Tre poäng och revansch för i våras

Foto: Bjarki Tordarson

Helsingborgs IF – Östers IF
3-0 (1-0)
Publik: 9572
Olympia, Helsingborg

Roars gamla lag besökte Olympia denna afton och på plats fanns där mer än bara en som utkrävde revansch för det snöpliga poängtappet uppe i Växjö i våras. 

*****

De flesta trodde nog att det isländska nyförvärvet Arnór Smárason skulle få chansen från start idag, men inledde på bänken. Istället såg vi Walid Atta göra comeback i startelvan där han ersatte den avstängda Ardian Gashi som innermittfältare. Peter Larsson var tillbaka med besked i backlinjen efter sin avstängning, han tog plats intill Sadiku. Med den ordinarie backlinjen på plats var laget oerhört trygga i defensiven igen.

Under den första kvarten var man det klart bättre laget och såg även till att skapa ett par chanser, det bästa läget hade David Accam i matchens tolfte minut när han lurade upp sin försvarare på läktaren och avslutade rakt på målvakten. Istället för att trappa upp spelet efter det momentet gick man ner sig under en period då Atta fick en smäll mot huvudet och fick ses om vid två tillfällen eftersom det blödde.

Den avslutande kvarten av första halvleken blev nyckeln för laget, Mahlangu visade sig vara på riktigt spelhumör och bjöd publiken på två tunnlar inom loppet av en minut. När hela Öster stod och väntade på att en boll skulle gå över linjen såg Krafth till att fånga upp den istället och spela in till Alvaro Santos som spelade vidare till Accam som i sin tur klippte till direkt. 1-0 var ett faktum och resultatet stod sig halvleken ut.

*****

Den andra halvleken inleddes där den första avslutades, med ett rejält övertag för hemmalaget, att sen Östers lagkapten Denis Velic ådrog sig rött kort redan i den 54:e minten gav HIF:arna en ”tacka och ta emot” biljett. Det blev ett övertag man kom att förvalta väl, även om Växjölaget spelade en ambitiös fotboll och försökte hela tiden att gå framåt, med en man mindre.

I den 67:e minuten blev David Accam nerriven ute vid straffområdeskanten, vid frisparken tog Christoffer Andersson och slog bollen rakt in i mål, 2-0 och övertaget blev än mer uppenbart. Efter målet byttes den förra HIF:aren Marcus Bergholtz in och möttes av lite spridda applåder från besökarna på Olympia.

Med lite mer än kvarten kvar att spela fick äntligen Arnór Smárason komma in och visa prov på sina kvalitéer och det dröjde inte mer än en minut innan han var med i förarbetet till 3-0 målet. Målet var en riktig delikatess där Christoffer Andersson fick göra sitt andra mål för dagen och gjorde det med en bicykleta. Smárason såg väldigt pigg ut och visade att han ville mycket, han visade på en god spelförståelse och värvningen av honom känns väldigt lovande för framtiden.

Lite snöpligt var det när ”matchhjälten” Christoffer Andersson tilldelades sitt andra gula kort och fick lämna planen redan i den 80:e minuten. För övrigt lite spännande kuriosa är att det delats ut fyra röda kort under de senaste tre matcherna på Olympia.

*****

Slutresultat: 3-0 (1-0)

Målskyttar: Accam, C. Andersson x2,

Gult kort: C. Andersson x2,

Rött kort: C. Andersson

Startelva: Hansson – Krafth, Sadiku, Larsson (78), Hanstveit – C. Andersson, Atta, Mahlangu, Accam – Simovic, Santos (73)

Avbytare: D. Andersson, Baffo, Smárason (73), Nordmark, E. Andersson, Lindgren (78), Jarl

bbl_jimmy_fors

2 kommentarer

  1. En säker seger men inte ett spel som leder vidare i toppskiktet. Återigen (skulle jag vilja säga) startar HIF med ett alltför lågt bolltempo och överlag ett stillastående rörelsemönster och blir rätt harmlösa där bollen transporteras i sidled och bakåt för att ofta landa i ett långt uppspel med 50/50 odds. Jag imponeras inte av HIF när de spelar på det rätt oengagerade sättet och mot ett lag med starkare press och högre tempo så blir de ett lätt fångat byte. Problemet är att HIF uppträtt så här ett antal gånger nu och jag var inte ensam om att önska byte av Santos mot Smararson för att få in en mer löpande spelare. Igår tyckte jag att Kraft var ett av lagets utropstecken, riktigt bra!

  2. Kan bara hålla med om att det var dålig rörelse i HIF samtidigt som Öster gjorde det bra så länge de var fullt lag: pressade högt med stundtals 3 anfallare men HIF måste våga visa att man är på hemmaplan och spela sitt spel och inte som igår till övervägande del lyfta långt i första halvlek – sen att Santos inte syntes lika mycket som mot IFK var just bristen på rörelse & passningsalternativ hos sina medspelare men när väl han & laget fick upp farten såg man “Guds” kunnande!

    Men Arnór visade på sitt korta inhopp upp bra rörelsemönster, energi och närapå målskytt, men nästa tur att det blev Chrisse som fick gjort målet istället med tanke på den pärlan -:)

    Atta funkade OK på Gashis plats & visst var Lorent stabil som vanligt men matchens lirare (kandidat till årets HIF:are månne?) var Emil som var med i det offensiva spelet (med i 2 av målen) & höll rent på sin kant mot en betydligt fysiskt starkare motståndare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*