Göteborg inget ofarligt bottenlag

Vem trodde väl att Göteborg skulle ligga farligt nära nerflyttningsstrecket efter 13 omgångar. Och skuggas av Gefle?

Av Blå-vitts insats mot Djurgården senast att döma borde HIF ha goda förutsättningar att börja en ny svit med trepoängare istället för vårens alla oavgjorda matcher. Men det är förvisso inte bara att åka till Gamla Ullevi och ställa ut skorna. Nu lär det inte vara någon risk att herrar Hareide/Schwarz skulle tillåta något sådant.

Vad jag tänker på är faran att tro att allt nu blivit så mycket bättre och att segern mot Gefle skulle vara ett bevis på det. Alla vi som såg matchen kunde notera att gästerna inte är allsvenskans vassaste lag, varken framåt eller i defensiven.

Sett till tabellen är förstås Göteborg, som före seriestarten haussades upp till trädtopparna, inte ett dugg bättre. Snacka om fiasko med tanke på den satsningen som Änglarna gjort. Nordin Gerzic som var riktigt bra i ÖSK och hemvändande proffset Pontus Farnerud är bevis på att det gäller att hitta rätt spelare till omgivningen. Det är inget märkligt i att en spelare kan fungera alldeles utmärkt i ett lag, där han fungerar tillsammans med sina medspelare, och sedan inte alls komma tillrätta i ett annat.

Samtidigt finns det spelare som kan gå in och göra succé, oavsett vilken position i laget de hamnar på. Där har vi i HIF ett alldeles utmärkt exempel i unge Loret Sadiku som flyttats runt en del men funnit sig väl tillrätta på alla de tre positioner han fått spela på hittills. Själv blev jag lite överraskad när jag fick höra att han skulle ersätta May mot Gefle, men när jag väl fått förklaringen var det ju inte så konstigt. Jag räknar emellertid med att May ganska snart tar tillbaka den platsen och att Loret får spela ett steg längre bak i banan.

Anfallsmässigt så blev jag både glad och bekymrad över Alfred Finnbogasons succé. Det var naturligtvis riktigt kul att det lossnade målmässigt, även om han gjort fyra tidigare, men eftersom lånetiden närmar sig sitt slut så kan det bli bekymmersamt. Jag förmodar att Lokeren blir ännu mindre intresserade av att sätta en rimlig prislapp på honom om han är i kanonform? Kanske var det så att han ”sköt upp” sitt värde några 100 000 Euro? Han nästan fördubblade ju sitt målsnitt.

Det har ju snackats om en sydafrikan på väg in, men han var väl inte tänkt som ersättare utan som komplement till Alfred, om jag förstått saken rätt?

När det gäller Thomas Sörum så fick han en hel del beröm senast för att han drog isär Gefle-försvaret och skapade luckor åt Alfred och det var väl rätt. Men jag är fortfarande kritisk mot honom som anfallare. Han hade två utmärkta nicklägen som han schabblade bort. Att försvararen Atta behövde tre chanser för att göra ett mål är ok, men en anfallare måste vara effektivare framför målet. Och när man spelar med två anfallare ska båda kunna göra mål. Det var en ren fröjd att se Alfred som steg fram som en riktig striker och lite av det skulle jag vilja se av hans anfallspartner också.

På grund av semesterfirande kommer jag dessvärre att missa ett par matcher framöver men jag hoppas att när jag är tillbaka har HIF förstärkt sin position i toppen. Och tagit sina första kliv mot Champions League.

 

 

 

1 kommentar

  1. Visst har det gått rejält snett för IFK men inte alls överraskad att deras “Real” satsning inte funkar – precis som fallet var i HBK när “Pep” skulle få laget att börja spela a´la Barca så är det en nästa lika stor kulturkorck att IFK i år ska bli ett passningstarkt lag med många kombinationer i spelet för att komma fram till chanser. IFK har sedan så långt man kan minnas kört med klassiskt “sparka-långt-pressa-högt-inläggsfotboll” och att då med ett halvdussin nya lirare få de g:a spelarna att hoppa på detta förnyelsetåget är nästintill tjänstefel av sportschefen!

    Håkan Mild verkar glömt vad som gav honom chansen i Europa: hårt spel, uppoffrande löpningar & pressa motståndaren, och detta är IFK fortfarande väldigt bra på så precis som du säger måste Åge/Schwarz (får man skriva så för enligt J.J. ska de ju inte jobba som ett team??) se till HIF-killarna sätter sina fötter på arbete i skorna och inte tar saker för givet men det ska inte vara något problem – vi har ju goda siffror mot Änglarna så det är bra inspiration att fortsätta på det spåret…

    Ett problem är om IFK med Sobralense breddat sitt anfallsspel för tidgare år har IFK varit fruktansvärt lättlästa: stäng passningsvägarna till Hysén så händer det inget framåt! Att IFK nu kör med 2 anfallare kan bli en ordentlig utmaning för Pär & HIF-försvaret, men å andra sidan är det ju så ett lag utvecklas genom att lösa nya situationer på plan – ses på nygamla Ullevi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*