Viktig HIF-seger! Klara 3-0 mot Brage på Olympia

211031 Helsingborgs Dennis Olsson jublar med lagkamrater efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Brage den 31 oktober 2021 i Helsingborg. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261 / CB0128

HIF besegrade bottenlaget Brage med klara 3-0. Det kunde dock varit det dubbla.

Den stors frågan inför dagens hemmamatch mot Brage från Borlänge, var om HIF kunde studsa tillbaka efter plattmatchen mot GAIS i tisdags när man förlorade med 1-0 efter en rakt igenom viljelös insats, i ett läge när man hade väldigt mycket att spela för. Med en seger i dag hade man stor chans att lägga beslag på kvalplatsen, medan möjligheten att nå någon av de två direktplatserna var närmast obefintlig med tio poäng upp till Värnamo, och fem poäng upp till Sundsvall. Det som t o m var viktigare än tre poäng idag, var att HIF behövde visa kampmoral och vilja inför sig själva, men inte minst inför sina trogna supporters.

I startelvan spelade Anders Lindegaard, Ravy Tsouka, Casper Widell, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Adam Kaied, Dennis Olsson, Benjamin Acquah, Wilhelm Loeper och Anthony van den Hurk. Rasmus Jönsson och Andreas Landgren var bänkade efter väldigt svaga insatser senast. Tsouka spelade högerback, Weberg och Widell spelade mittlås i försvaret, och Dennis Olsson fick chansen från start. HIF öppnade starkt och vann mycket boll. Redan i den fjärde minuten tog man ledningen genom Dennis Olsson som gjorde sitt första mål i superettan, när han höll sig framme och sköt in en  retur efter ett tveksamt ingripande av Bragemålvakten. De första tjugo minuterna var det ett mycket mer distinkt och sammanhållet HIF än senast mot GAIS. Man pressade Brage högt, visade upp ett rappt och rörligt passningsspel, och man var oftast etta på bollen.

Dennis Olsson visade att han ville vara med och slåss om startplatserna. Han snurrade upp Brageförsvaret ett par gånger, bl a så att de fick dra omkull honom med varning som följd i den 20:e minuten. HIF-försvaret såg väldigt tryggt och stabilt ut, på mitten var Brandur, Kaied, Acquah och Loeper på spelhumör, och skapade ett par fina anfall med några olika kombinationer. Van den Hurk sprang sig ofta loss på topp och skapade ett par målchanser. Acquah drog på sig ett gult kort i den 24:e minuten och är avstängd mot Värnamo i nästa omgång. I den 26:e minuten var Dennis Olsson ytterst nära att bli tvåmålsskytt när han nickade ett inlägg från Tsouka mot mål, men målvakten kunde precis rädda.

211031 Helsingborgs Dennis Olsson jublar efter att han gjort 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Brage den 31 oktober 2021 i Helsingborg.

Brage stack upp i ett par kontringar och var nära att kvittera i den 34:e minuten när de fick ett friläge framför mål, men Niklas Söderberg fick inte ordning på bollen och sköt utanför. Där tappade försvaret markering. Den sista kvarten av första halvlek jämnades spelet ut och Brage var inte ofarliga i sitt omställningsspel. I den 45:e minuten var det mycket nära 2-0 för HIF när van den Hurk och Kaied kortpassade sig igenom försvaret, men målvakten kunde precis rädda. HIF ledde rättvist med 1-0 i paus, efter en på det stora hela stark halvlek.

HIF öppnade piggt även i den andra halvleken, och i den 49:e minuten kunde van den Hurk utöka ledningen till 2-0 när han kyligt placerade in bollen i bortre, efter att ha fått en fin passning från Kaied, som tillsammans med Dennis Olsson, Tsouka och Brandur var matchens lirare så här långt. Brage kontrade och var en fantomräddning av Lindegaard, ifrån ett reduceringsmål. HIF fortsatte att dominera matchbilden med hög press, och med ett fint och rörligt passningsspel. I den 64:e minuten ersatte Viktor Lundberg Acquah, som minuten tidigare var nära att få sitt andra gula kort och bli utvisad.

I den 66:e minuten räddade Weberg nog HIF från ett baklängesmål, när han gick ner och täckte skott på bästa hockeymaner vid straffpunkten. Nu böljade spelet åt bägge håll en period men Weberg växte ut till en gigant i mittförsvaret. Det är så vi har vant oss vid att se honom under stora delar av året. Lundberg som gjorde ett piggt inhopp, drog på ett tungt skott strax utanför i den 72:a minuten.

Loeper fortsatte springa outtröttligt, han snurrade upp sin back i den 80:e minuten och lade in ett pass framför mål, som var centimeter ifrån att stötas i mål, men som till slut rensades undan. HIF gjorde en stark slutforcering och skapade flera vassa målchanser. Så här bra kan man spela. I den 83:e minuten gick Olsson, Kaied och van den Hurk ut, och ersattes av Jönsson, Kreida och Karjalainen. I den 84:e minuten stänkte så Karjalainen som varit på planen i en minut, in 3-0 för HIF på ett smörpass från Bödvarsson.

Tänk om HIF hade spelat så här bra i fler matcher i år, med högt bolltempo, hög press, stabilt försvarsspel, snabbt rörligt passningsspel och stor fantasi i anfallsspelet. Då hade man på allvar utmanat om de två direktplatserna till allsvenskan. I dag vann man med mersmak mot ett formstarkt Brage med 3-0. Det kunde varit det dubbla.