Helsingborgs IF – Halmstads BK

4-2 (3-0)

Publik 10056

Olympia, Helsingborg

En turbulent vecka kröntes med match på Olympia. Kvalstreckskämpande Halmstad kom på besök och frågan var om Helsingborg skulle kunna få ihop gruppen och försvara tredjeplatsen i tabellen.

Ihmad Kalili kan utvecklas till landslagsman.
Ihmad Kalili hade kul mot Halmstad.

Larsson och Smárason var tillbaka efter avstängning och tog plats i truppen i backlinjen respektive på mittfältet. Även Simovic var tillbaka i startelvan vilket gjorde att Accam fick flytta ner på kanten.

Redan efter ett par minuter kom den första farligheten när Lindström slog ett inlägg in i straffområdet som Simovic nickade ner till Khalili som drog till direkt. Tyvärr gick bollen utanför men det visade att det fanns luckor i Halmstads försvaret. Annars var det en ganska försiktig inledning i en match som inget av lagen hade råd att förlora.

Även  Helsingborgsförsvaret visade upp luckor när Halmstads Mikael Boman på ett inlägg i sjunde minuten slog till på volley men han fick ingen riktning på bollen och den rann ut till inspark.

Pär Hansson visade precision med fötterna i den 12e minuten när han slog en boll till Lindström som plockade ner bollen vackert på högerkanten mitt på Halmstads planhalva tyvärr följde ingen farlighet efter.

Accam var ständigt farlig på sin vänsterkant och i den 18e minuten var han nära att komma fri med HBKs målvakt men en försvarare var med och störde så att Accams placeringsförsök gick utanför.

David Accam inledde målskyttet.

Så i den 20e minuten slog han till, David Accam. Efter ett inkast som tog på ett HBK knä och studsade ut till Accam som slog till den och den studsade en gång innan den landade i nätet bakom Stojan Lukic i HBK målet. Vid firandet var Sadiku framme och tog tag om hakan på Accam som såg ut att bli väldigt irriterad och knuffade bort honom. Dock är ju lite “tjuvnyp” något som Sadiku har sysslat med tidigare vid målfiranden, så det kan ju vara så att han fick tag lite olyckligt på Accam.

Trots att bollinnehavet efter 20 minuter var 72-25 i Helsingborgs fördel så kom Halmstad upp i farliga lägen. När Helsingborg fick fart på spelet blev det tydligt att Halmstad inte hängde med och det ledde till att man fick två gula kort efter 35 minuter-

i den 29e miunuten var det dags igen. Khalili stoppade ett uppspel från Lukic i Halmstadsmålet, bollen gick till Simovic som slog den tillbaka till Khalili som såg att Halmstadsmålvakten var långt ute och kunde lobba över honom och in i mål. Mycket vackert nummer då det inte var en perfekt passning från Simovic.

Khalili firade Sven Anderssons 50årsdag fint. I den 38e minuten slog Emil Kraft ut bollen till Lindström som med ett inlägg nådde Khalili som nickade in bollen i det högra krysset.

Gashi bjöd på en fin show på högerkansten när han snurrade upp en Halmstadsförsvarare vid hörnflaggan och gick in i straffområdet där han blev nerdragen bakifrån, solklar straff, dock utan åtgärd från Lerjeus.

Det blev en enkel resa i slutet på första halvlek och man såg lite av det spel som varit vinnande under våren. Med målen kom spelet, men det var tydligt att efter 2-0 rasade det för Halmstad och Helsingborg kunde göra som de ville.

Calle Johansson ersatte Sadiku efter paus.

I pausen gjorde HIF ett byte när Loret Sadiku kände sig illamående och Carl Johansson gick in i hans ställe.

Andra halvlek började som den första slutade. Redan efter fyra minuter hade Accam lekstuga med Halmstadsförsvaret men han gjorde det lite väl svårt för sig och försökte gå förbi en extra gubbe och blev avväpnad.

I den 53e minuten fick Halmstad frispark från 30 meter och därmed en chans att reducera. Nästan mitt framför mål men Selakovic lyckades inte hålla bollen nere utan slog den över målet. bara ett par minuter efter från nästan samma position men denna gång under pågående spel, fick Landgren chansen igen. Han slog till på volley och Pär Hansson fick sträcka ut för att rädda.

I den 57e minuten sligt dock halmstad till. Johansson försökte glidtackla Baldvinsson som tog sig förbi och kom helt fri med Hansson och då kunde han inte rädda. Bara minuten efter visade sig det darriga Helsingborgs försvaret igen när man på en hörna kunde tacka Smárason för räddningen på mållinjen.

Pär Hansson
Pär Hansson räddade Helsingborg.

Halmstad fick energi av målet och Helsingborgs försvar visade upp de sidor vi sett så många gånger under hösten. Det i kombination med att Halmstad var piskade att gå framåt gjorde att matchen kändes tämligen oviss igen med en halvtimme kvar att spela.

Och när klockan tickade upp mot 64 minuter når Boman högst på ett inlägg i kamp med Peter Larsson och bollen seglar i en båge och landar i Pär Hanssons högra burgavel och det stod plötsligt 3-2.

Antagligen med förhoppningen om att få fast bollarna uppe i anfallet så bytte Roar in Álvaro istället för Robin Simovic som inte gjort mycket väsen av sig i matchen eller under hösten.

Det spel man visat upp under första halvlek var som bortblåst och bollarna började studsa fel väg och där man brukar kunna få en hörna så fanns det allt som ofta ett HIFben som bollen kunde studsa på så att det blev inspark istället.

Det blev en halvlek som var kampfylld, Halmstad kämpade för ett kvitteringsmål och Helsingborg kämpade för att få spelet att stämma.

Med tio minuter kvar satsade Halmstad framåt och gick ner på trebackslinje, Roar svarade strax efter med att byta in David Svensson istället för Mattias Lindström som gjort en bra match.

Med fyra minuter kvar av ordinarie tid så räddade Hansson två bra lägen från och såg till att 3-2 ledningen stod sig. Strax där efter var Accam nära att bli tvåmålsskytt när han vände runt i straffområdet men skottet tog i stolpen bakom Halmstadsmålvakten.

Àlvaro avgjorde till 4-2

Så  i den 90e minuten visade Accam upp sin snabbhet när han kommer först fram till bollen mot en utrusande Halmstadsmålvakt och kunde slå bollen till Àlvaro Santos som enkelt kunde lägga in bollen i öppet mål till 4-2.

Det som såg ut att bli en enkel resa mot tre poäng men det blev bra mycket hårdare än vad  första halvlek visade. En bra halvlek för HIF som vanligt, det ovanliga var att denna kväll var det den första halvleken, det brukar ju vara den andra.

Mål: Accam, Khalili x2, Santos

Startelva: Hansson – Krafth, Sadiku (46), Larsson, Hanstveit – Lindström (84), Gashi, Smárason, Accam – Khalili, Simovic (67)

Avbytare: Andersson, Johansson (46), Santos (67), Nordmark, Uronen, Jarl, Svensson (84)