AOH tippar Superettan – placering 1-5

Superettan 2018 blir den 19:e säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Så här tippar AOHs redaktion att toppstriden slutar!

5. Falkenbergs FF   (Spela på Falkenberg som vinnare av Superettan)

Stabil säsong under 2017 vilket ledde till en 4e plats. Falkenberg har under senaste åren bevisat tydligt att kollektivet kan räcka långt. Långt ifrån överbetalda spelare i årets upplaga, men lagmaskinen från Halland är definitivt att räkna med.

Trotjänaren David Svensson har valt att ställa skorna på hyllan och likaså Stefan Rodevåg. Hur deras frånvaro kommer att påverka kan man tvista om men Hasse Eklund har även fyllt på med intressanta namn som Kalle Söderström (Varbergs BoIS), Robin Östlind (Östers IF) och hemvändande Anton Wede (GAIS).

Anton Wede är tillbaka i Falkenberg – denna gången utan brorsan Calle Foto: FFF.se

Seger mot Sandviken, oavgjort mot Mjällby och förlust mot norska Raufoss – där har ni en del av Falkenbergs försäsong. Något cupspel, och matchning mot mer kvalificerat motstånd, blev det ju inte eftersom laget missat gruppspel. Men med tanke på att Falkenberg har fått behålla 90% av den trupp man fogade över 2017 så borde det borga för en topplacering även i år.

4. Östers IF   (Spela på Öster som vinnare av Superettan)

Östers IF har som HIF en stark allsvensk tradition. Växjölaget blev 5:a i Superettan 2017, och har som mål att gå upp i Allsvenskan i år.

Klubben har gjort en stark försäsong, och spelat oavgjort mot de allsvenska lagen IFK Göteborg och Sirius, besegrat superettankollegan Varberg i cupen, och förlorat knappt mot HIF i en träningsmatch.

Man har rekryterat de tidigare HIF-spelarna Christian Järdler (tränare) och Peter Wibrån (verksamhetsansvarig) i sin organisation.

Christian Järdler – numera tränare i Öster Foto: Bildbyrån

Nyförvärven Stefan Karlsson (Djurgården), Fredrik Lundgren (IFK Värnamo), Morten Sundli (Sarpsborg), Simon Strand (Assyriska), Björn Berglund (Sandviken) och Simon Helg (Åtvidaberg) kommer att tillföra såväl rutin som spetsegenskaper.

Öster kommer absolut att finnas med i toppen av årets Superetta.

3. Halmstads BK   (Spela på Halmstad som vinnare av Superettan)

Laget som skickade ut vårt kära HIF från Allsvenskan är tillbaka i Superettan efter bara en säsong i den högsta serien. HBK orkade bara med 5 segrar förra säsongen och slutade därmed nästsist. Dock ska detta troligtvis ses som en av de stora favoriterna till att gå upp. Halmstad är en klubb som är van och pendla mellan Allsvenskan och Superettan, en rutin som inte ska underskattas.

Under förra säsongen värvades Johan Oremo som är en anfallare som bör ha potential att ett göra många mål i Superettan. Backlinjen har även förstärkts med vår före detta kapten Peter Larsson som, när han får vara skadefri (sällan han är det dock) har en hög kapacitet. Även om tappet om Liverstam lär märkas. I övrigt har man bland annat fått in Thomas Boakye från Varberg och Andreas Hadenius från Peking.

Efter flera säsonger i HIF är nu Peter Larsson tillbaka i Halmstad Foto: Bildbyrån

I Svenska Cupen hamnade laget 2:a i grupp som innehöll AIK, Syrianska och Oddevold, en väntad position med tanke på de andra lagen i gruppen. Man förlorade mot AIK, vann stort mot Syrianska och kryssade sedan mot Oddevold. Klubben bör även sitta på en del pengar efter försäljningen av Sead Haksabanovic vilket ger utrymme för värvningar, främst om det skulle behövas i sommar.

2. Gais     (Spela på Gais som vinnare av Superettan)

Ja blåste det tunga motvindar på västkusten 2017, så har vindarna ändrat riktning under årets försäsong och cupspel.

En helt annan attityd, där årets GAIS ser jobbiga ut att springa sönder.

Tränaren, Bosko Orovic, har fått en hel försäsong med laget och hittat ett spelsätt som passar spelarmaterialet mycket bättre. Stefan Ilic (Brage), HIF-bekantingen Marcus Bergholtz (Utsikten) och Jonas Lindberg (Sarpsborg) borgar för en rejält mycket bättre trupp än förra säsongen.

Framåt har man även kryddat med målsprutan Edin Hamidovic från Husqvarna samt Junes Barney som är två herrar som bör lyftas ett varningens finger för.

Gais har imponerat på försäsongen och får bära favoritskapet tillsammans med HIF Foto: Bildbyrån

Ja, cupspelet, där man vann sin grupp före bla Elfsborg och Hammarby, har garanterat skickat med en stark dos självförtroende in i säsongsöppningen och 2017 är nog året makrillarna skall tas på fullaste allvar.

1. Helsingborgs IF  (Spela på HIF som vinnare av Superettan)

”Di röe” får finna sig i att vara favoriter till seriesegern i år. Efter ett spel- och resultatmässigt misslyckat 2017 med en 7:e plats, är det nu upp till bevis.

HIF har toppat upp laget och organisationen i övrigt. Man har sanerat truppen och värvat in tunga namn med mycket rutin, som Andri Bjarnason (skyttekung i isländska ligan), Mohamed Abubakari (Häcken), Fredrik Liverstam (Halmstad), Anders Randrup (Elfsborg), Mamudu Moro (Mjällby) och framförallt guldbollenvinnaren Andreas Granquist.

Förra året blev Alex Timossi Årets HIFare – i år skall ha försöka hjälpa klubben tillbaka till Allsvenskan Foto: Bildbyrån

På ledarsidan har man förstärkt med Joakim Ingrell (idrottspsykolog), Sven Andersson (målvaktstränare) och Reine Almqvist (scout).

HIF har imponerat på försäsongen och spelat jämnt med de allsvenska lagen IFK Norrköping och Örebro SK i cupen. I bägge matcherna tappade man ledningen i sista sekunden. Man har besegrat division 1-lagen Tvååker och Eskilsminne och superettankollegan Östers IF. Dessutom levererade man en imponerande 3-1 vinst i genrepet mot AIK.

De egna produkterna och ungtupparna Max Svensson, Carl Thulin, Mattias Almeida och Alexander Timossi Andersson har fått mycket speltid och imponerat stort. Men det som har imponerat mest är att HIF nu visar upp ett tryggt grundspel till skillnad från i fjol. Målet är att ta en av två direktplatser till Allsvenskan i år och där tror vi att vägen ligger spikrak!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*