Stabil insats när HIF besegrar Örgryte

210420 Helsingborgs Anthony van den Hurk och Viktor Lundberg jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0176

HIF tog en storseger med 4-1 i hemmapremiären mot Örgryte, efter stabilt spel där målskyttet lossnade rejält.

Den naturliga frågan efter 2-2-matchen i premiären bort mot GIF Sundsvall, var så klart om HIF kunde prestera ett. stabilt spel i alla lagdelar över en hel match. Försvaret hade mycket att göra senast och gjorde det mesta bra. En felaktigt dömd straff kan man inte lasta Granqvist och co för, men de tappade markering på motståndarnas anfallare några gånger, och dessvärre helt vid kvitteringen på övertid. Här finns förbättrings-potential. Brandur och Kreida gjorde väl sitt jobb som sittande mittfältare, men vi förväntade oss mer i deras offensiva spel idag. Några som kan mycket mer är Rasmus Jönsson och Viktor Lundberg som måste pressa mer, vinna mer boll, skapa längre anfall och ge bättre understöd till anfallet. Wilhelm Loeper och Anthony van den Hurk gjorde så gott som optimala insatser senast.

Vi kan också kräva att HIF visar upp en starkare vinnarattityd. Det håller inte att backa hem med kvarten kvar och bara slå undan för att säkra en uddamålsseger. Då blir man i nio fall av tio straffade som mot Sundsvall, när kvitteringen kom på övertid. Jörgen Lennartsson och Mattias Lindström pratar om vinnarattityd, och det är något laget måste visa under en hel match. Man måste springa och pressa sönder motståndarnas speluppbyggnad konstant, så att de inte får tid att bygga upp ett kreativt anfallsspel ö h t.

Lennartsson matchade samma startelva som i premiären mot Sundsvall; Anders Lindegaard, Andreas Landgren, Andreas Granqvist, Ravy Tsouka, Bödvar Bödvarsson, Brandur Hendriksson, Vladislav Kreida, Wilhelm Loeper, Rasmus Jönsson, Viktor Lundberg och Anthony van den Hurk. Avbytare för dagen var Alexander Nilsson, Charlie Weberg, Emil Hellman, Casper Widell, Jakob Voelkerling Persson, Max Svensson och Dennis Olsson.

210420 Helsingborgs Viktor Lundberg jublar efter 2-0 under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg.

Förutom avsaknaden av publik, så var atmosfären optimalt behaglig med en underbar vårsol som lyst hela dagen, nu på väg ner över Öresund, som stämningshöjare i kväll. HIF ägde mest boll i inledningen och fick en hörna från vänster i den fjärde minuten som blev misslyckad. HIF behöll trycket och i nästa minut lyfte Loeper in ett fint inlägg från höger, som Viktor Lundberg mötte perfekt med pannan och snyggt nickade in ledningsmålet till 1-0 för HIF. Det var hans första mål i HIF-tröjan. HIF spelade bra efter målet, och etablerade hög press på ÖIS-försvaret. Firma Lundberg-van den Hurk och Loeper visade den hunger som jag efterlyste i min inför matchen-skrift. De höll hög press, skiftade kant i passningsspelet och var hela tiden rörliga och spelbara. Ytterbackarna Landgren och Bödvarsson var mycket mer aktiva framåt i det offensiva kantspelet så här långt, än mot Sundsvall senast. ÖIS kom upp i ett anfall i den 17:e minuten, och fick till en dubbelhörna.

I den 21:a minuten drog Loeper iväg ett tungt skott som ÖIS-målvakten klarade med nöd och näppe. I nästa sekvens blev en ÖIS-spelare varnad efter en ful kapning på mittplanen. Nu avlöste de båda lagen varandra med anfall utan direkt skärpa. HIF tappade boll ganska enkelt i ett par omställningsförsök. Rasmus Jönsson var återigen ganska osynlig, emedan Brandur Hendriksson var bra som organisatör av speluppbyggnaden. Han blev dessvärre hårt åtgången av motståndarna. Försvaret såg tryggt ut och Kreida var stabil som sittande mittfältare. I den 37:e minuten tappade HIF boll på egen planhalva så en ÖIS-spelare kom loss, men avslutade med ett skott två meter utanför Lindegaards vänstra stolpe. Spelet var rätt så oorganiserat av bägge lagen sista kvarten av första halvlek, med mycket långbollar och dåligt passningsspel. Bäst i HIF så långt var Brandur, Lundberg, Loeper och Landgren.

Örgryte stack upp i ett fint anfall direkt i inledningen av andra halvlek, och borde fått frispark i straffområdet när en försvarare passade hem till Lindegaard som tog upp bollen med händerna. Men domaren friade. ÖIS hade mest boll de första fem minuterna, och HIF såg enbart avvaktande ut. Därefter kortpassade sig Landgren och Loeper som hade haft många fina kombinationer under första halvlek, igenom på högerkanten, men Loeper avslutade med ett skott utanför. Nu försökte HIF lyfta upp spelet men man behövde få till högre press på ÖIS, i stället hade man själv för långt mellan lagdelarna. I den 58:e minuten var Viktor Lundberg nära att bli tvåmålsskytt när han avancerade centralt med bollen efter ett fint pass av Rasmus, och sköt ett bra skott som målvakten tippade till hörna. Nu kom HIF ändå högre upp i banan och skapade några längre anfall på den sista fjärdedelen. Som sagt så är anfall bästa försvar, och på ett mönsteranfall där van den Hurk breddade på Loeper till höger blev det 2-0 till HIF när Loeper passade in centralt, och en ÖIS-försvarare stötte in bollen i eget mål.

210420 Örgrytes Herman Sjögrell och Helsingborgs Andreas Granqvist under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Örgryte den 20 april 2021 i Helsingborg.

I nästa sekvens ville ÖIS ha straff när en av deras spelare föll i straffområdet vid en sammanstötning, men domaren friade igen. Sen varnades Loeper efter en kapning. ÖIS vek inte ner sig och kontrade igen, och i den 70:e minuten kund Göteborgarna reducera till 2-1 genom Daniel Paulsson, som säkert sköt in målet utan chans för Lindegaard, efter en situation där HIF-försvaret gick bort sig.

I nästa sekvens ble ÖIS målskytt Daniel Paulsson utvisad efter sitt andra gula kort när han kapade Brandur. Efter utvisningen tryckte HIF på framåt och i den 75:e minuten passade Loeper till Viktor Lundberg som elegant lyfte in ledningsmålet till 3-1 för HIF i bortre krysset, ur svår vinkel, och blev tvåmålsskytt. I den 77:e minuten ersattes Granen av Charlie Weberg och Rasmus av Max Svensson. Med en man mer kunde HIF dominera matchbilden resten av matchen. I den 84:e minuten blev tvåmålsskytten Lundberg varnad efter en kapning. Därefter ersattes han av Dennis Olsson. Så äntligen fick Brandur Hendriksson bli målskytt i den 88:e minuten när han sköt 4-1 på volley efter ett fint inlägg av Bödvar Bödvarsson, som direkt efter ersattes av Emil Hellman. Kreida och Hendriksson fick var sitt gult kort på övertid.

Efter en stark insats med vissa svackor tog HIF en tung storseger med 4-1 i hemmapremiären. Matchens lirare var Wilhelm Loeper, Viktor Lundberg och Andreas Landgren. Detta var en härlig målrik kväll på Olympia med hopp om en rolig säsong.