För smart för fotboll?

Foto: Bjarki Tordarson
Ema Boateng Foto: Bjarki Tordarson

Ja det var vad han fick höra, Ema Boateng, när han kom till fotbollsakademin Right to Dream. 

Foto: Bjarki Tordarson
Ema Boateng drömmer om att bli läkare
Foto: Bjarki Tordarson

Ema boateng har alltid haft ett par fotbollsskor. Hans far såg till att det var så efter som han gillar fotboll. Något som har lett sonen till Helsingborg via Kalifornien. Men det kunde tagit slut redan hemma i Ghana. Läkarstudier lockade, berättar han för Helsingborgs Dagblad.

“Det var faktiskt många människor som sa till mig att inte satsa och det gick ju riktigt bra i skolan.”

Men i Right to Dream satsade han allt. På både studier och fotboll, vilket ledde till att han som 15åring fick ett stipendium som tog honom till USA. Även om drömmen om att bli läkare finns kvar så har fotbollen tagit överhanden.  

“Jag började tänka på det för cirka två år sedan men jag väntade på rätt tillfälle, och sedan kom det. Helsingborg verkade vara rätt ställe att ta nästa steg.”

Tiden i Akademin i Ghana lärde honom vikten av att vara tävlingsinriktad, bara 2-3 av 60 går vidare. Något som han kunde bygga vidare på i USA och komplettera med de sociala färdigheter han lärde sig av att bo i korridor.

Han har en kristen tro med sig från hemma i Kumasi där han växte upp och gick i kyrkan. Men de svenska kyrkorna imponerade inte på Ghananen: “Jag försökte kolla upp kyrkorna här och gick in i en av de gamla nere i centrum. Men jag vet inte… dit går jag nog inte tillbaka. Det var väldigt annorlunda från Ghana.”

Istället satsar han ledig tid på extra träningspass, för att bli bättre på att leverera assister och för att öva upp högerfoten som är hans svaga fot.

Björn Velander BBL

1 trackback/pingback

  1. Veckan som gått – Vecka 4 : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*