AOH gratulerar Mattias “Diego” Lindström…

Mattias Lindström från tiden i HIF Foto: Samone Klinteberg

När HIF radade upp titlarna 2010-2012 var han en av hjältarna. Han hade fått försmak på guld redan  när klubben vann sin första allsvenska serieseger i modern tid,1999, och han uppfyllde därmed den dröm som alla pojklagsspelare har. Han kom till HIF redan som 10-åring och gjorde allsvensk debut  den 6 oktober 1997 mot Ljungskile! Det handlar alltså om glidtacklingskungen Mattias Lindström som fyller 40 år den 18 april.

Han är något av en ”mästarnas mästare” i HIF.

Två gånger har han utsett till ”Årets HIF-are”. Senast 2013 då han inledde säsongen med att göra mål sex matcher i följd vilket gjorde honom historisk.

Mattias föddes i Ödåkra och började sitt bollsparkande som knatte i ÖIF men  sökte sig alltså tidigt till HIF och där togs hans talang till vara. Som 17-åring fick han 1997 sitt efterlängtade proffskontrakt med klubben och då gjorde han även A-lagsdebut. Två år senare fick han chansen i det svenska U21-landslaget. Det blev totalt 13 matcher i den U-laget under  1999-2001. Två år senare fick han även prova på hetluften i A-landslaget men där blev det bara tre framträdanden.

Det året fick han däremot uppleva något som alla HIF-are (och givetvis även andra svenska fotbollsspelare) drömmer om. Han fick vara med och spela hem ett SM-guld till HIF! Och inte nog med det utan klubben lyckades även vinna svenska cupen. Därmed skrev laget historia. Senast det hände, seger i både serie och cup, var 1941!

Mattias utveckling fortsatte och 2004 fick han chansen att pröva vingarna utomlands, även om resan dit bara gick till grannlandet Danmark. I Aalborg spelade han 2004-2007 och fick även där uppleva att bli mästare. Men samma år som han blev dansk mästare, 2008, fick han vara med och åka ur en serie. Han flyttade nämligen under säsongen till Wacker Innsbruck i Österrike och den klubben degraderades samma år. Men Mattias hade hunnit spela tillräckligt många matcher i Aalborg för att få titulera sig mästare. 2008-2009 tillbringade han i Mattersburg innan han 2009 återvände hem till Sverige.

200410 Eskilsminnes tränare Mattias Lindström och fystränare Solo Hammar under träningsmatchen i fotboll mellan Landskrona och Eskilsminne den 10 april 2020 i Landskrona.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92482

Första anhalten där blev Gais men redan efter ett år höll sig HIF framme och lockade tillbaka honom. Mattias HIF-hjärta har alltid varit stort och han hade fått in i kontraktet med Gais att han skulle få lämna gratis för HIF. Han höll fortfarande hög allsvensk klass och det gjorde även HIF så 2011 vann klubben både serien och cupen på nytt och även den s k supercupen. Den senare vanns även 2012. 2015 insåg dock Mattias att karriären började lida mot sitt slut.

Han och undertecknad började då diskutera ett samarbete för att skriva en bok om hans långa fotbollskarriär. Vi träffades dels och tog en fika i Helsingborg och sedan i samband med en bortamatch i Norrköping. Men vi var överens om att memoarerna fick vänta tills ett par år efter den aktiva karriären avslutats. Den tog ju egentligen slut året därpå men Mattias var inte klar med fotbollen – och är det ju inte fortfarande – eftersom han satsade på en tränarkarriär som inleddes i Tvååker och sedan fortsatt i Eskilsminne.

Parallellt med tränarjobbet har Diego, som han ibland kallas, valt att engagera sig i en del andra projekt. Ett av dem är Ljugarbänken, en podd där han snackar fotboll med bland andra Tobias Hysén. Att Mattias drömmer om att någon gång i framtiden bli tränare i klubben där han har den största delen av sitt fotbollshjärta (alltså HIF, om någon missat det) är knappast någon hemlighet. Och att han fortfarande kan lira fotboll visade han i Ödåkra förra året.

AlltOmHIF sällar sig till skaran av gratulanter, som lär bli lång.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 trackback/pingback

  1. Truppbygget inför 2021: Jörgen Lennartsson ny huvudtränare – Lindström blir assisterande – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*