsborg. Tror risken att vi ska tappa guldet är minimal och det vore fantastiskt roligt om det kunde bli en dubbel i år.

 8. Glöm inte att vid vinst i både Allsvenskan & svenska Cupen blir det en trippel! Vi slog ju MFF i Supercupen i våras så det kan bli ännu bättre än en dubbel…

 9. Det är nog så att näst intill alla tror/ har trott att det handlar om semifinal i cupen. Inte så konstigt med tanke på hur illa cupen behandlas.

  Håller med om att seger i cupen är viktigare än i serien. Inte minst nu när vi vet hur det gick i serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*