Supportrar vs Polisen “En allt mer eskalerande situation”

Denna säsongen har kantats av konflikten som uppstått mellan polisen och supportrar. Under de senaste dagarna har konflikten nått även riksmedia efter att klipp spritts i sociala medier som visar poliser som använder ett hotande språkbruk och slår till synes icke-hotfulla supportrar.

Vi får börja från början. Säsongen inleddes med att visitationerna av supportrar blev hårdare vilket möttes av stark kritik från supporterhåll vilket i sin tur fick Polisen att delvis backa från uppmaningen med hårdare visitationer. Detta följdes upp med att GIF Sundsvalls supportrar fick förbud mot att ha så kallade over head-flaggor som dels används i tifon men även används för individer som vill maskera sig innan och efter de tänder bengaler. Det sistnämnda, maskeringen, var det Polisen ville komma åt för att kunna komma åt användandet av pyroteknik. Polisen hänvisade till den så kallade tillståndstrappan som egentligen varit i bruk sedan 2016 men som först denna säsongen har ökat i användning. Målet är att få bort pyrotekniken som är illegal och minska kostnaderna för polisinsatserna kring matcherna. De som kritiserar Polisens agerande menar att man går för hårt åt för att förhindra att pyrotekniska pjäser tänds då skadorna vid bengalbränningar är väldigt låga om man slår ut dem på antalet tillfällen.

Även AIK har belagts med förbud mot OH-flaggor och efter matchen mellan HIF och AIK i onsdags utspelade sig återigen konfrontationer när Polisen ville ha gick in för att gripa en person som hade tänt en bengal under matchen och supportrarna inte ville lämna ut denna person. AIK:s SLO, som har rollen som bryggan mellan supportrar och bland andra Polisen, fick ett batongslag över handen. En händelse som polisanmäldes. Dessförinnan hade det varit konfrontationer mellan polis och supportrar i samband med derbyt mellan Djurgåden och AIK och klipp hade spritts i sociala medier. En del hävdade att Polisen använde för hårda metoder medan andra ansåg att det var rättfärdigat.

Vi tog kontakt med Dan Ekberg för att höra hans syn på den senaste tidens händelser. Dan är ledamot i Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) och som sedan 10 år tillbaka engagerat sig i den ideella supporterrörelsen och bland annat haft förtroendeposter i Kärnan.

Hur ser du på den senaste tidens utveckling?

 
Det är tydligt att polisen valt att gå in för att använda hårdare tag. De har tagit ett strategiskt beslut att prioritera att slå hårt mot supportrarna för att få bort pyrotekniken, samt att det har klargjorts att dialog inte är vägen framåt. Vad man gör är att inte enbart slå mot pyrotekniken och de som begår brott utan mot alla supportrar. Den stora skillnaden är olika inskränkningar som görs i tillstånden, där polisen arbetar efter en tillståndstrappa med eskalerande repression mot arrangemangen om inte kraven på att pyrotekniken försvinner följs. Utöver det har vi sett hur polisen i Stockholm har valt att gå hårt åt supportrar som bara valt att gå fel väg, man har gått så långt att man sagt att man vill förbjuda tifon och detta är att slå mot hela den svenska supporterkulturen. Jag tror att konsekvensen av detta kommer bli att allt fler blir radikaliserade och känner att de inte kan lita på myndigheter.

Vad skulle enligt dig vara vägen framåt? 

Vi i SFSU har jobbat med en tydlig strategi och det är dialog, att nå förståelse för varandra. Svensk fotboll och dess intressenter har varit med på detta och det har fungerat bra i stort sett med alla förutom polisen. Polisen har inte visat en vilja till dialog, och vi har haft svårt att ens få till en kontinuerlig plattform där vi träffar varandra. Jag tror att en hel del av de problemen förvisso inte bara grundar sig i ren ovilja, utan är kopplat till ganska klara organisatoriska problem inom polisen, med hög personalomsättning som följd.
Bryter man ut pyrotekniken ur frågan så har vi jobbat med få till en laglig sådan. Till en början gick det väl och vi trodde att vi hade nått en väg för att kunna ha legal pyroteknik på våra arenor, men tyvärr har det gått lite i stå eftersom polisen i tillståndsgivningen helt sparkat bakut och inte vill medverka, med svaret att det är detsamma som om polisen hade arbetat för att legalisera kokain. Lagliga hinder för pyrotekniken finns inte utan det är att man inte kan få tillstånd för det som hindrar vilket man kan få vid andra evenemang. Jag tror att enda vägen framåt är att polisen backar och inser vilket misstag man gör när man förkastar dialog.

Hur ser du på framtiden? 

Jag känner en stor oro. Det finns inte en chans att pyrotekniken försvinner för att man slår hårdare. Tar man bort andra delar likt flaggor, tifo – eller vanliga mänskliga rättigheter som fri rörlighet och yttrandefrihet så känner allt fler sig åsidosatta i samhället. Konsekvenserna blir istället att detta kommer eskalera. Jag hoppas att det finns möjlighet att backa från detta från polisens sida. Vi har redan nu sett många supportrar bli skadade och jag kan idag inte se att det kommer bli tryggare att gå på fotboll, utan att polisen kommer eskalera det hela.

Vad vi ser är en allt mer eskalerande situation mellan Polisen och supportrarna där många uttryckt oro och bland annat i Stockholm har det tagits initiativ för att få till en dialog mellan Polisen och supportergrupperingar. Spelarna som, Markus Rosenberg i Malmö FF och Henok Goitom i AIK, har gått ut och gett sitt stöd till supportrarna.

Vi på Allt om HIF kommer att bevaka den framtida utvecklingen.

Allt om HIF har sökt polisen för en kommentar men har inte fått svar

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*