Europakollen – Olafur Skulason

Idag startar vi upp ytterligare en nyhet här på Allt Om HIF, “Europakollen”, där vi följer och låter “utlands-HIF’are”  analysera och berätta om hur det går för deras egen räkning samt hur det går för HIF:s del.

Först ut är Olafur Skulason och senare Rade Prica. Men det kommer även fler spelare från andra delar av Europa framöver. Mycket nöje!

Skulason är nöjd, både med hur säsongen har varit för hans lag SönderjyskE, och med lagets nuvarande placering i SAS- ligan.

– Jag tycker det har gått bra för oss hittills. Vi kommer slåss om att hålla oss kvar i ligan. Jag är förberedd på att det kommer blir mycket spännande. Det är många jämna lag i ligan. Det är bara FCK som är i en klass för sig, annars kan alla vinna över alla, säger Skulason och fortsätter:

– Vi ligger nu sexa i ligan, som är bra för oss. Vi är nu åtta poäng före Esbjerg och AaB Aalborg, som är de lag som ligger på de två nedflyttningplatserna i tabellen. Vi har skapat ett bra utgångsläge med tretton matcher kvar, men vi får passa på och fortsätta ta så många poäng som möjligt.

Den danska SAS-ligan återstartades förra helgen efter vinteruppehållet.

– Det är väldigt kul att säsongen har startat igen. Det var kanon att spela första matchen i Esbjerg. Planen var överraskande bra och vi fick också mycket fint väder, som alltid är ett plus.

Som Skulason nämnde så mötte SönderjyskE Esbjerg i återstarten av SAS- ligan, närmare bestämt i söndags. SönderjyskE vann matchen med 1-0. En seger som gav SönderjyskE ett bra utgångsläge i resterande delen av SAS-ligan 2010/11.

– Matchen var en typisk match efter ett uppehåll. Det var en kamp med många dueller och det var inte mycket vackert spel. Det hade vi också förväntat oss. Vi var väldigt starka i defensiven och vi gjorde det svårt för Esbjerg. Vi gjorde mål lite innan innan pausen och lyckades hålla nollan resten av matchen. Det var inte en match som går in i rekordböckerna, men den gav tre poäng och det är vi glada för, säger Skulason och fortsätter:

– Det var ett fantastiskt resultat för oss. Innan kampen hade vi fem poäng i försprång till Esbjerg som ligger under nedflyttningsstrecket, men nu har vi åtta poäng med tretton matcher kvar. Det var väldigt viktigt att vinna första matchen efter vinteruppehållet och få lite självförtroende inför de sista matcherna.

Så här tycker Skulason om sin egen insats i matchen mot Esbjerg.

– Det var en stabil insats. Det var många dueller och det funkar bra för mig. Jag spelade som defensiv mittfältare och jag tyckte att positionsspelet fungerade väldigt bra.

Nästa gång AOH kommer att prata med Skulason angående “Europakollen”, är om en månad. Fram tills dess ska Skulason och SönderjyskE spela fyra matcher. Nästa match är i Köpenhamn mot Bröndby och sedan följer match mot FC Midtjylland på hemmaplan och Randers FC på bortaplan.

– Det blir tuffa matcher, som alla matcher är för oss. Bröndby och Midtjylland slåss om en silvermedalj och därför om en plats i Champions League. Randers har rustat sig med många bra spelare under uppehållet. Sex poäng i de tre matcherna skulle vara fantastiskt för oss.

Det är inte bara SönderjyskE som gäller för Skulason, utan även HIF.

– Jag följer ju HIF mycket, mest genom nätet och så pratar jag ju regelbundet med Christoffer Andersson och Erik Edman.

Skulason tycker att HIF’s resultat i träningsmatcherna har varit bra.

– Jag såg matcherna i Atlantic Cup på TV och var imponerad av HIF, speciellt i matchen mot Bröndby. HIF var mycket bättre och det var en förtjänt seger. Resultaten har varit bra, speciellt offensivt förutom i den mållösa matchen mot Halmstad. HIF kommer alltid att göra mål med Alexander Gerndt, Rasmus Jönsson och Erik Sundin på topp. Det som är viktigt är att se hur det kommer att funka mellan Marcus Nilsson och Peter Larsson och deras samarbete med mittfältet. Men efter sju träningsmatcher ser det lovande ut, säger Skulason.

Den 19 mars är det dags för en repris på förra årets guldkamp, då HIF möter MFF på de himmelblåas hemmaarena, Swedbank Stadion.

– Det är en spännande match och det är lite extra speciellt att det är de två lagen. Det kommer att ge lite extra syn om hur laget står inför säsongen och kan ge vinnande lag lite momentum att ta med sig in i serien.

I årets kommande säsong, tror Skulason att HIF kommer vara med och kämpa om guldet, tillsammans med tre andra lag.

– Jag tror att HIF kommer att slåss om guldet i år, som de gjorde i fjor. Det blir en kamp mellan HIF, Malmö, Elfsborg och IFK Göteborg. Men vi får också se hur transferfönstret kommer att se ut för HIF i sommar. Om de väljer att sälja Gerndt och Rasmus, minskar möjligheterna på guldet kraftigt, avslutar Skulason.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*