Europakollen – Rade Prica

Rade har gjort fem mål på fem matcher- fyra av dem i en och samma match- och levererat för sitt Rosenborg sedan senaste Europakollen. Det har dock inte hans lag Rosenborg gjort då laget bara har en seger på fem matcher. Fast Rade kan glädjas åt att HIF har fått en bra start av årets allsvenska genom fyra segrar och en oavgjord match.

 

Från att ha förlorat en match på två år till att förlora tre matcher av fem, så har inte Rosenborg kunnat kännas igen i början av Tippeligan 2011. Rosenborg förlorade sin säsongspremiär mot Brann med 1-2 och följde upp den insatsen med ännu en 1-2 förlust,  mot Stabaek hemma på Lerkendal.

– Vi började riktigt bra och fick 1-0, tidigt i första. De gick upp till 1-1 innan paus. Andra halvlek pressar vi på som bara den, men lyckas inte få in bollen och Stabaek kontrar in 1-2 och vinner matchen. Man kan väl säga att de hade två chanser och gjorde två mål, säger Rade.

Till skillnad mot matchen mot Stabaek så fick Rosenborg in bollen i motståndarnas mål, när Lilleström gästade Lerkendal. Detta med hjälp av Rades soloshow när han gjorde fyra mål i en och samma match. Men det läckte för mycket bakåt, något som Rade menar har varit en anledning till Rosenborgs dåliga start, och matchen slutade oavgjort, 4-4.

– Det är alltid skönt att få göra mål. Fyra mål i samma match är det inte alltid man gör. När vi hämtar upp 1-3 till 4-3 i 89:e minuten, så känns det hur sjukt som helst. Men när de gör 4-4, så känns det ändå lite tungt. Men det var ändå stort!

Tungt och bittert blev det när Rosenborg förlorade med 0-2 mot Fredrikstad.

– Vår sämsta match för året, där vi spelar riktigt dåligt tycker jag. Finns inte mycket mer att säga.

Dock kom en glädjeknall i måndags. Rosenborg vann över Vålerenga med 2-0 och tog sin första seger för säsongen.

– Riktigt skön seger, och en rättvis sådan också, menar Rade.

– Vålerenga är ju också en av guldfavoriterna, så därför var det så klart också en oerhört viktig match. Jag fick ju också putta in ett mål och det är alltid gött. 

Utöver det dåliga försvarsspelet, så kan spelaraffärer vara en anledning till den dåliga starten för Rosenborg. Det var fyra tongivande spelare som försvann efter förra säsongen och några nya har kommit in i laget.  

– Och det är klart att det tar tid att komma in i ett nytt lag, erkänner Rade.

Rade tycker att Rosenborg har spelat rätt dåligt medan i hemmamatcherna har laget egentligen varit värda nio poäng av nio möjliga. 

– Men fotbollen är ju inte alltid rättvis, menar Rade. Det är såklart små marginaler också, och de har vi inte haft med oss i säsongsinledningen.

 – Men vi vet att vi kan mycket bättre, och jag tror att vi kommer att resa oss och komma starkt tillbaka. Känslan i laget är bra, för vi har ett bra lag som ska vara med om slåss om guldet.

Till nästa Europakollen med Rade, så ska Rosenborg spela mot Molde borta, Haugesund hemma, Start borta och Sogndal hemma.

– Vi går alltid in för att vinna våra matcher. Och med den starten vi fått så är det ännu viktigare om vi vill vara med och slåss om guldet. Kan vi ta med matchen vi gjorde mot Vålerenga så kommer vi vinna alla matcher, men jobbet ska göras också. Men det känns som formen hos alla är på god väg.

Rade är imponerad av HIF:s inledning av den allsvenska säsongen, då laget har vunnit fyra matcher (Mjällby, Elfsborg, IFK Göteborg, Syrianska) och spelat en oavgjord (Örebro).

– Riktigt bra start! Alltid viktigt och få en sådan start, menar Rade. 

– Det jag sett, så ser det riktigt stabilt och bra ut. Urstark defensiv, medan man vet att det kommer bli bättre offensivt.

Till nästa Europakollen med Rade så ska HIF spela mot Häcken (1 maj), Gefle hemma (9 maj), AIK borta (16 maj), Kalmar FF hemma (20 maj) och Malmö FF borta (24 maj).

– Tre hemmamatcher som ska vinnas, säger Rade och fortsätter:

– AIK borta är aldrig lätt. Men jag är inte imponerad av AIK, även om de tagit lite poäng. Där tror jag att HIF vinner.

– Och mot MFF? Derby är alltid ett derby. Vad som helst kan hända, men jag tror att HIF har ett litet övertag. Jag har också sett MFF lite. De har spelat bra, medan de var utspelade mot Elfsborg, avslutar Rade.

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*