Alexander Achinioti Jönsson: “Någon gång i framtiden vill jag spela för HIF igen”

Alexander Achinioti-Jönsson Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Hittarpssonen Alexander Achinioti Jönsson, som kom genom akademin i HIF och huserade i klubben till och med säsongen 2017, har via IFK Värnamo landat i Nordamerikas nystartade fotbollsliga i Kanada. Vi på AOH tog kontakt med AAJ för att få reda på hur fotbollen ser ut i Kanada, hur mittfältaren ser på sin framtida karriär, hans syn på HIF 2021 och mycket mera.

Det är nu nästan två år sedan Alexander Achinioti Jönsson, som fyller 25 i år, landade i Hamilton som är en stad på cirka 600 000 invånare och ligger strax sydväst om Toronto i delstaten Ontario, Kanada.

Hur har du kommit in i landet?

” Jag trivs väldigt bra i Kanada. Det är ingen jättestor omställning rent kulturellt. Alla från laget har hjälpt mig att känna mig välkommen, samt folket i Kanada är kända för att vara väldigt trevliga och snälla. Språket är såklart enkelt för mig eftersom jag är i den engelsktalande delen av Kanada, och inte den fransktalande.

Städerna är uppbyggda lite annorlunda än vad svenska och europeiska städer är då de inte är så “gåvänliga”, utan snarare uppbyggda så att man kan ta sig runt med bil och kollektivtrafik. Trots det har Hamilton en hel del trevliga restauranger, då många restaurangägare flyttar ut hit på grund av att hyran för en lokal i Toronto (som är 50 minuter härifrån) är väldigt dyr. “

Forge FC bildades i maj 2017 och spelar sina hemmamatcher på Tim Hortons Field, en fotbollsstadion som tar cirka 10 000 åskådare. Forge var ett av sju lag som var med i begynnelsen av Canadian Premier League, och just det lag som Achinioti Jönsson anslöt till inför första säsongen av ligan i 2019.

Hur reagerade du och dina nära när erbjudandet kom för att spela fotboll i Kanada?

” När jag först hörde att det fanns intresse så tänkte jag inte något på det alls, men när vi åkte ur superettan med Värnamo så började jag tänka desto mer. Jag hade bud från Allsvenskan men kände att jag ville testa något nytt istället. Min familj och kompisar har stöttat mig till 100% i mitt val. Jag är glad att jag valde Kanada. “

Hur trivs du i Forge FC?

” Jag trivs väldigt bra i Forge, även om senaste året var väldigt speciellt med en massa runtresande och boende på hotell. Två titlar och bra prestationer både för laget och mig har så klart bidragit till den trivseln, för när fotbollen går bra brukar livet utanför bli enklare! “

Fotbollen är, precis som i USA, på uppgång i Kanada efter många år utan något större intresse för sporten. Med spännande talanger påväg in i europeisk fotboll stärks landets aktier mer och mer, och den egna inhemska ligan är också ett viktigt steg på den vägen.

Hur annorlunda är fotbollen i Kanada jämfört med vad du tidigare upplevt i din karriär?

” Det första jag reagerade på var att alla såg väldigt duktiga ut rent tekniskt i isolerade övningar. Avslut och passningar var av hög kvalité, och även fysiken som Nordamerika är känt för är bra. Vad man kan se som är lite annorlunda jämfört med Sverige är att det saknas en del taktiskt och värderingsmässigt från en del spelare, men individuellt är många duktiga.

Jag blev också ganska förvånad över engagemanget från en del supportrar. Även om klubben och ligan är ny så är de väldigt trogna. Första året (eftersom COVID-19 inte tillät någon publik under den senaste) snittade vi 6588 i publik, vilket var över min förväntan.

Man har ingen etablerad tradition med fotboll i landet, men intresset blir större och större. Man har till exempel spelare som Alphonso Davies som spelar i Bayern München och är en av världens bästa spelare på sin position, vilket naturligtvis ökar intresset för sporten. “

Forge FC har vunnit titeln under samtliga av de två säsonger som Canadian Premier League existerat, i 2019 och 2020. Senaste säsongen fick som sagt spelas utan publik på grund av Coronaviruset, men även formatet på ligaspelet såg annorlunda ut på grund av alla restriktioner.

Hur upplevde du förra säsongen med bland annat titelsegern?

” Det var en väldigt speciell säsong då allting spelades under 45 dagar på en och samma plats. Alla lagen bodde på ett hotell på Prince Edward Island och spelade matcher på samma arena. Under de 45 dagarna fick vi inte lov att lämna hotellet förutom på väg till match eller träning. Efter de 45 dagarna kändes det såklart skitbra att vinna titeln för andra året i rad, men också väldigt förlösande att slippa vara instängd på ett hotell. Sammanlagt med finalen blev det 11 matcher för oss under den vanliga säsongen.

Efter ligan hade vi ungefär en månad innan vi spelade kval till CONCACAF Champions League. Där spelade vi först mot ett lag från El Salvador som vi lyckades vinna mot. Efter det flög vi direkt från El Salvador till Panama för att spela mot Tauro FC som är ett storlag från Panama City. Vi lyckades vinna med 2-1 och gick vidare till nästa runda som spelades en månad senare i Dominikanska Republiken. På grund av Kanadas COVID-restriktioner var vi dock tvungna att vara i karantän i två veckor när vi kom tillbaka, vilket gjorde att vi inte kunde träna som ett lag under den tiden. När det sen var match i Dominikanska Republiken förlorade vi på straffar, efter 1-1 vid fulltid, i en match som vi borde vunnit. Efter det hade vi ännu en chans att kvala in mot ett lag från Honduras, men vi förlorade den matchen med 1-0. “

Kanadensiska högstadivisionen, som sedan förra året innehåller ännu ett lag (Atlético Ottawa) jämfört med de ursprungliga sju, planeras starta till våren i sedvanlig ordning.

Vad är lagets ambitioner inför säsongen som kommer?

” Efter att ha vunnit titeln två säsonger i rad är ambitionen samma som den varit hittills, det vill säga att i år vinna en tredje titel. “

Alexander Achinioti Jönsson går nu in i sitt tredje år som spelare i kanadensiska Forge FC. Efter att ha spenderat sina yngre år i Sverige och Kanada, kan man undra vad mittfältaren ser framför sig i sin framtida fotbollskarriär och om en comeback i Sverige och HIF är aktuell.

Hur ser du på din långsiktiga framtid, och tror du på en eventuell återkomst till HIF?

” Jag försöker att inte tänka för långt in i framtiden när det gäller fotboll då jag lärde mig ganska tidigt att det är väldigt oförutsägbart. Man vet inte riktigt vad som kommer hända, så jag fokuserar på att prestera så bra som möjligt och att hela tiden utvecklas både som person och spelare.

Det enda jag vet är att jag någon gång i framtiden vill spela för HIF igen. Förhoppningsvis så vill klubben ha mig, och sen hoppas jag att jag kan bidra med mer än vad jag gjorde under min första tid i klubben. “

Alexander AJ följer naturligtvis Skånes Stolthet från andra sidan Atlanten, och tror på HIF:s nya tränarduo och både hoppas och tror på att man på längre sikt kommer etablera sig där man hör hemma igen.

Hur ser du på HIF:s chanser i 2021?

” Det är svårt att säga så tidigt, men jag tror att man har fått in en bra tränarduo i Jörgen och Lindström. Utöver det har man en hel del väldigt duktiga spelare samt många unga lovande.

Man borde vara ett topplag i Superettan men jag tror samtidigt att det viktigaste är att bygga på längre sikt och inte stressa för att ta sig upp direkt, och det tror jag att föreningen också har i tanken. Men HIF är en svensk storklubb så jag är övertygad om att man kommer ta sig tillbaka och etablera sig där man hör hemma. “

AOH drivs, sedan 2009, på idéell basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 trackback/pingback

  1. Träningsrapport 28/1: “Klubben fortsätter att lufta framtidsnamn” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*