Vasalund-HIF: Medioker insats, men tre tunga poäng

210804 Vasalunds Peshraw Azizi och Helsingborgs Anthony van den Hurk under fotbollsmatchen i Superettan mellan Vasalund och Helsingborg den 4 augusti 2021 i Stockholm. Foto: Maxim Thoré / BILDBYRÅN / kod MT / MT0200

Efter en katastrofal insats och 2-0-förlust i Skånederbyt borta mot Trelleborg krävdes det att HIF studsade tillbaka ordentligt. Toppen av Superettan glider längre och längre ifrån och vill man hänga på där vill det sig att det snart lossnar på riktigt. Vasalund stod för motståndet på bortaplan denna onsdag när HIF vann med 1-0, även om insatsen återigen lämnade en del övrigt att önska.

HIF:s laguppställning: Anders Lindegaard (mv) – Andreas Landgren, Ravy Tsouka, Charlie Weberg, Bödvar Bödvarsson – Wilhelm Loeper, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Benjamin Acquah – Anthony van den Hurk (K), Rasmus Karjalainen

Avbytare: Vladislav Kreida, Casper Widell, Assad Al Hamlawi, Dennis Olsson, Emil Hellman, Kalle Joelsson (mv), Adam Kaied

Matchen inleddes med ett par halvchanser för Vasalund, dock utan att på riktigt utmana Anders Lindegaard i HIF-målet. HIF passade runt bollen en del, men spelet kändes till stor del fantasilöst i inledningen och gav inga målchanser.

Strax innan klockan slog tio minuter fick HIF sin första, och matchens dittills största, chans då Wilhelm Loeper rullade bollen strax utanför stolpen på framspelning av Acquah. Det är oklart om Loeper siktade på skott eller om han försökte rulla fram någon annan på den bortre stolpen i det läget.

Den andra chansen kom några minuter senare då Brandur Hendriksson försökte utifrån, men missade med marginal. Detta följdes direkt av en dundermiss av Karjalainen, som innanför straffområdet slog bollen över på framspel av ett misslyckat skott från Acquah.

I 25:e minuten kom ännu en bra sekvens av HIF. Efter att ha jobbat sig upp fint på kanten via Loeper och Landgren, fick Brandur se sitt skott räddat av Vasalunds målvakt. Returen var nära att hamna hos en HIF:are, men Vasalund kom undan denna gången. Runt en halvtimme in kom sedan ett par skottförsök av Vasalund efter kortare sekvenser av press på HIF:s planhalva.

Halvleken avslutades sedan med ett par halvchanser för Vasalund innan domaren blåste av. På det stora hela en halvlek som dominerades av HIF sett till målchanser, medan Vasalund hade mer bollinnehav. Känslan var dock att det skulle krävas betydligt mer av HIF:s offensiv.

210804 Vasalunds Anthony Wambani och Helsingborgs Benjamin Acquah under fotbollsmatchen i Superettan mellan Vasalund och Helsingborg den 4 augusti 2021 i Stockholm.

Innan andra halvlek kunde sparkas igång fick Vasalunds Adam Id Salem bytas ut efter att ha lagt sig ner på konstgräset, men som tur var såg läget stabilt ut och vi hoppas att spelaren får en snabb återhämtning. Matchen fortsatte sedan på ungefär samma sätt som första halvleken inleddes, med ett par halvchanser men mestadels oinspirerande spel från båda lagen.

Efter 54 minuter kom dock 1-0-målet för HIF, lite som en skänk från ovan. ‘Hurken’ hittade Wilhelm Loeper på högerkanten, som med sin sjunde assist för säsongen spelade in till Rasmus Karjalainen som helt ohotad kunde skjuta in bollen i mål vilket möttes av ett förlösande vrål från bortaklacken.

Efter målet öppnade matchen upp sig en aning. Vasalund kom först till en halvchans innan HIF gjorde det samma på andra sidan planen. Detta varade dock inte så länge, utan nonsensspelet kröp sig ganska fort tillbaka för båda lagen. I matchens 67:e minut kom sedan HIF:s första byte, då målskytten Karjalainen fick bytas ut skadad. Assad Al Hamlawi byttes in i hans ställe.

Kort därpå plockade Tsouka på sig ett gult kort efter en vårdslös satsning precis utanför straffområdet, vilket betyder att försvararen blir avstängd och missar matchen mot Landskrona BoIS. Den efterföljande frisparken slogs stenhårt av Vasalunds Charbel George, men Lindegaard kunde göra en bra räddning och hålla bollen utanför kassen.

HIF avsade sig initiativet helt under denna perioden, precis som man gjort alltför många gånger förut. Det verkade som att man inte var intresserade av att göra något mer i matchen, och den inställningen ledde givetvis till ett kraftigt övertag för Vasalund som kom närmre och närmre en kvittering.

Matchen lugnade dock ner sig en aning, med ett par halvchanser för HIF som tog sig uppåt i banan en stund. Två ytterligare byten gjordes sedan, då Vladislav Kreida och Adam Kaied byttes in mot Benjamin Acquah och Wilhelm Loeper.

Faran var dock inte över. HIF sjönk återigen väldigt lågt under slutminuterna, trots instruktioner om det motsatta från Jörgen Lennartsson på sidlinjen. Vasalund visade upp lite fina kombinationer och kom till ett par halvvassa chanser, men mycket mer än så blev det som tur var inte. Matchen slutade 1-0 till HIF, som även bytte in Dennis Olsson mot van den Hurk i den 93:e minuten.

På det stora hela en väldigt medioker insats, i en match som vanns främst på grund av en snutt individuell briljans och det faktum att Vasalund inte var särskilt bra. HIF:s offensiv lämnar mycket att önska, och återigen sjunker man alldeles för lågt under långa perioder. Vet inte om det ligger i taktiken, men med tanke på att Lennartsson tydligt hördes vädja om motsatsen känns det som att det ligger i mentaliteten mer än något annat.

Oavsett så är det tre tunga poäng man tar med sig in i det heta derbyt mot Landskrona BoIS på tisdag. Hoppet lever ännu!

Stöd oss på Patreon så vi kan fortsätta vår täta bevakning av världens finaste förening!