Allt om HIF har träffat Måns Herrmann från U17 laget

Foto: Bjarki Tordarson

I frågan vem som ska stjäla guldbollen från Zlatan någon gång har vi en aspirant i ungdomslagen, han har bara varit i klubben två säsonger men spelar i U17 laget och är en stark pelare i P97 landslaget. Med ambitioner om att bli världens bästa spelare kommer det att bli en intressant spelare att följa de kommande åren, Allt om HIF har träffat – Måns Herrmann. 

Måns, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Måns Herrmann är?

Jag är femton år gammal och går på Peter Sven skolan här i Helsingborg. Har bott här i staden rakt över gatan från Olympia sen ett år tillbaka ungefär då hela familjen flyttade hit.

När och var startade din fotbollsresa?

Den startade vid fyra – fem års ålder i Wä, en liten klubb utanför Kristianstad. 

När tog du beslutet att satsa helhjärtat på fotbollen?

Det har alltid varit fotboll för mig, men när jag gick över till HIF i november 2010 så tog det fart på riktigt.

Fanns det någon annan sport som du också utövade? 

Jag har spelat handboll och innebandy också, var faktiskt ganska duktig i handboll men valde att satsa på fotbollen istället. 

Vad var det som fick dig att välja att satsa fullt ut på fotbollen?

Jag är uppvuxen med fotboll, pappa har också spelat fotboll så jag tyckte att det var mer roligt med fotboll, det kändes mer rätt och naturligt.

Foto: Bjarki Tordarson

Du är anfallare, ser du dig själv som en målgörare eller mer all-round i din roll som anfallsspelare?

Jag har fått spela rätt så mycket släpande anfallare bakom Anton Kinnander i år i U17 laget så jag är väl lite av en poängspelare kan jag tycka, spelar fram till andra och gör mål själv.

Hur skulle du beskriva dina styrkor som spelare?

Målsinnet, mitt skott och min teknik är väl de sakerna som jag är bäst på.

Vad anser du själv att du behöver förbättra som spelare?

I dagens fotboll är det viktigt att vara riktigt snabb, det ser man i de större ligorna, det är inte så att jag inte är snabb alls men jag skulle vilja bli snabbare.

Satsar du mest på att förbättra det du är minst bra på eller på att ytterligare utveckla det som redan är din styrka?

Både och, jag försöker alltid att utveckla allt. Säger tränaren att det är ett moment där man ska träna på passningsspel så fokuserar man på det, innan var jag svag i vänsterfoten till exempel men nu kan jag skjuta lika bra med bägge fötterna.

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad gör man för att lyckas så bra?

Jag tror att det har och göra med att de ger alla oss ungdomar chansen, även om en spelare inte är den bästa just nu så får de ändå chansen. De vet att alla utvecklas olika och vissa tar längre tid på sig, se bara på Henke Larsson som blommade ut sent.

Nu har du nyss kommit hem från ett provspel i Feyenoord, hur stora var skillnaderna mellan svensk och holländsk ungdomsfotboll?

Det som jag la mest märke till var disciplinen, även om vi har en bra disciplin här så sa tränaren något i Holland så var det så. Sen hade de ett riktigt bra spel, alla var bra på ett tillslag och spelet gick lite snabbare.

Foto: Bjarki Tordarson

Vad har du tagit med dig från Feyenoord hem hit till Helsingborg?

Det var mycket grejer som man tog med sig hem, även om vi inte hade så många träningar utan mest fick lära känna staden. De poängterade dock för mig att när jag spelar striker skulle man inte komma ner så långt ner i banan och möta boll som jag är van vid, de ville ha mig mycket längre upp i banan.

Under din tid här i HIF hur tycker du att klubben har tagit hand om dig?

Väldigt bra, man märker att de vill att alla ska må bra. Se på Nisse Larsson, han gör allt för att alla ungdomar ska ha det bra, alla uppskattar verkligen det jobbet som han gör. 

Var har du lagt ribban för din ambition? Är det allsvenskan eller landslaget?

Man vill alltid nå så högt så möjligt, många kanske tittar snett på en för att man säger att man vill bli bäst, men man tränar och spelar för att bli bäst och spela för det bästa laget. Jag ser ingen ribba för min ambition utan kör bara på, sen får framtiden visa vart man hamnar.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Det är familjen framförallt och de personerna som tog hit mig till HIF, Jonas Ohlander, Nisse Larsson och Niklas Velander. Utanför fotbollen har min bästa vän Anton Kinnander och min flickvän Klara betytt väldigt mycket för mig.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Nej, jag vet faktiskt inte. Jag tänker inte så mycket på det, men brandman kanske vore ett yrke för mig, någonting inom SOS känns spännande.

Foto: Bjarki Tordarson

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

Nicola Djurdjic, han har varit riktigt bra sen han kom hit, han är duktig på bägge fötterna och är helt fantastisk framför mål.

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)? 

Jag följer Arsenal, deras filosofi med att låta sina ungdomar få chansen gillar jag.

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

Om jag går utomlands tror jag att Holland är bra att gå till som ett första steg, sen är drömmen att gå vidare till Premier League i England.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Sluta aldrig tro på er själva, de är många som kommer att säg där bara är en på miljonen som blir fotbollsproffs, men kör ert eget race så får folk säga vad de vill.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

1 trackback/pingback

  1. Spelarna vi har mött än så länge – HIF går en ljus framtid till mötes : | Allt Om HIF |

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*