Allt om HIF möter Calle Johansson från U19 laget

Foto: Bjarki Tordarson
Calle Johansson imponerade som ersättare till Pálsson Foto: Bjarki Tordarson

 

Allt om HIF har träffat Calle Johansson, född -94 och ingår i klubbens U19 lag. Calle har i år fått ta ett kliv ner från mittfältet för att bli en ny klippa i mittförsvaret. Här berättar han om var han började spelade fotboll som barn, hur HIF har tagit emot honom och vilka människor som betytt mest för hans fotbollsutveckling.  

Hej Calle, för de som inte känner dig så väl, kan du inte berätta lite för oss vem personen Calle Johansson är?

Jag är född i Lund, tror jag iallafall, men är uppvuxen i Höör där jag bodde fram tills jag började i gymnasiet, då flyttade jag hit till Helsingborg efter att ha skrivit på ett ungdomskontrakt med HIF. Nu läser jag det fyra åriga programmet på Filborna skolan där man kan kombinera studierna med sitt fotbollsspelande på ett tryggt och bra vis.

När och var började din fotbollsresa?

Min karriär började i Höörs IS när jag var fem år gammal, jag spelade i deras ungdomslag fram tills det blev tal om skånelag och så vid femton års ålder, då fick jag träna med A-laget i Höör en del istället. Sen fick jag kontakt med HIF och tränade till en början med deras P15 lag innan klubben erbjöd mig ett ungdomskontrakt.

Du är väl mittfältare egentligen men har tydligen skolats om till mittback i år eller hur var det?

Jo det stämmer, fram tills i början av säsongen så var jag innermittfältare, en position som jag alltid tidigare har spelat på. Men för min del så har det varit lite skador kombinerat med att man har växt en hel del och tränarna ville pröva mig som mittback och det gjordes i början av säsongen. Det gick bra och mina kvaliteter som spelare passar bra i den rollen, det var skönt att få med sig kunskaperna som mittfältare ner i backlinjen också, man är mer trygg med bollen.

Vad tycker du är dina starkaste egenskaper som spelare? 

Det är främst att man är väldigt duell stark, duktig huvudspelare och säker med bollen. Man kan väl säg att det är typiska mittbackars egenskaper. Tidigare var jag lite mer av en defensiv innermittfältare som löpte väldigt mycket och vann mycket dueller, det är saker man har kunnat ta med sig ner i rollen som mittback och det känns både bra och tryggt.

Vad anser du själv att du skulle behöva förbättra som spelare?

Det är väl som för alla andra spelare att man behöver bygga på sig mer fysik, i mitt fall handlar det mycket om att försöka komma in i min nya position som mittback, nu har det gått väldigt bra på sistone eftersom att man har börjat komma in i det mer och mer.

HIF anses vara en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad är det man gör för att lyckas så bra? 

Det är svårt att sätta pricken över i:et men det jag framförallt tycker är bra är deras samarbete med skolan, att man tillsätter bra tränare till varje lag och att man som spelare ges många träningstillfällen där det är en hög kvalitet på träningar, medspelare och ledarna.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din tid här?

De har bemött mig väldigt bra, bland annat löste de alla praktiska saker åt mig när det gällde flytten hit, det var de som ordnade lägenheten åt mig och hjälpte till med ansökan till Filborna skolan.

Vem eller vilka personer har betytt mest för dig under din fotbollsutveckling?

Min pappa har varit tränare för mig i Höör och har betytt väldigt mycket, hans tränarkollega Lasse Nilsson har också varit en stor del av det, de två var mina tränare upp tills jag kom med i skånelaget.

Sen alla tränare och ledare man har haft omkring sig i HIF, det är svårt att peka ut enskilda personer för alla har betytt mycket. Men det arbetet som Jonas Ohlander, Nisse Larsson och alla ungdomstränare gör för spelarna här betyder mycket för alla ungdomsspelare i klubben.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Nej, det har jag faktiskt inte gjort, men jag läser Naturprogrammet nu och det valde jag väl kanske med en baktanke att ifall man skulle vilja studera vidare i framtiden så är det en bred utbildning.

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

Det är väl ingen som man har snackat så särskilt mycket med, men Edman har varit med oss och hjälpt till lite under tiden som han har varit skadad. Av Erik har vi fått lite tips hur man kan göra med backlinjen, när man ska lyfta och inte lyfta. Att tala med honom betyder mycket, han har ju varit proffs i stora klubbar så som Tottenham och Wigan och det är klart att det gett honom en hel del erfarenhet.

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)?

Det är FC Barcelona som jag följer så mycket jag bara kan.

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

Min spelstil hade nog passat in i de flesta ligorna. Men där jag helst hade velat spela är La liga eller Premier League, det är de ligor som står högst hos mig men jag tror även att Holland skulle kunna fungera.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Att lyssna mycket på tränarna och ta till sig av de råden som de ger dig som spelare, många av tränarna, åtminstone här, är gamla spelare och de vet vad som krävs av en spelare för att lyckas. Lägg alltid ner ett hårt arbete och se till att ha roligt, det är de viktigaste enligt min mening.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*