Allsvenska notiser – En epok går i graven

Det “sämsta” laget någonsin i den allsvenska historien har beslutat sig för att upphöra med a-lagsfotboll. Ja, vi pratar så klart om Billingsfors IK som säsongen 1946/47 spelade i allsvenskan.

Billingsfors IK är en kultklubb i idrotts-Sverige. Trots att samhället i Dalsland, enligt folkräkningen hade blott 980 invåndare, lyckades man ta sig till allsvenskan. Många lag har åkt ur allsvenskan efter ett år, men det finns ett som etsat sig fast i minnet. Laget som inte vann en enda match säsongen 1946/47.

Sedan dess, över ett halvt sekel, har Billingsfors legat sist i den allsvenska maratontabellen. Väldigt lite tyder på att det kommer att förändras inom överskådlig framtid.

Sedan 1970-talet har klubben harvat i de lägre divisionerna. Förra året spelade laget i division 6 Dalsland, den lägsta nivån i länet (förutom sjuan som består av reservlag). Nu, fyra dagar före säsongspremiären, tvingas man dra sig ur serien.
– Vi har spelarbrist. Det är tråkigt men det är så med alla mindre orter där utflyttningen medför problem, säger Pontus Nordwall till Sportbladet.

Styrelsen bedömde att 17 spelare inte skulle räcka för att genomföra en hel säsong. Klubben skriver i ett pressmeddelande att nedläggning av skolan, bensinmacken, frisörsalonger och en spelbutik varit stora bakslag för samhället.

Billingsfors tar uppehåll kommande säsong. Lagledningen hoppas att få ihop det till nästa år.
Pontus Nordwall suckar:
Det ringde en kille till mig i går som hade målet att besöka samtliga klubbar som spelat i allsvenskan. Han hade sett alla arenor utom vår. På söndag hade han planerat att se vår premiär

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*