City, Real, Paris, Chelsea och HIF

Manchester City,  RealMadrid, ParisSG, Chelsea. Och HIF! I  morgon, påskdagen, är det dags för våra svenska mästare att göra årsdebut bland de stora europeiska klubbarna. HIF har dessutom en sak gemensamt med tre av de fyra storklubbarna (undantaget är Man City), nämligen att ha fått förtroendet hos alla tio experterna på Europatipset.

Manchester City, som kämpar mot lokalkonkurrenten United om ligaguldet i PL, möter Arsenal och bara två av de tio tidningarna tror på bortaseger för City. Själv bryr jag mig en inte ett skvatt om hur det går i England men gläds åt att fyra matcher från allsvenskan äntligen kommer på den svenska tipskupongen, även om det handlar om Europatipset..

Utöver HIF:s möte med Elfsborg på Olympia så gäller det att tippa följande svenska matcher:

Djurgården – Sundsvall, Kalmar – AIK och Göteborg – Norrköping.

När man studerar Tio Tidningars Tips så är det uppenbart att experterna tippar traditionellt och inte tar hänsyn till första omgången. Hemmalagen har fått alla tio rösterna i samtliga fyra matcher.

Jag är inte säker på att det är så lätt. Djurgården gjorde visserligen en kanonmatch mot Elfsborg, sägs det, men förlorade. Göteborg, med alla sina omskrutna värvningar, lyckades inte hålla sin 1-0-ledning utan förlorade mot Syrianska. Norrköping spelade skjortorna av HIF och kunde lätt ha vunnit med 3-0. Kalmar lyckades med nöd och näppe besegra nykomlingarna Sundsvall och AIK fick slita för att klara mållöst mot Mjällby.

Även om jag inte är någon tipsexpert så skulle jag garanterat gardera flera av matcherna. Norrköping kan mycket väl skrälla igen. Göteborg har ju likartat problem som HIF, de har inte fått ihop ett LAG ännu med alla nya spelare.Då känns det tryggare att luta sig mot Real Madrid och Paris SG samt möjligen även Chelsea.

Men nu är det förstås HIF som är viktigast i det här sammanhanget och då är frågan vilket tipstecken skulle man sätta, om man kopplar bort hjärtat och låter hjärnan ta över?

Statistiskt sett är HIF oerhört svårslagna på Olympia och Elfsborg betydligt bättre hemma på sitt konstgräs än borta. HIF har också bra stöd av sin hemmapublik. De här är faktorer som talar för ettan.  Båda lagen gillar att lira offensivt och det talar mot krysset. Finns det då något som talar för bortaseger? Jo, dessvärre.

HIF gjorde verkligen ingen bra match i Norrköping och ser man bara till den insatsen är det ytterst tveksamt om det kan bli seger i hemmapremiären.

Men det som inger hopp är spelet i Supercupfinalen mot AIK veckan innan. Då fick vi se lite av det spel som gav förra årets framgångar. Dessutom återkommer säkert minst en av de skadade spelarna – Erlend Hanstveit. Hans återkomst ökar stabiliteten i försvaret.

Kanske har Conny och PO dessutom kommit ytterligare ett steg på vägen att få laget att fungera som ett lag?

Jag är övertygad om att Alfred Finnbogason (bilden)  väldigt snart gör sitt premiärmål i allsvenskan, kanske redan mot Elfsborg.

 

Om Erik Sundin får chansen istället för Tomas Sörum tror jag att chanserna ökar.

 

Lite frestad är man att lämna in en kupong för Europatipset. Spelstoppet är söndag kl 14.59.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*