Annorlunda yrken som fotbollsspelare valt efter karriären

Genom åren har vi sett en hel del fantastiska fotbollsspelare frälsa oss fans med deras sportsliga förmågor. Flera av dessa stjärnor har efter sin karriär ägnat sig åt andra yrken också, vissa mer avvikande än andra. Låt oss titta på några annorlunda yrken fotbollsspelare tagit efter arenornas strålkastare slocknat…

Henrik Larsson – “bollplank” för Ängelholm 

Efter sin paus från tränaryrket gjorde Henrik Larsson en någorlunda oväntad comeback inom fotbollen, nämligen som medlem i Ängelholms sportsliga ledning. Han berättade själv för Aftonbladet att hans tanke var att agera bollplank för att hjälpa vännen och tidigare kollegan Alexander Tengryd. Ja, Larsson arbetade som stöttepelare i Ängelholms ledning och detta helt utan lön. Senare återvände han, en kort tid, till HIF innan han, numera, sägs vara på jakt efter möjligheten att köpa en fotbollsklubb.

Glenn Hysén – realitystjärna, spelambassadör

Den göteborgsfödda mittbackslegendaren Glenn Hysén hade sina bästa fotbollsår i Liverpool FC och, så klart, IFK Göteborg. Efter hans sportsliga era blev han istället en profil i TV-rutan, senast med sin realityserie “Hyséns”. Han har också figurerat som profil i spelsammanhang, både för spelbolag men också i spel. På  iGame SE finns tex slotspelet Go Glenn där han är huvudperson.

Glenn Hysén poserar för ett porträtt under en boksignering den 28 september 2018 i Göteborg.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN /

Steven Gerrard – restaurangägare

Steven Gerrard anses vara Liverpools främste mittfältare genom tiderna. Han var klubben trogen, en ledare på plan och kunde smälla dit avgörande mål från fyrtio meter. För några år sedan öppnade han en restaurang i Liverpool, med namnet The Vincent. Det var säkert en rolig syssla ett tag för Gerrard, men i april 2019 bestämde han sig för att sälja restaurangen, som snart byts ut mot The Metropolitan Bar & Grill Room.

Idag är Gerrard 39 år gammal och arbetar som tränare för topplaget Rangers i den skotska ligan.

Vinnie Jones – skådespelare

Den idag 54-årige Vinnie Jones var under sin tid som fotbollsspelare ökänd för att vara brutalast på plan. Under sin tid på planen fick han hela 12 stycken utvisningar. En känd incident var den när han stoppade motståndaren Paul Gascoigne genom att greppa tag om hans testiklar. Efter fotbollen har Vinnie Jones figurerat som skådespelare, främst i de två klassikerna “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” och “Snatch” av Guy Ritchie. I båda filmerna är han benhård, men samtidigt hur rolig som helst.

Djibril Cissé – DJ

Den franske fotbollsspelaren Djibril Cissé är långt gången på karriärens höst, och förväntas lägga skorna på hyllan efter säsongen. Han vann flera stora titlar, inte minst Champions League med Liverpool under säsongen 2004/2005. Utanför fotbollen har “Djib” under den senaste tiden nått flera framgångar, både som styling-ikon och DJ. Ja, numera tar han sin uppmärksammade stil till diskjockey-borden på klubbarna i USA och Europa.

Med andra ord har flera av våra största fotbollsstjärnor gång på gång bevisat att det finns en hel del nya karriärer att prova på efter karriärens gång. Från skådespel till DJ, från restaurangägare till ambassadör för spelbolag. Det sistnämnda är något vi också ser allt mer i denna moderna tid där spelbolagen gått online och satsar benhårt på att marknadsföra sig. Utöver redan nämnda Zlatan och Glenn Hysén (som gått till Unibet) har vi exempelvis Henrik Larsson (Betfair) och vår legendariska fotbollstränare Lars “Lasse Lava” Lagerbäck, som även om han inte är en direkt ambassadör har deltagit i en av de häftigaste spelreklamerna någonsin. Vi minns väl alla när han inför EM 2008, iklädd en tjock vargpäls, red in på en vit häst till den svenska truppen? Grandiost och minnesvärt.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*