Andreas Linde – ”Har alltid haft en barndomsdröm om att vara HIFs nummer 1”

180609 Andreas Christopher Linde of Molde during the Eliteserien match between Kristiansund and Molde on June 9, 2018 in Kristiansund.

Andreas Linde lämnade HIF 2015 för den norska klubben Molde där Linde utvecklats rejält och nu är given etta i målet. Allt om HIF tog ett snack med den före detta HIF-målvakten om livet i Molde, hur han ser på tiden i HIF och om det eventuellt kan bli aktuellt med en återkomst i framtiden.

Kan du berätta om tiden efter att du lämnade HIF? Hur har den varit?
Den har varit väldigt bra. Så som livet fungerar är så har de ju haft sina tunga samt lättare perioder men i sin helhet har de gått väldigt positivt framåt i min utveckling och jag trivs väldigt bra i klubben.

Nu när det har gått tid, hur ser du på tiden i HIF? Följer du laget någonting?
Jag är väldigt tacksam för den tiden jag hade under mina ungdoms- seniorår hos HIF, jag har fått uppleva mycket roligt och spelat med många bra fotbollsspelare under tiden. Jag följer med så mycket jag kan, om de inte är att jag ser matcher så blir de kolla resultat och highlights.

Ordinarie i Molde, ett topplag i Norge, hur har du utvecklats som målvakt sedan du lämnade HIF och Sverige?
Jag har väl utvecklats i allt egentligen.  Jag har spelat ordinarie nu i lite mer än 3 år och känner att jag blivit stabilare och mer dominant i egen box. Sen är vi ju ett spelande lag så blir mycket med fötterna samt att man får agera mer som en ”sweeper” där bak.

Vad är den största upplevelsen under tiden i Molde?
Det får jag nog säga är när vi vann vår Europa League grupp några år tillbaka med Ajax, Fenerbahce och Celtic i gruppen. Även mötet med Sevilla därefter i sextondelsfinal och förra året när vi mötte Zenit i playoff på bortaplan, nybyggd arena inför VM och 60 000 på läktaren, det var häftigt.

Hur skulle du säga att den norska fotbollen skiljer sig från den svenska?
Jag skulle vilja säga att nivå-mässigt är ganska lika, i alla fall den övre halvan. Största skillnaden är i Sverige så är de mer struktur och positionering i spelet medan i Norge är de mycket mer offensiv fotboll där de går lite mer fram och tillbaka. Även läktarkulturen är det stor skillnad, där har Sverige ett långt försprång!

Andreas Linde under sin tid i HIF  Foto: Samone Klinteberg

Som sagt, du är ordinarie, hur ser du på att kunna ta en landslagsplats?
Tänker väl inte så mycket på det. Har varit med några gånger för något år sedan men känns som att de skulle blir mer aktuellt och slå sig in på riktigt om, och när, man spelar i en bättre liga ute i Europa. Det är såklart en dröm.

Du skrev nyss på ett nytt kontrakt med Molde, hur ser du på framtiden och det nya kontraktet?
Ja det stämmer. Har haft en dialog med klubben ett tag och kommit fram en lösning som båda sidor är nöjda med. Jag hade ambitioner om att de skulle hända något nu i sommarfönstret, för jag visste där fanns intresse, men samtidigt så har jag varit borta i lite mer än en månad på grund av en meniskoperation så jag visste att det skulle bli svårt att få till något nu. Samtidigt så trivs jag och utvecklas med mycket speltid här och vill gärna att Molde ska få något tillbaka för att de har investerat i mig om de blir en flytt i framtiden. 

Skulle du kunna tänka dig att återvända till HIF och Helsingborg någon gång i framtiden?
Absolut. Har alltid haft en barndomsdröm om att vara HIFs nummer 1 så någon gång i framtiden kan de absolut vara aktuellt om möjligheten visar sig.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*