Varberg…så här långt!

Sju matcher – sju vinster! Ungefär så ser framtiden ut för HIF om man vill vara med och slåss om en kvalplats tillbaka till Allsvenskan. Första hindret heter Varbergs BoIS och med risk för att jinxa så är just Varberg seriens sämsta bortalag! Med andra ord så är det upp till bevis i match 1 – av sju – för Världens Vackraste Förening.

Säg bortaplan till Varbergs spelare och du får troligtvis en rysning tillbaka. Fyra ynka poäng av 33 möjliga är inget att skriva hem om och hade laget inte hållt en betydligt högre nivå på Påskbergsvallen så kunde nog laget få börja om i Division 1 kommande säsong. Senast, mot Värnamo, vände iofsg laget ett 0-1 underläge till seger 2-1 men med tanke på det kommande spelschemat (HIF, Dalkurd och Trelleborg) så har jag en känsla av att tränare Wålemark inte sover helt gott om natten. Å andra sidan så kan ju segern senast gett laget den energi man behöver och Varberg kan ju faktiskt förstöra rejält för lagen kring kvalplatsen under de kommande veckorna.

Att slåss för sin serietillhörighet ingick nog inte i Varbergs mål inför säsongen. Klubben har spelat i Superettan sedan 2012 och förra säsongen nådde man en fin 5:e plats vilket många trodde att man skulle klara av att bygga vidare på. Då handlade det mycket om  klubbens bäste målskytt, Nsima Peter, som numera återfinns i Freij Täby. Till sin hjälp hade han dessutom förre HIFaren Elias Andersson som inte heller han är kvar i klubben.

Mot Värnamo placerade Rydebäcksfödde, Karl Söderström, in kvitteringsmålet och Peter Nyström nickade in segermålet i slutet av matchen. Just Nyström har fastnat på hornhinnan för det var just den rutinerade mittfältaren som kvitterade HIFs ledning i det förra mötet lagen emellan. De flesta minns säkert hur HIF hade en 3-0 ledning i paus men blev totalt överkörda i andra halvlek och Nyströms mål, i den 90:e minuten, innebar 3-3 i den andra omgången av Superettan. Då hade Surprise dessutom blivit utvisad några minuter tidigare

Spelfördelaren Elias Andersson har, som sagt,  lämnat för spel i Allsvenska Sirius men istället bör vi kanske hålla ett extra öga på Gabriel Altemark-Vanneryr. Den 32-åriga anfallaren återvände, från Ljungskile, inför denna säsongen och har hittills noterats för 10 mål. 2013 kom Altemark Vanneryr tvåa i superettans skytteliga med 16 gjorda mål för Varberg. Med andra ord en målfarlig herre som, troligtvis, haft en ännu mer framgångsrik karriär om det inte varit för alla operationer och skador genom åren.

Dock blir det ett rejält avbräck för Varberg när det gäller avstängningar. Både Pär Asp och Jakob Olsson är avstängda efter att de dragit på sig lite för många gula kort. Två viktiga kuggar då Asp är lagets försvarsgeneral och Olsson är den som klivit fram när Elias lämnade klubben.

Även HIF får klara sig utan spelare pga avstängning. Ingen missade väl Edwin Gyimahs onödiga utvisning mot BP och den får han nu sota för genom att sitta på läktaren. Noterbart är att det var just Gyimah som inledde målskyttet när lagen möttes i våras. Något han alltså inte kommer att upprepa imorgon på Olympia.

Matchen spelas klockan 19.00 imorgon och skulle du, mot förmodan, inte vara på plats så kan du följa den via Cmore.