Uronen syndabock i Skånederbyt

Jere Uronen visade prov på sin bössa när han sköt in 2-2 på frispark. Foto: Samone Falkman

Helsingborgs IF – Malmö FF

0-1(0-1)

Publik:

Olympia, Helsingborg

Regnet föll över Olympia när det närmade sig matchstart och den senaste tidens vackra väder var som bortblåst.

Skadeproblematiken gjorde att Gashi, Smárason, Simovic och Boateng stod utanför truppen, därtill var Calle Johansson avstängd efter utvisningen mot AIK. Istället valde Roar att ställa upp med Jesper Björkman som mittback tillsammans med Peter Larsson och på det defensiva mittfältet startade Alexander Achinioti-Jönsson bredvid Sadiku.

Alexander Anchinioti-Jönsson spelade från start
Foto : Bjarki Tordarson

Christoffer Andersson gick in till höger på mittfältet och Álvaro Santos var anfallaren för dagen.

Matchen började i stort sett att Khalili sparkade ner Simon Thern i ett mycket bra läge. Men den på följande frisparken greppade Hansson.

Det var en matchinledning i högt tempo där båda lagen klev fram för att driva upp tempot. Men inget av lagen fick något direkt grepp om spelet.

I den 17e minuten kommer Eriksson i kamp med Jere Uronen, bollen rinner ut över kortlinjen och Uronen tar ett steg in mot Eriksson och hakar upp honom, vilket gör att Jonas Eriksson blåser straff till Malmö som. En straff som Molins slog in säkert bakom Pär Hansson.

Uronen blev syndabock idag

I målfirandet tändes flera bengaler av Malmöklacken, domaren lät spelet gå vidare men HIF publiken buade ut handlingen.

Efter målet tog HIF tag i spelet och i den 27e minuten är det väldigt nära att kvitteringen kommer när Khalili skjuter från nära håll men Robin Olsen gör en reflexräddning och stöter bollen strax utanför stolpen. På den följande hörnan boxar Olsen ut bollen som dimper ner hos Accam som drar till på volley men ett Malmöben är i vägen på mållinjen.

I slutet av halvleken hade HIF en hörna från vänster som Peter Larsson nådde högst på men nicken gick strax utanför.

Det var en fartfylld halvlek där HIF verkligen var det bästa laget framförallt efter straffen men kom inte till att kvittera.

Andra halvlek startade och Malmöklacken brände ytterliggare bengaler, denna gången stoppade Jonas Eriksson spelet medan bengalerna brann ut.

Malmö startade piggare och kunde lättare hålla bollen inom laget i inledningen av andra halvlek. De satte en högre press på HIF än de gjort i första och lyckades pressa ner HIF på egen planhalva mer effektivt.

I den 57e minuten kom HIFs första farliga läge i andra halvleken när Santos blev frispelad av Accam men Olsen i Malmömålet räddade bollen till en hörna.

Två minuter senare gjorde Khalili en stabil insats på vänster kanten och slog in bollen till Christoffer Andersson men även på det skottet var mamlömålvakten med och räddade till hörna.

Efter dryga timmens spel blev Achinioti-Jönsson varnad efter en tackling på Magnus Eriksson.

I den 67:e minuten gjorde Roar sitt första byte när han plockade av AJ och satte in Måns Ekvall.

I 69:e minuten är det nära att Malmö utökar sin ledning när de slår ett inlägg längs med målområdes linjen men som tur var fanns det ingen Malmöit där som kunde slå in bollen.

Strax efter klev Álvaro av och ersattes av Mattias Lindström.

Peter Larsson serverar Molins i den 77:e minuten och vi var många som skrev in 0–2 när han rundade Hansson, men bollen rann ifrån honom och han hann precis upp bollen innan kortlinjen men slog den i stolpen och Pär Hansson kunde plocka upp den.

Under de sista fem minuterna stoppar Sadiku upp en Malmöspelare i en omställning och blir varnad. Måns Ekvall varnas något senare när Peter Larsson som inte hade sin bästa match sätter honom i en svår sits och han tvingas till en ojustehet för att stoppa sin motståndare.

Det hjälpte inte att Hansson kom upp i anfallet i slutsekunderna.

I andra halvlek spelade Malmö ett mer kontrollerat spel och det hjälpte inte att Pär Hansson kom upp för att hjälpa till när HIF i slutsekunderna fick en hörna. Det blev 0-1 i en vlspelad match där HIF var det bättre laget i första halvlek och Malmö kunde spela på sin ledning i andra halvlek.

Under i stort sett hela andra halvlek hade malmöklacken bengaler brinnande. Det gick inte att missta den protesten mot den senaste tidens bengaldebatt som varit i medierna.

Efter slutsignalen stod klacken kvar på 37an och höll upp banderoller  där man krävde att Paul (Myllenberg) skulle avgå. Även banderoller med budskap som: Ingen kollektiv bestraffning, HIF = medlemsdemoktrati ingen diktatur fanns med och ropen på Myllenbergs avgång hördes långt efter slutsingalen.

Gula kort: Achinioti-Jönsson, Larsson, Sadiku, Ekvall, Khalili

Startelvan: Hansson – Uronen, Björkman, Larsson, Krafth – Achinioti Jönsson (67), Sadiku – Accam, Khalili, C. Andersson (81) – Santos (70)

Avbytare: Linde, Lindström (81), Nordmark, Kinnander (81), Ekvall (67), E. Andersson, Svensson