Varberg-HIF “Säsongens första bortaseger är ett faktum”

200921 Helsingborgs Alex Timossi (h) jublar med Armin Gigovic efter 1-1 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och Helsingborg den 21 september 2020 i Varberg. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN / COP 147 / KA0039

Med tio omgångar kvar har det börjat röra sig i botten. Segrar för Falkenberg, och Kalmar  innebar att HIF var i stort behov av en trepoängare när man begett sig till Påskbergsvallen och mötet med serienian Varberg. Och efter en vändning kunde man inkassera årets första bortaseger med klara 3-1

Där var nog en och annan som lyfte på ögonbrynet när man insåg att såväl Mohammed Abubakari som Martin Olsson saknades i HIFs matchtrupp. Att Alexander Nilsson gjorde comeback i målet var däremot väntat. I startelvan ingick även VoelkerlingPersson, Mix Diskerud, KebbaCeesay,  Brandur Hendriksson, Gigovic,  Rasmus, Max, Timossi och van den Hurk.

HIF hade revansch att utkräva för den pinsamma premiärmatchen på Olympia då Varberg körde över hemmalaget och vann med 3-0. Spelet böljade lite inledningsvis. Efter sju minuter fick Varberg sin första hörna som höll på att bli lite farlig. Efter 11 minuter gav Gustav Norlin hemmalaget ledningen med 1-0 efter att Voelkering– Persson och Kebba Ceesay nickat ihop. Sådana misstag får man inte bjuda på.

I 22 minuten satte vi andan i halsen  då Alexander vågade sig på att dribbla av en anfallande motståndare. Det avlöpte dock lyckligt. I anfallet före var Brandur Hendriksson på väg igenom och var nära att få till ett skott men de blockerades.  Halläningarna var mycket kvicka i omställningarna. Några minuter senare hittade Rasmus Max med en smörpassning.  Hemmamålvakten gjorde dock en fin parad.

Spelet jämnades ut och båda lagen spelade sig fram till halvchanser. I 35e minuten blev van den Hurk fälld några meter från straffområdeslinjen, vilket  gav HIF en frispark i intressant läge. Brandur Hendriksson drog den dock en dryg meter ovanför målet. Två minuter senare gav Voelkerling Persson bort bollen i försvarsspelet vilket höll på att ge Varberg ett kanonläge. Lyckligtvis rann det ut i sanden.

200921 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Varbergs Joakim Lindner under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och Helsingborg den 21 september 2020 i Varberg.

I 39e minuten fick Varbergs Matthews gult kort för en fällning av Brandur. Frisparken kom dock på långt håll men efter ett par studsar lyckades Timossi slå in kvitteringen efter att van Gigovic prickat stolpen. Kvitteringen kändes välförtjänt.  HIF  tog över och det gav utdelning. Strax före halvtidsvilan fick HIF en straff. Van den Hurk stegade fram och skickade bollen i mål i sin favorithörna , dvs målvaktens vänstra. 2-1 speglade väl första halvlek. Efter Varbergs ledningsmål tog HIF över och även om Varberg stack upp i en del kontringar. Det som oroade lite var att HIF fortsatte med sin ovana att slarva med en del av passningar- Det kunde ha kostat vid flera tillfällen.

Varberg startade bäst i andra halvlek och fick tidigt en hörna, men den ledde inte till något. I 54e minuten fick HIF en dubbelhörna. Den blev dock resultatlös. Voelkerling avslutade visserligen med ett skott men det gick flera meter över. I 60e minuten var Max på väg igenom men stoppades av en Varbergsförsvarare vilket ledde till en frispark. Max sköt och bollen tog på en försvarare och gick till hörna. I samband med den drog Diskerud på sig ett gult kort efter att ha skjutit efter avblåsning. Det var Mix fjärde gula och är därmed avstängd mot Östersund. Strax efteråt ropade hemmaspelarna på straff men bollen var inte ens nära att ta på JVPs arm.

I 75 minuten kom van den Hurk helt ren men i dålig vinkel så avslutet tog i burgaveln. Två minuter sedan rann Max igenom och var ytterst nära att slå in bollen men den smet precis utanför stolpen. Direkt efter fick Andreas Landgren komma in.

I 80e avgjorde så HIF matchen när Rasmus Jönsson satte dit 3-1 efter läckert passningsspel. Det var dessutom inbytte Landgren som slog den sista passningen. Med sex minuter kvar gjorde hemmalaget ett trippelbyte men detta hjälpte föga

HIF valde också att släppa på såväl Shkodran Maholli och Marcus Olsson. Ingen av dem gjorde dock något större intryck och för den sistnämnda blev det bara knappt 30 sekunders spel innan domaren blåste av matchen

Kebba Ceesay visade än en gång vilken tillgång han blivit för HIF. Killen vinner, enligt statistiken 80% av sina nickdueller.  Mix, Max och Rasmus fortsätter också att leverera. Men efter första bortasegern så förtjänar alla beröm och goda betyg.

200921 Varbergs Robin Book och Helsingborgs Rasmus Jönsson under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Varberg och Helsingborg den 21 september 2020 i Varberg.