Christoffer Andersson inför Hannover-matchen

Han kommer få möta sin förra klubb på torsdag när HIF tar sig an tyska Hannover 96 hemma på Olympia i tredje omgången av Europa Leagues – gruppspel.
– Det kommer självklart bli väldigt spännande, säger Christoffer Andersson.

Det är ett bra och spelskickligt lag som är duktiga på att hålla i bollen. Hannover 96 är stabila defensivt och även väldigt bra offensivt då de har gjort väldigt mycket mål på sistone. Så det blir en svår nöt att knäcka, säger Nybro-pågen.

Vi ska försöka spela som vi gjorde mot Twente. Där var vi väldigt duktiga i att ligga rätt och stänga ytor och när vi väl vann bollen så var vi väldigt snabba i omställningarna och utnyttjade att motståndaren var oorganiserad. Det är nog den modellen som vi får använda oss av mot de här lagen för att lyckas. Samtidigt så ska vi självklart kunna hålla i bollen i rätt lägen och ha ett bra passningsspel. Annars blir det som mot Twente, då det blev jobbigt i längden när de tryckte på och gick till anfall hela tiden. Det är det som är lite nyckeln att kunna vara duktiga på att välja när vi ska kontra och när vi ska hålla i bollen och andas ut och hämta kraft.

Christoffer spenderade en säsong i Hannover 96, säsongen 2006 – 2007. Han trivdes jättebra i staden och i föreningen men spelmässigt blev det en tuff tid med lite speltid. Tränaren som värvade honom till klubben, Peter Neururer, fick sparken efter tre matcher. Istället kom en ny tränare, Dieter Hecking, som ville sätta sin prägel på laget och efterhand så värvades en hel del spelare.

I Tyskland är de inte så speciellt rädda för att byta ut spelare i truppen. Man får aldrig någon tid att acklimatisera sig i sådana föreningar. De förväntar sig att de har en färdig produkt och att det ska ge resultat direkt. Gör det inte det så är de inte rädda för att rätt snabbt ändra om i laget och byta ut spelare. Jag var inte direkt förberedd på det när jag hade spelat hemma i Sverige där det är ett annat klimat. Jag tror att man behöver ett år för att lära känna både språk, förening och spelare innan man kan göra ett bra resultat. Det får man sällan och det är det som är tufft att man måste vara stark mentalt för att kunna prestera direkt, och det är inte så lätt.

Någon gång under vintern märkte Christoffer att det blev svårt att ta en plats i laget. Han fick inte möjlighet till att spela

Photo By Gedda
Photo By Gedda

även när den ordinarie högerback, den amerikanske landslagsmannen Steve Cherundolo som spelat i Hannover 96 sedan 1999 och har flest matcher för den tyska klubben i den nuvarande truppen, var avstängd.

Då kände jag att det inte var värt att fortsätta, för i och med att tränaren också var ny så fanns det ingen risk att klubben skulle byta tränare framöver, så det blev tufft att göra något åt det.

Det treårskontrakt som Hannover 96 och Christoffer Andersson hade kommit överrens vid hans övergång från Lilleström, bröts och Christoffer fick lämna det tyska laget efter ett år.

Det var nog en ömsesidig känsla, både från mig och från klubben, så det löste sig på ett smidigt sätt.

När Hannover 96:s Team Manager Thomas Westphal besökte Helsingborg för några veckor sedan för att exempelvis ordna med boende till spelarna i sin klubb inför lagets vistelse kring matchen mot HIF på torsdag, så förhörde sig Christoffer om hur Hannover 96:s supportrar är.

Thomas sa att supportrarna är väldigt bra. Det är i stort sett alltid fullsatt med 49 000 personer på deras hemmaarena (AWD – Arena). Klubben har sålt 27 000 årskort i år och det talar sitt tydliga språk vilket jättestort intresse det är i staden för laget och för matcherna, återberättar Christoffer Andersson.

Det kommer flera supportrar från Tyskland för att stötta sitt Hannover 96 på Olympia på torsdag. Christoffer hoppas på att HIF – supportrarna gör detsamma och hjälper till att fylla Olympia.

Det betyder jättemycket i alla matcher att vi försöker fylla Olympia.

Den där lilla extra energin som vi märker av när det är 13 – 14 000 personer på Olympia istället för 5 – 6 000, ger oss väldigt mycket och det är viktigt att vi får känna det stödet. Det hjälper oss mycket i matcherna. Och då underlättar det lite om det kommer så många från Hannover för att kunna fylla Olympia. För om det är samma svala intresse till matchen mot Hannover 96 som det var mot Twente, så är det bättre att det kommer tyska supportrar så att det blir lite liv kring matchen.

Det är toppen som ställs mot botten i torsdagens match. Hannover 96 leder Europa Leagues Grupp L med fyra poäng efter seger hemma mot Levante med 2 – 1 och en oavgjord bortamatch mot Twente som slutade 2 – 2. HIF ligger sist i tabellen med en poäng efter en oavgjord hemmamatch mot Twente med 2 – 2 och en förlust med 0 – 1 borta mot Levante.

Vi hade kanske önskat att ha minst en trepoängare i de två matcherna som vi inlett med. Men prestationen har varit bättre än vad poängskörden har varit, säger Christoffer.

Det som fattats är som i många matcher i höst – att den lilla sista skickligheten för att avgöra matcherna eller göra målet som gör att vi vinner, inte funnits där. Det har varit många matcher, på grund av diverse omständigheter, som vi inte lyckats vinna på grund av insläppt mål i slutet av matcherna. Det är en blandning av oflyt och oskicklighet. Det är väl det som saknats, att vi inte varit cyniska nog att ta dem poängen och få dem resultaten som vi velat.

Christoffer jämför med förra året då HIF var väldigt duktiga på att stänga matcher.

Det är väl en mental bit också – att det känns så lätt när man har medgång och allting löser sig utan problem. Likaså när det blir fel i maskineriet och man får några tappade segrar, så är det klart att det sätter sig mentalt i laget också. Det är inte första gången det händer i en trupp, utan jag tror att det är mycket psykologi och mentalt spel inom idrotten och det är klart att det påverkar, avslutar Christoffer.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*