Deadline-Day – dagen då transferfönstret stänger i Sverige!

Om två dagar stänger det svenska transferfönstret och för HIFs del innebär det att den trupp man står med den 12 Augusti, troligtvis, är den trupp som kommer jobba för en Allsvensk plats under hösten. Men finns där verkligen plats för alla och vilka sitter på ett utgående kontrakt?

Transferfönstret sista dag eller dagen då transferfönstret stänger under 2018 är den 11 augusti. Detta datum gäller för alla svenska klubbar under det svenska transferfönster 2018. Ifall någon klubb vill köpa, sälja eller ifall en s.k bosman-spelare vill lämna en klubb så måste det ske denna dag.  En övergång måste bli godkänd och spelaren måste registreras innan transferfönstret stänger vilket i Sverige är den 11 augusti kl. 23:59. Deadlinen går ut vid midnatt mellan den 11 och 12:e augusti och därefter så är det för sent då det svenska transferfönstret har stängt.

Deadline-datumen innebär att efter detta datum kan klubbar i respektive liga i fråga inte ta in spelare och få dessa godkända för spel. Däremot kan spelare lämna ligan när transferfönstret har stängt – till en annan liga där det är öppet. I Norden har tex Danmark (31 Augusti) och Norge (15 Augusti) öppet längre medan Island och Finland redan stängt sina fönster. Tittar vi på de övriga europeiska ligorna så har merparten öppet till den 31 Augusti. I England kan du tex värva kontraktlösa spelare samt låna spelare fram till siste Augusti. Detta gäller dock bara i de lägre divisionerna då Premier League faktiskt stänger sitt fönster redan i natt. Med andra ord så kan HIF komma att tappa spelare under Augusti månad om en utländsk klubb visar intresse.

Tack vare Bosman-domen så har det blivit lättare för spelarna att gå till andra klubbar samtidigt som det orsakat “problem” för klubbarna som tvingas agera mycket tidigare. När en spelares kontrakt löper ut vid årsskiftet och spelaren inte har för avsikt att förlänga kontraktet så måste klubben bestämma sig för att antingen sälja spelaren eller låta dennes kontrakt löpa ut och riskera att han går gratis. Naturligtvis så försöker de flesta klubbarna sälja spelaren ifråga då det annars riskerar att inte få några pengar alls för spelaren. I Bosman-domen har lagstiftarna prioriterat spelarnas fria rörlighet framöver klubbarnas ekonomiska intressen. För HIFs del så har man även 6-månadersregeln som kan påverka.

6-månadersregeln innebär kort att svenska klubbar inte får förhandla direkt en spelare om en övergång förrän denne har mindre 6 månader kvar på sitt spelarkontrakt. Dessförinnan ska förhandlingarna ske mellan klubbarna. I vår nuvarande trupp så har vi faktiskt ett antal spelare vars kontrakt löper ut vid årsskiftet och dessa kan således, redan nu, förhandla direkt med en ev ny klubb. Men, som ni alla vet, ökar knappsta spelarens värde när man sitter på ett utgående kontrakt så vill HIF ev få ut några kronor för dessa spelare så är det innan lördagens utgång som man måste agera.

Darijan Bojanic, Calle Johansson, Jonathan Larsson, Mikael Dahlberg och Adam Eriksson. Där har ni HIFs femklöver av spelare vars kontrakt går ut efter denna säsongen. Vilka av spelarna som förväntas lämna, eller stanna, handlar givetvis om såväl ålder som konkurrens och serietillhörighet.

Personligen har jag svårt att se en fortsättning för Mikael Dahlberg som redan fokuserar på en civil karriär. Agerar mest inhoppare och gör det fortfarande med viss framgång. Däremot lär hans skadehistorik få klubbar att rygga tillbaka och anfallaren lär avsluta sin säsong som han började den dvs i HIF.

Jonathan Larsson blev ombedd att söka sig en ny klubb redan inför denna säsongen men blev kvar. Det är väl högst troligt att försvararen inte får förlängt – inte minst om klubben tar steget upp i Allsvenskan. Dock suttit på bänken under merparten av säsongen men noterats för inhopp mot såväl Falkenberg som Norrby. Har dock svårt att se hur Larsson skall få någon speltid när man förstärkt med ytterligare försvarsspelare och mittfältare i sommar…

Darijan Bojanic är något av motorn i laget och hittills gör 23-åringen en av sina bättre säsonger sen han kom till klubben 2014. Poängkung i laget vilket bör borga för att han stannar. Men lär få tuff konkurrens under hösten och hur ser HIF på om där kommer en förfrågan redan nu? För visst bör många klubbar hålla ögonen på en av Superettans poängkungar…

Adam Eriksson har spelat samtliga matcher i år och är, än så länge, ohotad på sin vänsterbacksplats. Här får man dock känslan av att det mycket handlat om att man saknat konkurrens på just den positionen. Man skall dock inte förringa att Eriksson producerar assist även om där är mer att önska. Känslan säger dock att klubben inte kommer släppa en spelare som är ordinarie utan lär vänsterbacken stanna, åtminstone, säsongen ut.

Vad gäller Calle Johansson så var han på väg mot en grym form, och en plats i OS-truppen, redan 2016 men drabbades av en skada. Sakta men säkert har 24-åringen jobbat sig tillbaka och denna säsongen tillhört en av de främsta på sin position. I fatet ligger dock en del skador som bla hållit honom borta under inledningen på höstsäsongen. På Calles position har även konkurrensen ökat markant med Liverstam, Weberg, Granen och, nu senast, Holgersson som klivit in. Spontant så är nog Calle Johansson den, av ovan nämnda spelare, som högst troligt kan komma att lämna innan fönsterna stänger runt om i Europa

Självklart kan HIF även få in bud på spelare under kontrakt och ingen skulle bli förvånad om en sådan som Mamudo Moro har dragit till sig intresse under våren. Enligt ordförande, Krister Azelius, så har man inte fått några förfrågningar på spelare men vi vet ju alla att det kan gå fort i denna branschen. Och vad innebär den tuffa konkurrenssituationen för våra ynglingar som tex Mattias Almeida och Max Svensson?

Om några veckor vet vi…

Tilläggas bör att såväl Thierry Zahui och Rasmus Jönsson sitter på utgående kontrakt vid årsskiftet men nämns inte i texten då båda spelarna kommit in på korttidskontrakt

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*