Äntligen ett riktigt Skånederby igen…

Det är nästan, på dagen, sex år sedan HIF och Landskrona BoIS möttes i ett derby. Den gången handlade det om ett möte i Svenska Cupen men när HIF, på tisdag, beger sig till Landskrona IP så är det äntligen dags för ett riktigt Skånederby igen. Och det är ju med både glädje och sorg vi minns en del derbymatcher genom åren.

Frågar du Landskrona supportrarna så har de nog aldrig sovit så gott som efter den Allsvenska premiären i April 2002. Inför nästan 12000 åskådare var HIF storfavoriter till segern men laget förnedrades totalt och fick vända hemåt efter försmädliga 6-2 i baken. Den gången hette matchhjälten Danijel Milovanovic som, med sina tre mål, sänkte storebror. Efter mötet skred inte, den dåvarande HIF-tränaren, Sören Cratz med orden

– Jag skäms över vår insats. Det här var tungt för Fredrik (Larsson), men samtidigt fick han inte den minsta hjälp av sina lagkamrater och då är det inte mycket han kan göra, försvarade Sören Cratz sin debuterande målvakt som släppte in sex av nio skott på mål.

Å andra sidan var fadäsen 2002 en av få gånger som HIF fått vända hemåt, efter ett Skånederby mot BoIS, med svansen mellan benen. Lagen har mötts hela 79 gånger och HIF har skrapat ihop 40 segrar och 17 möten har slutat med delad pott! Även på Landskrona IP så har HIF varit det dominerande laget med 17 segrar på 37 möten. BoIS däremot har bara gått vinnande ur 10 matcher på sin egen hemmaplan. Förhoppningsvis är historiens vingslag fortfarande av vikt i sammanhanget…

Fokuserar vi på motståndarlaget så finns där ju även några profiler genom åren som varit extra jobbiga i våra möten med laget från söder. Vem minns inte Håkan Söderstjärna? Mittfältaren, som sedan födseln enbart utrustats med en arm, vilket inte hindrade honom från att snurra upp HIFare, gång på gång, under mötena i början av 2000-talet. Teckomatorpsgrabben fick dock sitt genombrott redan hösten 1994 och redan då var han med om att avgöra ett allsvenskt derby på Olympia, med matchens enda mål. Tretton år senare upprepades historien, BoIS vann en åttondelsfinal i svenska cupen med 2–1 – och Söderstjerna nickade in segermålet. Mittfältaren spelade i fem derby, mot HIF, och BoIS gick segrande ur fyra av matcherna. Vi konstaterar tacksamt att Söderstjärna håller sig på läktaren på tisdag…

En annan lirare, som dessutom upplevt derby i båda tröjorna, är Mats Andersson. 15 augusti 1990 slog BoIS HIF med 3-1 och Mats gjorde samtliga mål på Janne Möller i HIF-kassen. Andersson hade tyvärr även oturen att förlora derby mot Landskrona BoIS när han höll till i den röda tröjan. I början av 90-talet, när serierna i ett par år var höst/vår-serier, Så kunde det faktiskt spelas upp till fyra derbyn per säsong.

Annars vill vi ju hellre fokusera på matcher som i derbyt , på IP, 2005 när BoIS var i ledning med 3-0 i paus. HIF gick upp till 3-3 och med 17 sekunder kvar kunde Gustaf Andersson dundra in en frisparksretur till 4-3. Den säsongen åkte dessutom BoIS ur serien. Eller 2003 när HIF vann i Landskrona med klara 3-0 efter bla ett drömmål av Mikael Gustavsson. Övriga målskyttar den gången var Christoffer Andersson och Mattias Lindström. Även det senaste mötet, i seriesammanhang, får oss HIFare att dra lite extra på smilbanden. Atiba Hutchinson blev matchhjälte den gången när han gjorde matchens enda mål inför över 15 000 åskådare på Olympia.

Foto: Bjarki Tordarson

Så var det ju det där cupmötet i Maj 2011. Ställningen, efter full tid, var 1-1 och matchen gick till förlängning. Även om hemmalaget gjorde 2-1, i den 93:e minuten, så skulle HIF visa sig bli för starka den där kvällen. Med två mål av Alexander Gerndt och ett självmål så skrevs slutsiffrorna till 2-4 och HIF kunde fortsätta sin resa mot vad som skulle sluta med att klubben, i november samma år, tog sitt femte och senaste cupguld! Noterbart är att enbart Pär Hansson finns kvar i dagens trupp men att även vår assisterande tränare, Christoffer Andersson, fanns med i startelvan den kvällen.

På tisdag skriver vi, förhoppningsvis, ett nytt kapitel i historien om derbymatcher mellan HIF och BoIS. Med tanke på att det då är match nummer 80, lagen emellan, så finns det ju ingen anledning för Di Röe att sänka tempot. Givetvis siktar vi på vår 41:a seger mot laget i randigt!

Vi ses på Landskrona IP

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*