AOHs julkalender – Lucka 1 “Under hela sin ungdom tillhörde han en av Sveriges mest lovande anfallare”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 1

Bakom lucka nummer 1 gömmer sig en rödblå kultlirare. Detta trots att han “bara” noterades för 20-talet A-lagsmatcher under sina, dryga 10 säsonger, i klubben. Men vem trodde att hans karriär skulle ta sådan fart efter åren i HIF?

Namn: John Pelu

Ålder: 37

Spelade i HIF: 1995-2005

Gör idag: Huvudtränare i norska Divison 3-laget Strindheim från Trondheim

Han föddes i Burkina Faso men växte upp i Ghana. Föräldrarna flyttade till Helsingborg och något år efter kom John, och hans tvillingsyster, efter. I Sverige blev det fotboll för hel slanten och efter några år i HF Olympia plockade HIF upp anfallaren som, under hela sin ungdom, tillhörde en av Sveriges mest lovande anfallare. Pelu spåddes en stor framtid. Men lyftet kom aldrig i HIF där det mest handlade om inhopp och bara blev en enda match från start.

John Pelu tröttnade på HIF, eftersom han tyckte att han aldrig riktigt fick chansen. Under hösten 2004 lånades han ut fyra matcher till Ängelholms FF, som då tränades av Lars Jacobsson. Året därpå blev Jacobsson tränare i Öster och då värvade han Pelu. Upptakten i Växjö blev dock inte riktigt som han tänkt sig. Hela försäsongen blev mer eller mindre förstörd av en envis ljumskskada. När Pelu kom tillbaka i truppen var han äntligen i form och det blev totalt sju allsvenska matcher från start.

Öster åkte dock ur allsvenskan och sejouren i superettan blev inte heller riktigt som John Pelu tänkt sig. När Öster, i början av sommaren, ville förlänga kontraktet var han inte beredd att göra det på en gång, utan bad om betänketid. Det accepterades inte av Österledningen. Pelu fick spelförbud och tvingades träna med juniorerna.

John Pelu i en träningsmatch, mot Stabaek 2003
© Bildbyrån – 61135

I augusti hörde norska Kongsvinger, som spelade i näst högsta serien, av sig och förhörde sig om ett lån. Det gick Öster med på. John Pelu gjorde succé i Norge och skrev på ett treårskontrakt. Anfallaren levde upp till de högt ställda förväntningarna och svarade för tolv mål och 18 assist under fjolåret. Det gjorde att Rosenborg fick upp ögonen.

Han dög inte i HIF men i Rosenborg var man eld och lågor över vad man fått se och norrmännen hostade upp 3 miljoner för anfallaren. Men tiden i mästarlaget blev inte heller den speciellt framgångsrik utan han lånades istället ut till Haugesund. Där fick han speltid och med förtroendet så levererade han så pass att det blev ytterligare två säsonger i klubben.

2011 stod han utan kontrakt och valde att nappa på spel i Azerbaijan. Men 2012 hade Pelu fått nog av elitfotbollen och flyttade “hem” till Trondheim och rundade av karriären med några säsonger i norska division 2&3. Sedan 2017 är det full fokus på tränarkarriären och han har blivit sin sista klubb, Strindheim, trogen.

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*