Sundsvall-HIF ”HIF tappade segern på övertid”

210413 Helsingborgs målvakt Anders Lindegaard och Andreas Granqvist mot Sundsvalls Pontus Engblom under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN / kod MT / MT0161

Efter högt upptrissade förväntningar tog HIF en tung pinne i seriepremiären borta mot seriefavoriterna GIF Sundsvall, när man spelade 2-2 efter mycket dramatik.

När seriepremiären i superettan mellan de två tippade topplagen HIF och GIF Sundsvall nu äntligen blåstes igång, hade den där välbekanta känslan av en årslång fest som skulle kunna bli antingen jättekul, katastrofal, urspårad eller optimalt lyckad, infunnit sig igen. Även om omständigheterna med en pandemi som gör att publiken inte kan närvara, med att HIF spelar i superettan och inte i allsvenskan, och med att di röe har en ny tränarstab och ett så gott som nytt lag igen, så är en seriepremiär alltid något helt exceptionellt för oss fotbollsnördar och supportrar. Det är ju ni vi vaknar upp ur vår dvala på allvar, när våra drömmar blir verklighet, när våra förhoppningar börjar blomstra och när energin börjar sprida sig i alla våra känslospröt.

I sista stund fick matchen flyttas från Sundsvall och NP 3 arena till konstgräsplanen på Studenternas IP i Uppsala, p g a att snövädret hade gjort så att konstgräset i Sundsvall släppte, och då bedömdes  skaderisken vara för hög.  I årets första startelva i seriespel mönstrade nye huvudtränaren Jörgen Lennartsson följande lag, Anders Lindegaard, Bödvar Bödvarsson, Ravy Tsouka, Andreas Granqvist, Andreas Landgren, Vladislav Kreida, Brandur Hendriksson, Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg, Wilhelm Loeper och Anthony van den Hurk. Det var intressant att Lundberg fick förtroendet i stället för Max Svensson som offensiv vänsterbreddare. Avbytare var Kalle Joelsson, Max Svensson, Casper Widell, Jakob Voelkerling Persson, Dennis Olsson, Charlie Weberg och Emil Hellman.

Det infann sig en magisk känsla när Andreas Granqvist anförde sitt rödblåa lag in på planen inför matchen.   Vår lagkapten behövdes mot GIF:arna med de två löpstarka vindsnabba anfallarna Linus Hallenius och Pontus Engblom. HIF såg laddade ut från start, och vårdade bollen inom laget. I den andra minuten ordnade van den Hurk en hörna på ett bra skott som touchades ut. I den sjätte minuten skapade GIF:arna ett fint anfall när Engblom nickade utanför på ett vänsterinlägg, nästan helt ren centralt. De första femton minuterna var jämna spelmässigt mellan två bollskickliga lag som skickligt skar av ytorna för varandra. Sundsvall spelade oftast på djupledsbollar centralt för att komma bakom HIF:s mittförsvar. Så i den sjuttonde minuten tog HIF ledningen på ett mycket vackert anfall när Rasmus breddade på Loeper till höger som sprang sig fri på kanten, och slog ett smörpass till van den Hurk, som elegant placerade in ledningsmålet vid sidan om målvakten.

I nästa anfall blev Engblom fri efter en miss i HIF-försvaret, och domaren valde att blåsa en helt felaktig straff och varna Andreas Granqvist efter en mycket märklig situation, där ingen annan än domaren hittade något som kunde betraktas som ojuste. Pontus Engblom satt straffen säker till 1-1. De här situationerna med domare som själva vill synas, är alltid lika spelförstörande. HIF lyfte upp spelet efter kvitteringen och var välorganiserade i passningsspelet. Mittfältet med Lundberg, Brandur, Rasmus och Loeper var rörliga och ständigt spelbara, och Kreida fyllde på bra bakom när HIF anföll. Sundsvall skapade ett ett bra anfall i 36:e minuten men bollen var för hög för Hallenius.

I nästa anfall kunde Granen bryta till hörna framför fötterna på en frispelad Sundsvallsanfallare. GIF:arna hade en bra period de sista tio minuterna av första halvlek och tryckte ner HIF djupt. HIF skapade ett fint anfall i den 42:a minuten, exakt likt det vid 1-0-målet, men skillnaden var att van den Hurk var offside den här gången när han rullade bollen i mål. 1-1 var rättvist efter första halvlek, även om GIF:arnas mål var en feldömd straff.

HIF skapade ett fint anfall direkt i andra halvlek och anföll med tre man, men Rasmus missade passningen till Loeper som var ren till höger i straffområdet. Annars hade GIF:arna mest boll i inledningen. Nyförvärven Bödvarsson, Loeper och Kreida gjorde en riktigt bra match, meden Viktor Lundberg behöver få upp löpstyrkan. Nu behövde HIF få ordning på presspelet, för Sundsvall anföll i vågor. I den 60:e minuten blev van den Hurk emellertid tvåmålsskytt när han stötte in 2-1 för HIF framför mål, efter en hörna från vänster av Brandur som touchades av en Sundsvallsback, innan den nådde holländaren som gjorde mål med låret. Nu var HIF i ledningen igen.

210413 Helsingborgs Anthony van den Hurk jublar efter 0-1 under fotbollsmatchen i Superettan mellan GIF Sundsvall och Helsingborg den 13 april 2021 i Uppsala.

Efter HIF:s ledningsmål fortsatte GIF:arna att äga mest boll. HIF hade lite långt mellan lagdelarna, men fick en farlig frispark tio meter utanför straffområdet i den 70:e minuten som Brandur sköt, men som målvakten lätt kunde plocka ner. Med kvarten kvar bytte Sundsvall in ett par unga utvilade offensiva spelare, för att om möjligt kunna vända på matchen. Samtidigt tvingades van den Hurk gå ut efter en smäll, och ersattes av Max Svensson. Sundsvall fick en hörna i den 80:e minuten, som Lindegaard tappade, så att det kunde blivit farligt. Anfallet avslutades med ett skott strax över HIF-målet. I den 82:a minuten revanscherade sig Lindegaard med en fin räddning på ett tungt skott från distans. GIF:arna tryckte tillbaka HIF djupt ner på egen planhalva nu, och fick till flera hörnor.

Med fem minuter kvar ersatte Voelkerling Persson Brandur Hendriksson.  Det var ett defensivt byte för att kunna hålla undan på slutet. Ett defensivt byte till gjordes i den 88:e minuten när Weberg ersatte Rasmus Jönsson. Tyvärr kunde inte HIF stå emot trycket utan i den andra tilläggsminuten kunde 17-årige Johan Bengtsson vinkla in kvitteringen till 2-2 helt omarkerad framför Lindegaard. 2-2 var i stort sett rättvist, och HIF fick trots allt med sig en tung poäng borta mot seriefavoriten GIF Sundsvall.