Trots ledning – ny tung förlust på hemmaplan

IFK Göteborg kom till Olympia med förhoppning om att återta den Allsvenska serieledningen. För gästerna hade det räckt med en poäng för att gå förbi AIK men varför nöja sig med oavgjort? Trots hemmaledning vände gästerna och vann. Därmed inkasserade HIF sin tredje raka förlust mot ett topplag på lika många veckor.

Andreas Landgren var tillbaka efter sin avstängning Foto: Samone Klinteberg
Andreas Landgren var tillbaka efter sin avstängning

Andreas Landgren var tillbaka på högerbacken och därmed kunde Arnor Smarason flyttas upp till mittfältet – en plats där islänningen trivs bäst. Samtidigt fick Calle Johansson uppdraget att ersätta proffsflyktande Victor Pálsson i mittförsvaret brevid Frederik Helstrup.

Matchen startade i ett bra tempo och redan efter fyra minuters spel så hade hemmalaget tillskansat sig två hörnor. På den senare hade Smarason en fin nick som Göteborgsförsvaret lyckades rensa bort på mållinjen. När väl gästerna kom till anfall så gick det fort och känslan var att HIF skulle behöva springa mycket för att hålla målet rent från påhälsning. Båda lagen ägnade sig dock åt mycket höjdbollar och tempot föll allt eftersom matchen led.

Arnror Smarason fick starta och tillhörde en av de bästa i hemmalaget Foto:Samone Klinteberg
Arnor Smarason fick starta och tillhörde en av de bästa i hemmalaget

Både Smarason och Anton Wede visade upp ett piggt spel på sina kanter och det var också Wede som, i den 27:e minuten, hittade fram med en instickare till Robin Simovic. Anfallaren stod helt ren i straffområdet och kunde placera in 1-0 bakom Alvbåge i IFK-målet. Det var Simovics första mål på Olympia sedan 25 Maj men hans 11:e totalt. Efter målet tog HIF över spelet mer och mer. Man vann merparten av kamperna på mittfältet och Göteborg kom inte alls fram till några avslut. Dålig kreativitet hos gästerna och ett aggressivt försvarsspel hos hemmalaget innebar att vi gick till halvtidsvila med 1-0.

Tyvärr drog Simovic på sig en varning strax innan paus och är således avstängd i nästa match.

HIF inledde andra halvlek piggt och kanske borde Jordan Larsson utökat till 2-0 omgående men hans skott gick strax över. Istället var det gästerna som höjde tempot igen och började anfalla. HIFarn började tappa dueller och bla drog Bojanic på sig ett gult kort i den 50:e minuten. HIF reder dock ut anstormningen och börjar på nytt hitta bra läge. Wede och Smarason är ständiga orosmoment och frustrationen börjar sprida sig hos bortalaget.

Calle Johansson imponerade som ersättare till Pálsson

I den 61:a minuten kommer dock Calle Johanssons första misstag när han låter Riski och Jakob Ankersen väggspela sig in i straffområdet. Till slut kan Ankersen raka in sitt sjätte Allsvenska mål och kvitteringen till 1-1 är ett faktum. Strax därefter håller Olympia andan när Ankersen och Calle Johansson faller i en duell men HIF blir tilldelad frisparken i ett misstänkt friläge. Tyvärr har ett stängsel på bortasektionen lossnat och domaren väljer att blåsa av matchen, då staketet måste rivas och resas igen,  och ett längre uppehåll följer.

Båda lagen verkade må bra av uppehållet för tempot gick åter upp och det skapades stora ytor, mycket kamp och chanser. Efter bara två minuter visade Jordan Larsson åter upp sitt fina skott men Alvbåge stod väl placerad och kunde greppa bollen. Från ingenstans drar Sören Rieks på ett skott som letar sig i vid Pär Hanssons högra stolpe. Skottet är definitivt varken hårt eller svårt men målvakten tappar in den och vi konstaterar att bortalaget vänt matchen och nu är i ledning 1-2.

HIF försöker lyfta framåt och Jordan är nära ett nytt friläge men får bollen för långt ifrån sig. I stället får vi se ett mer samlat Göteborg samtidigt som målet fått hemmalaget att tappa i såväl tempo som rörlighet. Spelet från första halvlek är som bortblåst och man börjar även tappa en del enkla bollar. I ett sista försök att vända matchen skiftar Henrik Larsson ut Wede/Bojanic och sätter in Ema Boateng och Lalawele Atakora. Då står klockan på 81 minuter men skiftet blir resultatlöst när bortalaget samtidigt stänger alla ytor. Några enkla höjdbollar som Alvbåge kan plocka ner och trots att HIF lyfter upp hela laget under de sista minuterna så inkasserar man ännu en förlust mot ett topplag under hösten.

Närmast väntar Gefle på bortaplan och till den matchen blir det för Henrik Larsson att presentera ett nytt anfallspar då både Robin Simovic och Jordan Larsson är avstängda
Slutresultat: 1-2 (1-0)
Gula kort: Simovic (avstängd nästa match), Bojanic, Jordan Larsson (avstängd nästa match)

Startelva: Hansson – Landgren, Johansson, Helstrup, Uronen – Smaráson, Mårtensson, Bojanic (81), Wede (81) – Simovic, Larsson.
Avbytare: Pyzdrowski (mv), Atakora(81), Lindström, Achinioti-Jönsson, Boateng (81), Björkman, Widlund