Gästkrönika: “Stoppa VAR – behåll målfirandet”

190624 VAR-Screen ahead of the FIFA Women´s World Cup round of sixteen match between Sweden and Canada on June 24, 2019 in Paris. Photo: Simon Hastegård / Bildbyrån / Kod SH / 180086

”När jag ser hur VAR används i den internationella fotbollen idag och jag sitter och väntar på ett beslut, ofta att det målas linjer för att se om det var offside eller inte, tänker jag på alla de händelser som jag kanske hade missat om VAR funnits i Allsvenskan”


Den 16 mars klockan 18:30 är det dags för årsmöte för vår kära förening. Jag, Olof Möller, och Dan Ekberg har skickat in en motion om att HIF ska verka för att Video Assistent Referee, VAR, inte ska införas i Allsvenskan. 

Första passningen öppnar upp spelet och pulsen höjs, du märker att det är något på gång. Plötsligt är HIF i ett överläge. Andra passningen gör det ännu tydligare, jublet på Olympia stiger och man märker att spelarnas intensitet i spelet ökar. Tredje och fjärde passningen kommer och plötsligt kommer HIF i två-mot-ett läge. Du hinner i panik tänka ”detta kan vi inte missa?”. Femte passningen blir till ett läge med öppet mål, den sitter och HIF leder. Jublet vet inga gränser och du kramar din vän, din mamma, din pappa, din syster eller din bror. ”Vi é HIF” rullar igång i högtalarna. Men vänta lite, domaren tecknar för något. Han gör tecknet av en TV-skärm och springer ut till sidlinjen. Firandet avbryts och hela Olympia tystnar i flera minuter när domaren står still och tittar på en sekvens som skedde precis innan den första passningen som öppnade upp spelet, den passning som fick din puls att höjas och känna att något är på gång. Målet blir bortdömt för en egentligen obetydlig händelse långt tidigare. Felaktigt tycker många, rätt tycker andra. Det är ju fortfarande domaren som dömer och domaren kan göra fel. 

Scenariot ovan är den första matchen där VAR används i en av HIFs matcher. I den femte matchen när HIF gör mål så firar du men inte med samma intensitet som du brukar. Du kramar kanske inte din vän, din mamma, din pappa, din syster eller din bror lika euforiskt. Det dröjer innan ”Vi é HIF” rullar i högtalarna för domaren kanske har sett något, en tånagel som är offside. Efter tionde matchen firar inte spelarna heller på samma sätt, de är för osäkra ifall det inte skett något oschysst i spelet som gör att målet döms bort och detta påverkar så klart dig på läktaren. Extasen som brukade komma av målet, det där råa känslouttrycket som var anledningen till att man förälskade sig i fotbollen, den försvinner sakta men säkertbort. 

VAR – Starkt ifrågasatt runt om i fotbollsvärlden
Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170447

När jag ser hur VAR används i den internationella fotbollen idag och jag sitter och väntar på ett beslut, ofta att det målas linjer för att se om det var offside eller inte, tänker jag på alla de händelser som jag kanske hade missat om VAR funnits i Allsvenskan. Jag tänker på HIFs 3-1-mål borta mot GAIS som tog oss så mycket närmre guldet 2011 eller jag tänker på Andreas Dahls kanon mot Heerenveen hemma när jag i euforin efter målet kramade en komplett främling på Södra. Jag vet än idag inte vem den där främlingen var men vi kommer alltid att dela det där målfirandet. 

Vi anser att VAR tar bort den mest grundläggande känslan som finns i fotboll och uttrycket för den. Vi anser att VAR tar bort glädjen och målfirandet. Vi tycker detta är fel. 

Därför vill vi att HIF ska verka för att VAR inte införs i Allsvenskan. Delta på årsmötet och rösta för vår motion. 

Stoppa VAR- behåll målfirandet!

Olof Möller, tidigare skribent på AOH, HIF-supporter och fotbollsälskare

1 trackback/pingback

  1. HIF skall verka mot ett införande av VAR inom svensk fotboll – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*