En tredjedel är avklarad – inte mycket blev som vi hade väntat oss!

Elva matcher är spelade och då passar AOHs Roland Norqvist på att summera Allsvenskan så här långt. Sparkade tränare, underpresterande lag och nykomlingar som överraskat. Sen har vi, givetvis, vårt eget HIF…

Efter en tredjedel av ”corona-allsvenskan” kan vi konstatera att inte mycket blev som vi hade väntat oss. Två tränare har fått sparken. ”Fusklaget” Östersund, som inte borde ha fått plats i allsvenskan, var först ut med sitt tränarbyte. Det gick sådär eftersom klubben lyckades hitta en tränare som inte ens hade licens. 

Efter den senaste omgången var det dags för AIK att göra sig av med Richard Norling. Vem som blir näste man att få gå återstår att se? Stefan Billborn i Hammarby låg nog pyrt till men köpte sig lite tid i elfte omgången. Olof Mellberg sitter troligen säkert även om varken supportrar eller styrelse kan vara nöjda med det som HIF presterat hittills. Han ursäktas emellertid av alla skador som laget lidit av. 

Men det finns också anledning att vara kritisk mot den spelartrupp han och hans team byggde inför säsongen. Bristen på mittbackar har blivit akut och stundtals kostat poäng. Experimentet med Tsouka på den posten var mindre lyckat. Nyförvärv som t ex Joseph Ceesay och Erik Figueroa har inte precis lyft laget, eftersom de knappt medverkat. Och jag väntar fortfarande på att Gero och Nbo ska leverera. 

Ser vi till hela allsvenskan så kan man konstatera att några av de lag som brukar ha bäst stöd av ”tolfte spelaren”, dvs publiken, har drabbats hårdast. Hammarby och AIK toppade publikligan 2019. Ett ”publiklag” som däremot inte tycks lida särskilt mycket är Malmö, som ligger tvåa i tabellen och förra året hamnade trea i publikligan. HIF lider definitivt också. Det är kanske inte bara skadorna som är orsaken till den bedrövliga tabellplaceringen? Publikens betydelse ska alltså inte underskattas. Hemmapubliken bär fram sitt lag och kan också i vissa lägen påverka domaren.

200615 Vy från läktarplats under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Varberg den 15 juni 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0008

De lag som verkligen överraskat hittills i år är förstås i första hand Norrköping, även om maskineriet börjat hacka lite de senaste matcherna, Elfsborg, Varberg och Sirius. Jag kollade hur jag själv tippade innan serien började och kan då konstatera att för närvarande har jag ett lag, av 16, på rätt plats. Det är Malmö. Jag hade också Häcken och Djurgården på platserna fyra och fem men i omvänd ordning.

Serien har alltså bjudit på en hel del överraskningar och jag misstänker att den kommer att fortsätta göra det. Som det ser ut nu kommer guldstriden att stå mellan Norrköping och Malmö. Att något annat lag skulle hota ser jag som osannolikt. Däremot kommer det att ske en hel del förändringar i tabellen. I botten tror jag att Falkenberg, Östersund och Kalmar är de lag som HIF i första hand bör hålla under sig i tabellen. Även om det hade varit bra med en trepoängare i Östersund så var det skönt att vi inte förlorade. Ärligt talat så hade hemmalaget de två vassaste chanserna. Kan HIF vinna hemmamatchen så är vi förbi.

En sak som kan komma att påverka utvecklingen är vad som händer i det transferfönster som nu öppnats. De lag som har ekonomisk möjlighet kommer givetvis att försöka förstärka sina trupper. Samtidigt kommer några att bli av med spelare, som lockas till utländska klubbar. Vi vet att HIF riskerar bli av med Gigovic och kanske även Martin Olsson. Det ryktas att Martin fått ögonen på sig från engelska klubbar. Om han försvinner kanske brorsan Marcus ser att HIF var ett bra fönster att synas i? Har HIF råd så skulle vi behöva få in både en mittback och en anfallare, som kan hjälpa van den Hurk på topp. 

Även om det för närvarande inte verkar sannolikt så vore det intressant att se vad som hände om Folkhälsomyndigheten gav klartecken för publik under senhösten. Hur skulle det påverka lagen och resultaten? Återstår att se om vi kan få svaret. Innan dess ska vi, på söndag, få besked om hur HIF klarar av att möta Hammarby, med flera Helsingborgsinslag i. I senaste omgången slog ju förre HIF-aren Abbe Khalili in en frispark och bidrog till Bajens 3-0-seger mot Örebro. På planen fanns också hans kusin Imad samt Darjan Bojanic och Alexander Kacaniklic. Hittills har HIF fyra poäng av sex möjliga mot Stockholmslagen. Kan den trenden hålla i sig?

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*