Tung 2-1 seger för HIF mot Lilleström

Underläge i paus vändes till seger. Därmed noterade HIF sin sjätte raka match utan förlust på försäsongen. Andri Bjarnason avgjorde matchen, med sitt 2-1 mål, i den 83:e minuten

HIF:s motståndare i dagens träningsmatch var norska elitserielaget Lilleström. Matchen spelades på Valhalla IP i Göteborg. Lilleström är ett stabilt topplag i norska elitserien år efter år. Nu tränas man sedan i fjol av den svenske tränaren Jörgen Lennartsson med meriter från allsvenska IFK Göteborg och Elfsborg, samt från Sveriges U 21-landslag i sitt CV. HIF-bekantingen Arnor Smarason spelar i motståndarlaget, och vår assisterande tränare Christoffer Andersson har spelat i Lilleström, så det finns gemensamma nämnare mellan lagen.

Matchen var en rejäl värdemätare i HIF:s fortsatta uppladdning inför den allsvenska premiären. Man hade som klart målsättningen att förlänga sin svit med matcher utan förlust. Truppen var densamma som senast mot Kalmar förutom att det senaste nyförvärvet, lånet från Celtic, Kundai Benyu hade anslutit. Målvakten Kalle Joelsson var tillbaka efter skada, och i övrigt hade P-O Ljung annonserat att han ville testa en ny anfallsuppsättning och ge det andra nyförvärvet David Boysen chansen på topp, för att se hur han och Rasmus Jönsson hittade varandra i anfallsspelet. Ungdomarna Max Svensson och Charlie Weberg fick också chansen från start, och i övrigt spelade Adam Eriksson, Anders Randrup, Andreas Granqvist, Alexander Farnerud, Andreas Landgren och Wanderson i inledningen av matchen.

HIF är fortfarande obesegrade under året försäsong Foto: Dag Erik Nilsson Mysse

HIF inledde matchen i ett högt tempo, och redan i tredje minuten träffade Rasmus Jönsson stolpen. Lilleström var farliga i omställningsspelet och skapade ett par vassa chanser. Efter hand jämnades spelet ut. HIF försökte få igång ett ordnat passningsspel och kantspel, men Lilleström var bra i sitt presspel . Rasmus Jönsson var piggast i HIF.  Försvaret var stabilt men anfallsspelet kom inte riktigt igång. Boysen var snabb men man saknade Bjarnasons utmanande spelstil. De sista tjugo minuterna av första halvlek tog Lilleström över spelet helt  och tryckte tillbaka HIF. Norrmännen skapade ett par bra målchanser innan man rättvist gjorde 1-0 i den 33:e minuten genom Tomas Lene Olsen som stötte in ett inlägg. Nyförvärvet från Elfsborg Daniel Gustavsson låg bakom mycket i Lilleström, som var nära att göra 2-0 några gånger innan paus.

Moro ersatte Wanderson i paus, och han kvitterade till 1-1 första gången han rörde bollen, i fjärde minuten av andra halvlek. Han fick passningen av Boysen. HIF startade halvleken i ett högt tempo och tryckte tillbaka Lilleström de första femton minuterna. Nu hade di röe ett helt annat spel än före paus. Efter en kvart mattades spelet något och i 17:e minuten byttes Boysen ut mot Bjarnason och Johan Persson ersatte Andreas Landgren. Alexander Farnerud och Rasmus Jönsson var bäst i HIF för dagen. Det känns tryggt med Farnerud som spelmotor. Spelet jämnades ut och i 73:e minuten fick Kundai Benyu göra HIF-debut när han ersatte Farnerud. Tempot sjönk de sista tio minuterna men ur ingenting gjorde skyttekungen Andri Runar Bjarnason 2-1 till HIF  på det enda anfallet under matchens slutskede. HIF gjorde en andra halvlek som  var mycket starkare än den första och man är fortfarande obesegrade på försäsongen efter seger med 2-1 mot Lilleström.