År 2011 – Året då Allsvenskan tog revansch?

Vi har precis avklarat den första omgången av den 30 matcher långa vandringen till Lennart Johanssons Pokal. Det är ju naturligtvis alldeles på tok för tidigt att sia, men redan nu känns det som att det är ett uppsving i Allsvenskan?

Det märks först och främst på intresset. De flesta klubbarna har sålt fler årskort än förväntat och trycket på biljettluckorna är högt. Under första omgången blev det ett publiksnitt på drygt 11.000. Det lyfts naturligtvis upp av Sthockholmsderbyt igår, nästan 29.000 åskådare. Men bara där är det ju ett rejält uppsving från förra årets mindre smickrande publiksiffror i dessa derbyn.

Det som jag tycker sticker mest ut ur mängden är att Elfsborg lyckades få över 12.000 personer mot BK Häcken. Visst, det var premiär, men det var ingen (på pappret) speciellt “sexig” match.
Att Trelleborg fick en publiksiffra på över 9.000 har ju med att göra att matchen spelades i Malmö. (och då kan man kanske tycka det var rätt lite med 9.000 i alla fall?)

Men det är även lite (imponerande) att Halmstad hade drygt 6.000, Göteborg fick över 14.000 personer att komma till match och i Mjällby kom över 5.000 personer.
Fast just den publiksiffran tror jag de har dribblat med? För visst var det mer än 5.000 personer på Strandvallen? I annat fall har jag svårt att se att den skulle kunna ta in över 7.000?

***

Spelmässigt då? Ja, där har vi lite kvar att jobba på i Allsvenskan. De matcher jag såg av första omgången, Mjällby-HIF (live), Halmstad-Kalmar (tv) och Djurgården-AIK (tv), samt glimtar av övriga matcher, så var det ingen av dessa som stack ut från mängden. I år kan vi inte skylla på dåliga gräsmattor och taskigt väder. Det var bra förutsättningar på de bägge elementen under helgen/veckans omgång.

Ska vi skylla det mindre bra spelet på att det är premiär? Njae, fast där borde det ju vara tvärtom? Spelarna har (efter att spelat en massa träningsmatcher) äntligen möjlighet att spela i skarpt läge. Och att spelarna skulle vara “matchotränade” köper jag inte heller, med tanke på de nyss nämnda träningsmactherna och denna ofantligt långa försäsong.

Så varför detta lama, tafatta och mer eller mindre usla spel i dessa matcher? Tillfälligheter? Ja, det tror jag är den största anledningen faktiskt….

Jag är övertygad om att vi kommmer få se mer öppen och välspelad Allsvenska redan till nästa omgång. Som sagt, vädret är långt mycket bättre än ifjol (den tidiga starten). Planerna ser mycket bra ut för att vara så tidigt och publiken strömmar till arenorna. Detta borde vara ren glädje och motivationshöjare för spelarna, vilket kommer leda till en roligare underhållning framöver?

För oss som i princip skiter i (pardon my french…) alla dessa utländska ligor utan håller Allsvenskan högst av alla ligor, så är det mycket positivt att se att det finns möjlighet för vår Allsvenska att ta revansch och återupprätta hedern!

***

Naturligtvis pushar jag lite extra vår en av våra stora nyheter på Allt Om HIF; AOH-ONLINE. Imorgon klockan 19:07 kör vi igång!

2 kommentarer

  1. Förra året så var det ca 93.000 åskådare på de TVÅ första omgångarna. I år var det ca 91.000 på en omgång.

    Nästa omgång ser också bra ut. MFF och AIK spelar hemma. Kalmar har slutsålt på Hönsredet och ni bör få en riktigt bra siffra mot Elfsborg.

  2. De svenska klubbarna borde fokusera mer på träning med boll och inte på en massa fysträning på försäsongen, där fotbollsspelarna, under den perioden, förvandlas till friidrottare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*