Bosman=garanterat medioker

Jean-Marc Bosman var en medioker fotbollsspelare som tog sitt kontrakt med RFC Liége till EU domstolen för att få det prövat. Jean-Marc vann och därefter har spelare rätt att gå från sina klubbar efter att kontrakten gått ut utan övergångsersättning.

Låter egentligen helt okej, men det finns en hel del följd effekter av det hela som inte är så roliga för fotbollssupportrar. För Jean-Marc slutade det hela med ett proffskontrakt på Reunion i den lilla öns förmodligen mediokra liga.

Klubbar ute i Europa, ja även Danmark och Norge tillhör Europa har förmånligare skattesystem när det gäller sportstjärnor och de kan därför erbjuda lönenivåer som en halvmedioker allsvensk spelare aldrig kommer i närheten av hemma i Sverige.

För det handlar om mediokra spelare, spelare för att fylla ut truppen. Spelare till startelvan värvar man på det traditionella viset med övergångsummor och utfyllnadsspelare värvar man oftast de som är ”Bosman” det vill säga som sitter på utgående kontrakt och ansluter gratis.

Vilka signaler sänder då detta till en ung fotbollsspelare med ett utgående kontrakt?

”Hmmm, klubben vill värva mig men bara om de slipper att betala någon övergångssumma”

Det är lite typ, tja kommer han gratis kan vi väl klämma in honom i lönebudgeten?

Visst är det en del som lyckats slå sig in i startelvan hos en del lag i olika ligor genom att anlända som ”Bosman” spelare men exemplen på spelare som återvänt till allsvenskan efter ett par säsonger på bänken eller läktaren i någon europeisk liga är klart vanligare.

Ett problem är den otålighet som präglar många unga spelare idag och jag förstår dem fullt ut att de inte känner sig uppskattade i Sverige. Det är delvis SvFF´s fel.

I det svenska landslaget premieras ålder och rutin framför ungdom och entusiasm, i det svenska a-landslaget är man oftast talang tills man är 27 och till den traditionella vinterturneringen som i alla fall tidigare var avsedd för att låta unga spelare få prova på a-landslagsspel tar man ut framtidsmannen Daniel Nannskog. Som debutant!

Vilka signaler sänder det till en ung lovande spelare?

Man förstår att många söker lyckan utomlands eftersom de vet att dörren till a-landslaget är stängd . Även många klubblag resonerar likadant och det är väl bara HIF och IFK Göteborg som låter unga spelare få en ärlig chans. En del tar den och en del gör det inte.

– Är man tillräckligt bra så kommer chansen att bli utlandsproffs automatiskt.

Det är HIF´s 20-årige mittback Joel Ekstrand som säger så i HD´s bilaga inför U21-EM. Han vet att blir han tillräckligt bra så kommer en klubb ute ifrån europa att köpa honom.

Vilket är helt rätt resonerat av Joel, är man inte tillräckligt bra så får man ta bakvägen ut i Europa, genom den dörr som Jean-Marc Bosman öppnade.

Av: Stefan Christensen

PS. Nästa vecka kommer den utlovade historien om Frank Sinatra och Manchester City. Ha tålamod.

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*