“Ett höst/vår-alternativ skulle vara en än bättre lösning för svensk fotboll 2020”

Italien, Schweiz, Danmark – allt fler ligor tvingas, till följd av Coronaviruset, klubbarna att spela utan publik! Frågan är om svensk fotboll skulle klara en sådan lösning eller en omläggning av spelperioden är ett bättre alternativ?

Uppenbarligen har utbrottet av Coronaviruset inte nått sin kulmen ännu utan vi kan vänta oss månader av oro pga den pandemi som verkar lamslå stora delar av världen. Redan i dag så har detta påverkat flera av världens fotbollsligor där förbunden väljer att ställa in matcher eller låta eventet genomföras utan publik. Något som givetvis är ohållbart i längden

För svenskt vidkommande så har vi, mycket pga seriespelet inte rullat igång, inte tvingats ta ställning till om vi bör spela utan publik eller, helt enkelt, skjuta premiären på framtiden. För mig, som supporter med ståndpunkten att fotboll skall upplevas live, så är det sistnämnda det enda alternativet. Givetvis enbart om vi ställs inför faktumet att behöva välja.

Vad är Allsvenska utan sin publik? Foto: Johan Lilja

Utan publiken kommer klubbarna förlora en av sina främsta intäktskällor och spel inför tomma läktare lär även få en del sponsorer en del att tänka på. För vilket företag är idag beredda att skjuta in pengar till en liga som bedrivs bakom stängda dörrar där deras varumärke enbart når ut till de som valt att se matchen från TV-soffan. Måhända att de större sponsorerna inte lider lika stor skada men för Åke, med sin lokala biltvätt, lär det vara som att kasta pengarna i sjön.

Vad är då alternativet?

Förslagsvis så chansar man på att lägga om Allsvenskan till en höst/vår serie med start i Juli/Augusti viket skulle innebära att man vinner rejält med tid med förhoppning om att utbrottets kulmen rullat förbi. Självklart drar klubbarna på sig ökade kostnader de kommande månaderna men spelarna går ju på kontrakt så utgifterna lär inte drabbas utan enbart intäkterna. Något man då, förhoppningsvis kan plocka tillbaka under vårsäsongen

Där är säkert många som menar att det svenska underlaget inte tillåter spel höst/vår men så är ju knappast fallet i Danmark där man praktiserar det upplägget och faktiskt bara har två konstgräslag i den högsta ligan. Danskarna drar igång sin serie i Juli och spelar en bit in i December. Sen har ligan uppehåll till Februari innan man återupptar spelet med avslutning i Maj.

Finns det något härligare än matchdagar på Olympia? Foto: Johan Lilja

För svenskt vidkommande skulle man, rent praktiskt, kunna förlägga den Allsvenska premiären i Juli/Augusti och spela November ut för att återuppta matcher under perioden Mars tom Maj. Det klara rimligtvis våra gräsplaner av och då vi, numera, har betydligt mildare vintrar så skulle det även funka med en omstart i början på Mars.

Givetvis hoppas alla vi som följer Allsvenska att vi får njuta av en intensiv, och välbesökt, premiärhelg om en knapp månad men i dagsläget är det nog en överhängande risk att även det svenska seriespelet tvingas skjutas på framtiden. Frågan är då hur länge vi får vänta på premiären eller om ett höst/vår-alternativ inte skulle vara en än bättre lösning för svensk fotboll 2020?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*