Vad hjälper en anmälan?

Djurgårdens Mohamed Buya Turay varnas av domare Stefan Johannesson Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

Personligen tycker jag att Stefan Johannesson tillhör en av de främsta fotbollsdomare som Sverige kan skaka fram i dagsläget. Men precis som i vårens möte, mot just Djurgården, hamnar åter en tveksam insats i fokus när ett helt domarteam missar en solklar utvisning på hemmalagets Mohamed Buya Turay. I efterhand talas det om att anmäla spelaren men frågan är vad det skulle göra för någon skillnad?

Efter att jag följt Allsvensk fotboll under, mer eller mindre, mitt hela liv så kan man konstatera att svensk fotboll aldrig haft en lägre nivå på sina rättskipare som under innevarande säsong. Jag förstår att utspelet blir rätt svart eller vitt med tanke på att domarkåren, troligtvis, aldrig varit så påpassade som de är i dagsläget. Repriser rullas, gång på gång, och hemma i TV-soffan är det enkelt, efter tiotalet repriser, konstatera att domaren borde tagit andra beslut än vad man levererar i stundens hetta. Självklart har man även förståelse för att ett beslut skall tas med en millisekunds marginal och att huvuddomaren inte alltid befinner sig i en position där man kan uppfatta exakt vad som händer i en situation. Men med tanke på att han, till sin hjälp, även har tre ytterligare kamrater så är det ändå svagt att man kan missa en så uppenbar situation som gårdagens hjärnsläpp från hemmalagets Mohamed Buya Turay.

Ett rött kort, i den situationen, kunde helt förändrat matchbilden och kanske tom inneburit att HIF fått med sig en, eller alla poängen, från Tele2 Arena. Man brukar säga att “en gång är ingen gång” men i jakten på poäng så är det viktigt att ha marginalerna på sin sida något som HIF verkligen fått erfara i dubbelmötet med Djurgården…

Fredrik Liverstam tar sig mot ansiktet efter en situation med Djurgårdens Mohamed Buya Turay
Foto: Andreas L Eriksson / Bildbyrån

I våras spelade lagen 1-1, på Olympia, och även då var det Stefan Johannesson, och hans team, som stod i fokus efter att man dömt bort ett helt korrekt mål med 20 minuter kvar. Den gången blev Rasmus Jönsson felaktigt avvinkad för offside när han blev helt ren med målvakten och stötte bollen i mål. Då blev tre poäng endast en och igår kan en domarmiss kostat oss ytterligare minst en poäng. Att misstag begås må så vara men ytterst sällan ställs våra domare mot väggen och när så väl är fallet så viftar man oftast bort det hela med olika ursäkter. I Stefan Johannessons fall så hänvisar han till att ingen i hans team sett den inträffade situationen och om HIF vill anmäla händelsen så är det upp till dem. I min värld så är en sådan anmälan rätt meningslös, i alla fall för HIFs vidkommande, då det knappast innebär omspel och möjlighet till poäng. När domaren dessutom menar att han gick “på känsla” när han istället delar ut ett gult kort för förseelsen – ja då är man på väldigt djupt vatten som fotbollsdomare…

Problemet var inte att domaren inte såg den där höga armbågen utan att han trodde att han kanske gjort det.
I min värld är det en sådan händelse som antingen är rött kort eller så släpper man situationen. Istället väljer man att ge spelaren ett gult kort…

TV-bilderna visade ett givet rött kort. Det hade inte bara gett HIF en man mer, det hade också kunnat ge Buya Turay upp till tre matchers avstängning vilket givetvis även hade kunnat påverka utgången i guldstriden. Nu fick anfallaren en varning, kunde spela vidare, och låg bakom Djurgårdens ledningsmål. Ett mål som dessutom fick HIF, som imponerat under 70 minuter mot serieledarna, att tappa luften och under matchens sista del var man aldrig ens nära att plocka med sig poäng från Tele2 Arena.

Jag tillhör dem som anser att VAR (video assistant referee) egentligen mest skapar en parodi av den fotboll man växt upp med. Fotboll skall avgöras på planen och inte i ett kontrollrum och misstag får begås av en domaren som, till syven och sist, bara är en vanlig människa precis som alla oss andra. Men VAR är ett system som är avsett att hjälpa huvuddomaren med beslut av svårbedömda situationer under en fotbollsmatch. Idag används VAR vid flera europeiska ligor såsom den tyska, franska och spanska ligan. Däremot har VAR ännu inte kommit till Sverige och Allsvenskan.

Idag används VAR vid flera europeiska ligor såsom den tyska, franska och spanska ligan. Däremot har VAR ännu inte kommit till Sverige och Allsvenskan.
Photo: Petter Arvidson / Bildbyrån

Om man skulle vilja implementera VAR i Allsvenskan måste först fotbollsförbundet och klubbarna ge sitt godkännande. Därefter ska förslaget godkännas av FIFA och de svenska domarteamet ska utbildas som VAR-domare. Det sista steget innan beslutet kan gå igenom är att VAR måste testas i den svenska fotbollen, till exempel i Svenska cupen.

Trots att VAR har sina fördelar som ett hjälpmedel för domarna så finns det flera kritiska nackdelar med VAR. De största av dessa är den stora ekonomiska kostnaden för svensk fotboll och att granskningarna tar alltför lång tid vilket kan förstöra fotbollen. Å andra sidan så finns tekniken redan och i den penningstinna värld som fotbollen klivit in i under 2000-talet så är gårdagens, och vårens, felaktiga beslut rätt förödande för ett lag som slåss för sin existens i Sveriges högsta liga. Tre tappade poäng kan faktiskt, i slutändan, innebär att man får ta klivet ner en division med allt vad det innebär av förlorade intäkter osv. Därför måste vi kunna ställa högre krav på Fotbollsförbundet och den svenska domarkåren i tider när allt mer teknik finns att tillgå…

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

1 kommentar

  1. Om du går igenom johannesson matcher speciellt rekordmatchen börfe han ta timeout eller lägga pipan på hyllan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*